Bananas! - Tidningen Kulturen
Indiska bananer. Foto CCBY SA 3.0

Litteraturdebatt
Verktyg
Typografi

Ett halvt sekel efter en författares död brukar vara en tillräckligt lång tid för att avgöra om hennes eller hans verk motstått tidens tand. Den tionde april var det femtio år sedan Evelyn Waugh dog. Intresset för hans sexton romaner och hans handfull reseskildringar är fortfarande livligt, man kommer säkert att läsa honom länge än. Ett annat tecken på litterär överlevnad är antalet levnadsteckningar om författaren. Efter Martin Stannards standardverk om Waugh i två band, från 1986 och 1992, borde det inte finnas mycket mer att säga i saken (han är nu i färd med att redigera den vetenskapliga ”The Complete Works of Evelyn Waugh” i fyrtiotvå band).

 

Om Evelyn Waugh


 

Att bananer skulle heta guleböj på norska är förstås bara ont förtal, ett larv som avundsjuka grannar öster om Kölen kommit på. Men att slanguttrycket "Go bananas" betyder att bli tokig, knasig, tillfälligt dum i huvudet förklaras på nätet: "According to the lexicographer J. E. Lighter, this expression may allude to the similar go ape, in that apes and other primates are closely associated with eating bananas. [Slang; second half of 1900s]."
Evelyn Waugh

Evelyn Waugh

Annons:Men det har inte avskräckt andra, nu senast Philip Eade med "Evelyn Waugh: A Life Revisited" (Weidenfeld & Nicolson, £ 30 – undertiteln är förstås en parafras av "Brideshead Revisited", den nostalgiska romanen som fick en renässans tack vare den lyckade tv-serien med bland andra Jeremy Irons). Ian Sansoms recension i julinumret av Literary Review är välvillig. Waugh ansträngde sig för att framstå som en elitär surkart, och lyckades ganska bra. Men den offentliga bilden av den odrägligt snobbige Waugh har nyanerats med tiden, påstår Sansom:

"Unexpectedly, yet perhaps inevitably, Evelyn Waugh is becoming more likeable as the years go by. Fifty years dead now, the vile, rude, snobbish, cigar-chomping, ear trumpet-brandishing, banana-gobbling bigot is slowly becoming, in distant memory and from a comfortable distance, a bit of an old sweetheart. The more one reads about him, the more one likes him."

Han förklarar vad han menar med "banana-gobbling bigot". Waugh kunde vara en riktig svinpäls. Just efter kriget (han var aktiv officer och skrev sedan sina kanske bästa romaner med den erfarenheten som grund, trilogin "Sword of Honour") medan det mesta fortfarande var ransonerat i Storbritannien lyckades han komma över några bananer. Han skalade dem omsorgsfullt framför sina barn som han radat upp, och åt sedan lugnt och metodiskt allihopa, ungarna fick inga. Sonen Alec som också han blev romanförfattare hade svårt att förlåta det skurkstrecket, han återkommer flera gånger till den episoden i sina memoarer.

Evelyn Waugh var född 1903. Min farfar var tre år äldre än Arthur Conan Doyle och var alltså var född 1856. Han var folkskollärare i Skåne fram till sin död 1924 (tjugo år innan jag föddes). Han lyckades få tag i bananer när de var en ny och dittills aldrig skådad frukt i Sverige, det bör väl ha varit några år in på förra seklet. Min farbror berättade vad som hände. Också farfar radade upp sina barn och lät dem betrakta denna exotiska import. Men till skillnad mot Waugh hade han inga sadistiska avsikter. Lugnt fällde han ut sin pennkniv, skar så bananen tvärs över i lika stora bitar, och delade ut dem rättvist, en bit var till varje dotter och varje son.

"Men det var inte särskilt gott, bara beskt", berättade min farbror. "Varken han eller vi visste ju att man skulle skala bananer."

Att bananer skulle heta guleböj på norska är förstås bara ont förtal, ett larv som avundsjuka grannar öster om Kölen kommit på. Men att slanguttrycket "Go bananas" betyder att bli tokig, knasig, tillfälligt dum i huvudet förklaras på nätet: "According to the lexicographer J. E. Lighter, this expression may allude to the similar go ape, in that apes and other primates are closely associated with eating bananas. [Slang; second half of 1900s]." Det är nog vanligare i USA än i England, men i en av de sista episoderna i Downton Abbey spelar det en viss roll som kodord. Både den faktiska och den överförda betydelsen fanns med i en svensk dokumentärfilm som blev uppmärksammad runtom i världen, av särskilt skäl. Om det skrev jag följande antipodiska banan-notis i Sydsvenskan för fyra år sedan:

Malmöbon Fredrik Gertten (från Möllevången) hastar just nu världen runt med sin "Big Boys Gone Bananas!", dokumentären från i fjol om de invecklade juridiska turerna och finterna som följde på "Bananas!", filmen om det stora banankompaniets oetiska framfart i Sydamerika. Det alerta Sustainability Research Cluster vid Auckland University of Technology övertalade honom att mellanlanda på väg från USA till Australien, från Sundance Film Festival i Utah och Michael Moores i Michigan, till den i Melbourne.

Entusiasmen var påtaglig hos den fulltaliga publiken på AUT som lockats att se denna "sanna berättelse om en svensk filmare, ett jätteföretag i bananbranschen, manipulation av medierna, rättsprocesser och priset för yttrandefrihet". Applåderna liksom frågorna var många, diskussionen livlig, och Gertten själv vältalig i sina svar. Ämnet är högaktuellt också i Antipoden. En journalist på söndagstidningen Star Times som råkade vara på plats avslöjade att den nyzeeländska handelskommissionen har beordrat bolaget att ta bort klisterlapparna om "ethical choice" från sina bananer och sin ananas (som nu skördas i Filippinerna). De bryter mot god affärssed och Nya Zeelands "Fair Trading Act".

Ivo Holmqvist

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur.
1472 – Den dansk-norske kungen Kristian I pantsätter Orkney- och Shetlandsöarna utanför Skottlands kust till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna har tillhört Norge sedan 800-talet, men då Kristian har ont om pengar överlämnar han öarna som säkerhet för sin dotter Margaretas hemgift, sedan hon 1469 har gift sig med Jakob. Öarna ska förbli i skotsk ägo tills hemgiften är betald, men eftersom pengarna aldrig kommer att erläggas kommer öarna i och med detta att förbli skotska och därmed upphör de sista resterna av de vikingatida norska besittningarna på brittiska öarna.
1513 – Vid den dansk-norske kungen Hans död efterträds han som kung i båda länderna av sin son Kristian II. Sedan Hans blev avsatt som svensk kung 1501 har han försökt återta den svenska tronen och Kristian övertar anspråken på den. Först 1520 lyckas han dock göra sig till kung även av Sverige.
1636 – Den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna utfärdar förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne, vilka blir grunden till det svenska Postverket. Redan 1620 har en postlinje inrättats på sträckan Stockholm–Markaryd–Hamburg, men nu åläggs en del bönder (mot skattefrihet) att låta sina drängar befordra post mellan de större städerna i det svenska riket. Redan 1685 är den svenska postorganisationen utbyggd med postmästare och -ryttare, så att det finns postlinjer över hela Sverige, upp till Torneå i norr, Nyen (nuvarande S:t Petersburg) i öst, Stettin i Svenska Pommern i syd och Hamburg i väst.[2]
1928 – En telefonlinje mellan Sverige och USA öppnas officiellt. Det första samtalet mellan Stockholm och New York har dock utväxlats redan den 29 november året innan.
1935 – Dansk-norskan Caroline Mikkelsen blir den första kvinnan som landstiger i Antarktis. Detta sker över 100 år efter den första landstigningen på kontinenten (1821).
1990 – Knappt tre och en halv månad efter att Berlinmuren har öppnats (9 november året innan) är hela mursträckan mellan Berlins gamla riksdagshus och gränsövergången Checkpoint Charlie nerriven.
2002 – Under en kvartsfinal i ishockey under årets vinter-OS i amerikanska Salt Lake City mellan Sverige och Vitryssland skjuter vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget, varför Sverige förlorar gruppspelet och därmed är ute ur ishockeytävlingen.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året före).
1959 – Sedan den kubanske presidenten Fulgencio Batista har blivit avsatt och tvingad i landsflykt från Kuba av kommunistiska kubanska revolutionärer den 1 januari samma år kan revolutionsledaren Fidel Castro nu ta över som landets premiärminister. Han innehar denna post till 2 december 1976, då han istället blir landets president och förblir så till 2008, då han avgår av sjukdomsskäl och lämnar över makten till sin bror Raúl.
1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.
1987 – En ny svensk 100-kronorssedel införs med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné. Den ersätter den tidigare 100-kronorssedeln med bild på 1600-talskungen Gustav II Adolf och blir den första svenska sedel, som inte har en kunglighet som motiv. Den följs under 1990-talet av en 20-kronorssedel med Selma Lagerlöf och en 50-kronorssedel med Jenny Lind och idag (2017) är 500- och 1000-kronorssedlarna de enda, som fortfarande har regenter som bild (Karl XI respektive Gustav Vasa). Från och med 2015 ska helt nya sedlar införas, som helt saknar kungliga motiv.
1990 – Kjell-Olof Feldt avgår från posten som Sveriges finansminister, dagen efter att statsminister Ingvar Carlsson har lämnat in regeringens avskedsansökan. När Carlsson den 27 februari bildar ny regering är samtliga ministrar från den gamla regeringen kvar, utom just Feldt, som tillfälligt denna dag efterträds av Odd Engström och i den nya regeringen av Allan Larsson, då han har blivit kraftigt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket.
2005 – Den internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet träder i kraft. De flesta länder i världen har skrivit under och ratificerat avtalet, som säger att de globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent mellan 1990 och 2012. Medan några få länder, såsom Västsahara, Somalia och Afghanistan, inte har skrivit under avtalet är idag (2017) USA det enda av de underskrivande länderna, som har vägrat ratificera det.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen