Kultur och hälsa i både teori och praktik - Tidningen Kulturen
Annica Sjölander, Ola Sigurdson, foto Elin Widfeldt, Göteborgs Universitet

Litteraturdebatt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Två recensioner om Kultur och Hälsa av Thomas Wihlman

Kultur och Hälsa, ett vidgat perspektiv (Ola Sigurdsson, red)
Göteborgs Universitet
Kultur och Hälsa, i praktiken (Ola Sigurdsson och Annica Sjölander red)
Göteborgs Universitet
 
 

 

Hälsa är ett svårt begrepp, och jag tycker mig också iaktta i den nya boken att det är otydligt. Teoretiskt sett utgår boken år 2014 från WHO-definitionen, närmast som välbefinnande, men vi kan också reflektera över begrepp som existensiell hälsa eller det som Karin Johannisson talat om, hälsism, fixerandes vid den fysiska hälsan.

Annons:Göteborgs Universitet har nyligen gett ut antologin Kultur och hälsa i praktiken, en uppföljare till den 2014 utgivna Kultur och Hälsa - ett vidgat perspektiv.

Den första boken hade sitt fokus på det relativt nya forskningsområdet Kultur och Hälsa, den nya fokuserar på tillämpningar i praktiken, inklusive kopplingen mellan praktik och forskning.

Det finns all anledning att in dressera sig för detta fokus ur ett forskningsperspektiv, men också vad kopplingen innebär ur just i praktisk tillämpning. Då bör vi ha i minnet att kultur här ses både ur synvinkel konstnärligt och/eller ett intellektuellt verk, men också meningsskapande system, det kan då t ex innehålla vanor och värderingar (exempelvis kan vi kanske prata om en Hammarby-kultur, som är så mycket mer än bara fotbollslaget).

Hälsa är ett svårt begrepp, och jag tycker mig också iaktta i den nya boken att det är otydligt. Teoretiskt sett utgår boken år 2014 från WHO-definitionen, närmast som välbefinnande, men vi kan också reflektera över begrepp som existensiell hälsa eller det som Karin Johannisson talat om, hälsism, fixerandes vid den fysiska hälsan.

Kultur på recept

Låt oss se hur det här utfaller i praktiken, utifrån de olika avsnitten i antologin. Många har ett salutogent perspektiv. Här handlar det till exempel om Georg Drakos beskrivning av kultur och hälsa på recept, dvs när deltagarna hänvisas till deltagande i gemensamma kulturaktiviteter och förenas av sitt fysiska smärttillstånd. Töres Theorell och Fredrik Ullén pekar på hur svårt det faktiskt är att se hur kulturaktiviteter påverkar hälsan. Även om vissa forskningsresultat pekar i den riktningen, föreställer jag mig att forskningen behöver utvecklas inte minst metodiskt. Den forskning som redovisas i antologierna har i stor utsträckning använt sig av etnografiska metoder, intervjuer och följeforskning även om också kvantitativt inriktad forskning finns.

Det vidgade kulturbegreppet återfinner vi i Valdemar Erlings avsnitt om konsten att ronda. Erling beskriver alltså en förändring där den traditionella sjukhusronden bland patienterna ersätts av möten utanför patientrummet, dvs med en högre grad av personlig integritet (bland annat). Med mitt synsätt kan det här också beskrivas som arbetslivsforskning, utifrån nya arbetssätt med fokus på den man är till för (dvs patienten i detta fall).

Vårdmiljöns betydelse

Miljöns betydelse för patienten speglas också i de avsnitt som handlar om vårdmiljöns betydelse, vackra vårdbyggnader och trädgårdar och psykiatri. Kanske är Nya Karolinska ett steg i rätt riktning beträffande arkitektur och vårdmiljö, för övrigt. I de här sammanhanget var för övrigt antropologernas Vidarklinik i Järna en föregångare, alldeles oavsett om vad vi tänker om deras förhållningssätt till traditionell medicin.

I och med att det handlar om praktiska tillämpningar som åskådliggörs, och även i viss mån av följeforskning, är det ännu svårt att dra några långt gångna slutsatser av dessa exempel. Vi kan också peka på ytterligare en svårighet - nämligen att film, konst och musik påverkar oss så mycket utifrån vårt individuella perspektiv. Med andra ord, en viss sorts musik som för mig betyder glädje eller tröst i sorgen, betyder något helt annat eller inte något alls för andra.

Vi har alltså ett tämligen nytt, men växande forskningsområde under utveckling. Sammantaget pekar de båda antologierna både på vad vi vet, att det finns forsknings- och definitionsmässigt svårigheter men också att det finns många uppslag för fortsatt forskning.

 

Skribenten är Tidningen Kulturens musikredaktör och fil.dr i arbetslivsvetenskap

 

De båda bäckarna kan laddas ned här:

Kultur och Hälsa i praktiken: https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/48361/1/gupea_2077_48361_1.pdf

Kultur och Hälsa - ett vidgat perspektiv: https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/36032/1/gupea_2077_36032_1.pdf

Thomas Wihlman

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts