Om litteraturens nödvändiga autonomi - Tidningen Kulturen
Benny Holmberg

Litteraturdebatt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Jag tillhör dem som skrivit hyllande recension av Teratologens Äldreomsorgen i Övre Kågedalen.
Jag tillhör dem som fördömer signaturen Ezzelinos antisemitiska Flashback-skriverier som direkt motbjudande och fullständigt oförsvarbara. Jag tillhör dem som hyllar uppfattningen om en litteraturens nödvändiga autonomi. Jag skriver i min recension av Äldreomsorgen i Övre Kågedalen i Tidningen Kulturen 13 juli 2012:


När Morfar, berättelsens huvudperson, beskrivs som en övermänniska vars politiska åskådning är "sadonazisatanistisk latrinvulgaritet" – hur frestande är det då att bli högerextremist?

"En klassiker i litteraturen föds ofta i vånda med mediala värkar sociala sammandragningar och medföljande debattefterbörder. Äldreomsorgen i Övre Kågedalen skriven av pseudonymen Nikanor Teratologen alias Niclas Lundqvist fick många jublande proselyter, men också sina tveksamma läsare och naturligtvis belackare som uttryckte högljudd och genuin motvilja. Det var med stora våndor denna skräckelbomb mottogs inom kritikerkåren."
http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur/litteraturkritik/12581-litteratur-nikanor-teratologen-aeldreomsorgen-i-oevre-kagedalen-a-foerensligandet-i-det-egentliga-vaesterbotten

Jag ställer mig bakom Aase Berg, Anders Johansson och Carl-Michael Edenborgs uppfattningar om konstverkets självständighet.

Jag instämmer i Aase Bergs uppfattning om Äldreomsorgen i Övre Kågedalen:

"I min recension kan man utläsa att min uppfattning är urläst ur boken inte ur Så nej, jag tänker inte löpa med i den renhetsivrande flocken av friserade pudlar som struttar fram i formation och idkar slentrianmässigt polariserad godhet. Som replik räcker det med att citera Leif Holmstrands kommentar i debatten: 'Den här gud-vad-du-är-korkad-jag-visste-hela-tiden-att-Teratologen-var-dum-för-han-skrev-en-äcklig-bok-retoriken i snart sagt alla litterära samtal gör inte nån större nytta. Men alla kan vara trygga: 'Äldreomsorgen i Övre Kågedalen" lär hamna först på bokbålet när nazisterna tar makten; de värnar om hel, ren och sund litteratur, precis som ni.

När Morfar, berättelsens huvudperson, beskrivs som en övermänniska vars politiska åskådning är "sadonazisatanistisk latrinvulgaritet" – hur frestande är det då att bli högerextremist?

Eller Teratologens groteska gestaltningar av norrländskt vardagsliv. En nationalsocialistisk propagandist beskriver sällan hembygdens ursvenska äkthet såhär: "Morfar spetsa en överkörd igelkotte på käppen å börja äta. Två bilar försökte köra ihjäl oss, dom tuta å gav oss fingret, å vi såg en älgtjur me basthuden i blodiga slamser å me ett förskolebarn mellan käftarna försvinna in bland dom vita ungbjörkarna, slanka å begärliga, bryskt smekta av en ostli vind." Argumenten för minskad invandring är inte heller helt hundra: "Nittinie av hundra omkörningar görs av invandrare!"
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/aase-berg-mitt-jobb-ar-att-avsloja-undertext/

Och Anders Johansson i Aftonbladet när han skriver:

"Så ok, för tydlighetens skull: att döma av Expos citat är Ezzelinos antisemitiska Flashback-skriverier motbjudande och fullständigt oförsvarbara. Det är en lovvärd insats att lyfta fram det. Ändå är det inte den sortens fascism som oroar mig mest i dag. Det är snarare den liberala chauvinism som får riksdagspartierna att tävla om vem som är mest för 'svenska värderingar'.

Visst, varje samhälle förutsätter någon form av delade ideal, men när samhället blir blint för 'ondskan' i den egna godheten, för sambandet mellan frigörelse och förtryck, så ligger fascismen närmare än vi tror. Det är därför jag värderar Kågedalsböckerna så högt. Inte för att de är en del av det dåliga, utan för att de glimtvis lyckas ställa sig utanför hela samsynen."
http://www.aftonbladet.se/kultur/article23197911.ab

Benny Holmberg

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts