En optisk illusion - Tidningen Kulturen
Peter Salovey

Litteraturdebatt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Min kompis kallar mig en snobb för att jag läser New York Review of Books. Det må så vara. Men i ett och samma nummer (juni 2016) förekommer ett uttalande som skulle få honom att hoppa upp ur sin fåtölj.

Man kan undra hur långt det kan gå med det politiskt korrekta. Om det politiskt korrekta skulle gå hela vägen i mål finns det ingenting kvar att hetsa upp sig över. Inga orättvisor, inga arga insändare, inga brott och inga straff. Allt skulle vara lika tråkigt som i himlen. Tutande basuner och falsettsång, slätstrukna bakgrundskörer som ledsagar fröknarnas fläckfria klänningssång. Förgylld tristess som varar för evigt!


Vi här hemma trodde oss alltid vara blonda, blåögda och resliga men Franklin använde sig tydligen av ett annat okular. Vikingarna var på sin tid fruktade men ingen har väl någonsin kommit på idén att kalla dem svartskallar?
Noam Chomsky Foto CC BY 2.0

Noam Chomsky Foto CC BY 2.0

Annons:Det verkar som om vi är en bra bit på väg. Vissa vill förbjuda Nirvanas omslag med den nakna babyn, andra tar bort den klassiska målningen på akademin förställande två – igen – nakna kvinnor varav den ena nyper den andra i bröstvårtan. Svarte Petter måste pudras vit, liksom Pippis pappa. Det som är svart borde vara ljushyllt och det som är vitt måste mörkläggas. Om alla skall vara nöjda färgas världen beige.

Ingen får säga något till en annan utom have a nice day. Om man måste kramas sker det med bortvänt huvud. Kyssas gör man bara i Ryssland. Husdjur kastreras och förses med munkorg. Halkskydd är obligatoriska i alla våtutrymmen.
Listan kan göras oändlig men begränsas av maximalt utrymme om 1984 tecken.

För att komma till saken: I det omtalade juninumret finns en intervju med presidenten för Yale University, Peter Salovey. På bilden omges han framför sitt hus av demonstrerande elever. De protesterar mot att ett av elevhemmen kallas Calhoun College. Denne senator och vicepresident var på 1800-talet en uttalad försvarare av slaveri. Studenterna vill också att benämningen "master" för de som leder elevhemmen skall avskaffas. Samtidigt vill man döpa andra byggnader efter politiskt korrekta personer, bland andra Benjamin Franklin.

Enligt Salovey – och de flesta av oss andra vanliga dödliga – uttalade Benjamin Franklin sig mot slaveri och diskriminering och för det vackra och nyttiga med högre utbildning. Varför skulle han inte kunna få ett hus uppkallat efter sig?

Bläddrar vi tillbaka till den första artikeln i tidningen träffar vi på en recension av Noam Chomskys senaste bok (kan det vara han sjuttiosjunde?). I vanlig stil sablar han ner en rad amerikanska presidenter inklusive den i skrivande stund senaste, Barack Obama. Men sen kommer det.
Chomsky påminner oss om att Benjamin Franklin (1706-90), en av unionens fäder, varnade för invandring av tyskar och svenskar. Dessa skulle hota den anglosaxiska renheten och det adjektiv han använde sig av var "swarthy" – mörkhyade eller svartmuskiga.

Vi här hemma trodde oss alltid vara blonda, blåögda och resliga men Franklin använde sig tydligen av ett annat okular. Vikingarna var på sin tid fruktade men ingen har väl någonsin kommit på idén att kalla dem svartskallar?

Sett från detta perspektiv kan vi dra två slutsatser. Den ena är den recensenten (som är verkställande direktör för Human Rights Watch) själv föredrar, nämligen att man bara kan hoppas att dagens allmänt utbredda islamofobi inom en snar framtid kommer att framstå som lika löjlig. Den andra är att det trots allt kanske inte är en särskilt bra idé att döpa om huset till "Benjamin Franklin".
Det som är politiskt korrekt idag kan i framtiden te sig som en optisk illusion.

Niklas Anderberg

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen