Nomina sunt odiosa - om en uppslitande tysk namnstrid - Tidningen Kulturen
Åke Ohlmark

Essäer om litteratur & böcker
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Universitetet i Greifswald, i det som en gång var svenska Pommern, hör till de äldre i Europa. Universitas Gryphisvaldensis instiftades 1456 och hade därmed redan uppnått myndighetsålder när Academia (senare Universitas) Regia Upsaliensis öppnade sina portar. En mängd svenskar har studerat och föreläst därnere, alltifrån fritänkaren Thomas Thorild till hans sena levnadstecknare Stellan Arvidson, skolpolitikern som länge var en ståndaktig försvarare av Östtyskland. 1941-45 var den mångsidige lundensaren Åke Ohlmarks utlandslektor där, under brinnande krig öppnade han ett religionsvetenskapligt institut.
Artikeln i Uggleupplagan går inte sällan över gränsen till det panegyriska: ”Få människor har genomgått en levnadsbana så lång och växlingsrik som denne man, vilken, svensk till härkomst och länge i svensk tjänst, blev en tysk patriot och politisk siare, som oavlåtligt verkade, stred och led för Tysklands ära och storhet, som genom sina dikter och sin kraftfulla prosa var sitt folks älskling; en ovanligt kraftfull, trofast och ren karaktär, i vilken tyskarna vörda idealet för en tysk.” Där förtigs Arndts hätska frankofobi och hans upprörande rasistiska uttalande om judar. En mera nyanserad fast knappast problematiserad bild av honom får man i Svenskt Biografiskt Lexikon i vars första band från 1920 historikern Nils Ahnlund författat sidorna om honom.

Annons:Ernst Moritz Arndt som var född 1769 och som dog 1860 är den mest namnkunnige tysk som varit aktiv på detta lärosäte, både som student och som professor, innan han flyttade över till Bonn - hans andra hustru var för övrigt halvsyster till religionsfilosofen Schleiermacher. Under hälften av hans liv var Greifswald svenskt: svenska Pommerns tid sträckte sig från 1630 till 1815. En artikel om honom i Nordisk familjeboks andra upplaga konstaterar att ”1865 restes i Bonn hans bildstod”. Där står den säkert kvar, liksom framför stadens universitet (av särskild anledning, som ska framgå). I Tyskland är man inte lika snar som i USA att välta gamla statyer över forna hjältar som i vår tid kanske inte längre är det.

Artikeln i Uggleupplagan går inte sällan över gränsen till det panegyriska: ”Få människor har genomgått en levnadsbana så lång och växlingsrik som denne man, vilken, svensk till härkomst och länge i svensk tjänst, blev en tysk patriot och politisk siare, som oavlåtligt verkade, stred och led för Tysklands ära och storhet, som genom sina dikter och sin kraftfulla prosa var sitt folks älskling; en ovanligt kraftfull, trofast och ren karaktär, i vilken tyskarna vörda idealet för en tysk.” Där förtigs Arndts hätska frankofobi och hans upprörande rasistiska uttalande om judar. En mera nyanserad fast knappast problematiserad bild av honom får man i Svenskt Biografiskt Lexikon i vars första band från 1920 historikern Nils Ahnlund författat sidorna om honom.

Ahnlund tryckte särskilt på Arndts många förbindelser i Sverige och vistelser här, och betonade den del av författarskapet som berörde svensk historia. Men inte mycket sägs om hans ultranationalistiska åsikter, hans hat mot fransmännen under Napoleonkrigen, och hans grova antisemitiska utfall. Det görs däremot i ett nytt 45-sidigt häfte, ”Für die Universität Grefswald” som sammanfattar den strid som är särskilt intensiv nu, om vad som är det lämpligaste namnet på stadens universitet. Frågan har länge debatterats med hetta. Från 1456 till 1933 hette Universität Greifswald just så, men under året då nazisterna tog makten såg den dåvarande ministerpresidenten i Preussen Hermann Göring till att namnet ändrades till Ernst Moritz Arndt Universität.

Så har det varit sedan dess, dock med en återgång till den äldre benämningen under åtta år (1946-1954) under DDR-tiden. Att östtyskarna sedan fortsatte kalla universitetet samma sak som nazisterna gjort berodde delvis på en övervintrare som gjorde ett ideologiskt lappkast, teologen Walter Glawe, född 1880. Han var den som ivrade mest för ett namnbyte 1933 – den gången var han var medlem av både stahlhelm, NSDAP och SA. Märkligt nog gjorde han det dessutom tjugoett år senare, också då med grumliga argument, men alltså framgångsrikt. Men nu höjs allt fler röster för att man ska göra sig av med Arndt och återgå till det namn som lärosätet hade från början.

Den schweiziske skandinavisten Walter Baumgartner, professor emeritus i Greifswald, lägger i häftet fram genomtänkta argument för en återgång till det ursprungliga namnet och dissekerar samtidigt det sega motståndet mot en sådan ändring, inte minst på lokalt plan. Många etiketter kan sättas på falangen som anser att universitetet fortsatt ska minna om Ernst Moritz Arndt: Wilhelminismus, Hitlerismus, Stalinismus, Anti-Intellektualismus, Anti-Institutionalismus, Ressentiment gegen ’Elite’, Populismus och Regionalchauvinismus – det senare exemplifierat med den lokala avisan Ostsee Zeitung som vägrat ta in en av hans artiklar där han klart argumenterar för att Arndts namn är olämpligt för ett universitet med internationell inriktning (den kan däremot läsas i häftet).

Beslut om namnåtergången har tagits tidigare i år men har sedan fördröjts i högre instans. Nu i november väntas ett avgörande i denna sega fråga, eller också förhalas den på nytt, med ytterligare ett varv i en infekterad och politiserad strid. Nomina sunt odiosa: namn (och ord) kan vara förhatliga och väcka vrede, det visste redan de gamla romarna. - På nätet finns en uppsjö av artiklar om namnstriden. Detta är en av de senaste:

https://www.svz.de/regionales/mecklenburg-vorpommern/arndt-und-kein-ende-id18107511.html

Två böcker från 2016 rekommenderas, dels Birgitta Almgrens ”Dröm och verklighet. Stellan Arvidson – kärleken, dikten, politiken” (Carlsson), dels Johan Östlings ”Humboldts universitet. Bildning och vetenskap i det moderna Tysklands historia” (Atlantis).

I den intressanta artikeln om Åke Ohlmarks i Svenskt översättarlexikon sägs bland annat detta: ”Historikern Andreas Åkerlund har beskrivit Åke Ohlmarks hållning under åren i Greifswald som opportunistisk och en blandning av ’anpassning, samarbete och okunnighet’. Dock anpassade Ohlmarks inte sina forskningsresultat till den rådande nationalsocialistiska ideologin.”

http://www.oversattarlexikon.se/artiklar/%C3%85ke_Ohlmarks

 

Ivo Holmqvist

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen