Hipp! Hipp! Hurra! Det var på tiden. - Tidningen Kulturen




Litteraturdebatt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ingen skillnad mellan mjukt och hårt, vad gäller deckare. Det ena behöver inte vara bättre eller sämre än det andra.


Kristina Appelqvist, som först skrev en och nu skriver ännu en serie mjukkokta deckare i och kring Skövde, brukar beskrivas (eller är det hon själv som beskriver sig så?) som nåt svenskt mitt emellan Dorothy L. Sayers och Agatha Christie.
Agatha Christie

Agatha Christie

Annons:



Bägge kräver en spännande eller åtminstone framåtdriven, merläsningslockande intrig, bra person- och miljöskildringar, ett ämne som intresserar.

Kristina Appelqvist, som först skrev en och nu skriver ännu en serie mjukkokta deckare i och kring Skövde, brukar beskrivas (eller är det hon själv som beskriver sig så?) som nåt svenskt mitt emellan Dorothy L. Sayers och Agatha Christie.

Anknytningen till Sayers ska väl vara det intellektuella och akademiska, medan Christie är det lantliga och pusselmysiga.

Nja, jag tycker den beskrivningen förringar Appelqvist en smula. Hon skriver med sin egen mjukkokta ton, så att Skövde får precis den småstadskänsla som också jag kände under mina (blott två) besök i Skövde.

Jag uppskattade hennes första pusselmysiga deckarserie men till hennes andra och nya serie, där "Smultron, bröllop och döden" (Piratförlaget) är tredje titeln, har jag varit mer avogt inställd. Tills nu...

Kort resumé:

Litteraturforskaren Helena Waller, anställd vid väl delvis fiktiva Västgöta universitet och talskrivare på fritiden, är seriens huvudperson. Intrigen gäller den här gången en internationell Shakespeareexpert som varit ett okänt manus av Shakespeare – vilken sensation! – på spåret och nu hittas död, ja, mördad förstås, i trakten av Skövde.

Förresten, stjärnjournalisten Frida på Skövde Nyheter får väl anses vara en andra huvudperson.

Stämningsfullt och... ja, ordet är nog, fast det bär mig emot, mysigt.

En amatörteatergrupp som ska sätta upp "Romeo och Julia", arbetet på universitetet med diverse kolleger av diverse sort, talskrivandet med besvärlig beställare, en utflykt till Siena i Italien – ja, bara det! – och inte minst den platonskt spirande kärleken mellan Helena och hennes manlige vän, kompositören Mikael, på avstånd i Stockholm och allt oftare i Skövde.

Bättre driv på berättelsen i den nya, tredje titeln – även om jag fortfarande, när jag läser vissa sidor, knorrar över det onödigt myckna och omständliga. Men bra och underhållande, jag tycker också Kristina Appelqvist nu får/fått mig att lära känna personerna och att småstaden Skövde med omnejd lever typ marialangskt (fast den jämförelsen kanske också är onödig) på sidorna.

"Smultron, bröllop och döden" kan vara det bästa Appelqvist har skrivit. Dessutom händer det ju faktiskt något mellan de kära tu, alltså Helena och Mikael, innan romanen är över.

Hipp! Hipp! Hurra! Det var på tiden.

Fast jag efterlyser 1) en karta över staden och omgivningen, 2) ett personregister. För det ska det vara i en myspusseldeckare.

Bengt Eriksson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts