Nils Edén - demokratins statsminister, - Tidningen Kulturen
Essäer om litteratur & böcker
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Bok: Nils Edén. Demokratins statsminister. Sverker Oredsson. Ekerlids Förlag 2017. s 456.


Nåväl - Edéns regering kommer att falla pga. av förbudsfrågan - de flesta frisinnade liberaler trycker på om inskrivning av förbud mot alkoholhaltiga drycker i partiprogrammet. Något som demokraten Nils Edén inte kunde finna sig i. Därmed var regeri

Annons:Då och då kan det vara intressant att fundera över vad ett s.k. avfall kan innebära. Någon faller av - ja, det kan betyda att man inte är med lägre. Den vanliga plattformen för agerande är ett minne blott och den kommande framtiden är oviss.

Själva fallandet är en negativ, neråtgående rörelse, som i själva verket inte behöver vara så dramatisk; snarare en fildelning eller filväxling - ett byte av färdriktning och kanske målinriktning.

Det finns åtminstone två berömda avfall i den svenska politiska historien. Det ena är t.o.m. skönlitterärt omskrivet som Erik Gustaf Geijers politiska ombyte 1838. Det andra inträffar sextiosju år senare den 23 oktober 1905. då Nils Edén lämnade det konservativa lägret för att bli liberal tänkare i alla avseenden.

Dock - det var snarare en rörelse i rätt riktning, när det gäller att fånga de centrala samhällsfrågor som låg i tiden. Både Geijer och Edén var professorer i historia. Det kan eventuellt ligga till grund för adekvat samhällsanalys och historisk medvetenhet.

I boken Demokratins statsminister skriver Sverker Oredsson om Nils Edéns uppgång och fall. En enkel och rak framställning, som lyfter fram en viljestark och sympatisk personlighet under en tid av omfattande förändringar i det svenska samhället under förra seklets första decennier.

Professor Nils Edén hade sina rötter i Piteå, där hans far var en omtalad läroverksrektor med många kommunala uppdrag. I släkttavlan finns bönder, präster och framstående ämbetsmän. Fadern Per-Olof läste i Uppsala, där historia och statskunskap stod i centrum.

Resan från Piteå till Uppsala var vid denna tid en båtresa under flera dagar. Det sägs att Per-Olof mot var i Uppsala två gånger - den ena gången, den sista, var vid hans doktorsdisputation.

Så kom sonen Nils att axla sin fars mantel i många avseenden. Det akademiska forskarlivet låg även sonen nära. Det sägs att hans engagemang i det politiska spelet blev till mera av en slump än intresse - mer av pliktmedvetenhet och valbarhet.

Nils Edén gifte sig med den sju år yngre Marja Wallmark från Bergs socken i Jämtland. Hon var lärare i hushållsekonomi. De gifte sig 1904 och fick efterhand tre barn Lars, Brita och Per-Olof. Hon fanns ständigt vid hans sida. Först som landshövding i Stockholms län kände han sig som en god familjefar. Då är vi framme vid 1920.

Men innan vi kommer till detta förtroendeuppdrag hinner Nils Edén med att verka som demokratins verklige företrädare i en tid av motsättningar, förtal och en alltid aggressiv högerpolitik, som framför allt slår igenom med Kungen som

förste vapendragare, tillsammans med den alltid tyskvänliga drottning Viktoria.

När Karl Staaff bildade regering den 7 november 1905 fanns Edén redan med i bilden, men framför allt som talare för att framföra kravet på allmän proportionell rösträtt. Detta en fråga som låg Edén varmt om hjärtat även när den 40-gradiga skalan skulle bort, när det gälle kommunalval.

Det blev även en huvudfråga då Edén blev statsminister 1918 - och den allmänna rösträtten för kvinnor och män kunde beslutas 1921. Men även dit var vägen svår, då högerkrafterna låg på och när den första riksdagskammaren alltid hade veto.

Nils Edén kom in i riksdagen 1909 och fick efter några år posten som ordförande i konstitutionsutskottet - 1911. Under åren fick han en allt starkare ställning inom det liberala partiet och även i den frisinnade riksorganisationen.

Vid denna tid, före och vid första världskrigets utbrott, övervägdes en rad centrala frågor. När unionsfrågan var löst vidtog storstrejken och därefter frågor som behandlade försvar, rösträtt och nykterhet.

Som en central och tung grundbult i den liberala debatten infall sig Karl Staaffs omtalade "Karlskronatalet". Det ägde rum 21 december 1913. Här slår han fast Sveriges neutralitetspolitik och konstaterar att Sverige kan omfattas av en förnuftig utrikespolitik. Ernst Trygger och Arvid Lindman är naturligtvis i luven på honom, dessutom Kungen och vad som komma skall med borggårdstal och böndernas uppslutning.

År 1914 var det tydligt att brytningen med Gustav V och regeringen var definitiv. Efter Hjalmar Hammarsköld och Carl Swartz ministärer var det dags för Nils Edén att bilda regering.

Kanske är det hans vetenskapliga analytiska hållning, som gör att han kan bilda regering tillsammans med Hjalmar Branting. Vad som för dem samman är försvarsfrågan. rösträttsfrågan, den sociala ambitionen, samt gemensamma värderingar i Ålandsfrågan och förhållande till Tyskland.

Högern och Arvid Lindman hade fått sig en rejäl tankeställare av den s.k. Luxburgaffären, som inte var bra för ens en högerregering. Det avslöjas nämligen "att den tyska beskickningen i Buenos Aires under ledning av greve von Luxburg använt sig av det svenska utrikesdepartementet för att förmedla telegram som gällde ubåtskriget."

Karl Staaff avlider oväntat den fjärde oktober 1915. Liberalerna står inför den stora uppgiften att kunna förenas, samlas och få en gemensam ledare. Då växer åsikterna fram och som en logisk konsekvens kommer den lite inbundne, blyge, försynte, men gode talaren, "silvertrumpeten" i centrum.

Edéns regering av socialdemokrater och liberaler kom att bestå under 2,5 år under tiden 1918-1920. Sverker Oredsson placerar i Edén i vad han benämner: Stormens öga. Det var ingen överdrift.

Här fanns den ständigt närvarande frågan om folkförsörjning, matbrist, hungerupplopp framför allt i storstäderna. Samtidigt frågorna om förhållandet till främmande makt - till Tyskland som härskade över Östersjöområdet och Storbritannien, som inte lade fingrarna emellan pga. av Luxburgaffären.

Så fanns Ålandsfrågan och Sveriges förhållande till Finland och befrielsekriget, där Ryssland fanns i bakgrunden. Här drar Oredsson linjer tillbaka till förhållanden som rådde under Gustav III tid.

Men huvudfrågorna  handlar om: skola, vård och omsorg. Beslut om 8-timmars arbetsdag, deltagande i Nationernas Förbund och inte minst en anmärkningsvärd notering i den liberala agendan: i regeringens betänkande 14 februari 1920 framhölls "att kvinnor som präster skulle vara ett kvalitativt kraftillskott för kyrkan."

Nåväl - Edéns regering kommer att falla pga. av förbudsfrågan - de flesta frisinnade liberaler trycker på om inskrivning av förbud mot alkoholhaltiga drycker i partiprogrammet. Något som demokraten Nils Edén inte kunde finna sig i. Därmed var regeri

Hans-Evert Renérius

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen