Ryssland bortom schablonerna - Tidningen Kulturen
Anders Mård

Essäer om litteratur & böcker
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Anders Mård försöker tolka den ryska gåtan ur sitt perspektiv. Han gör det i boken ”Vägen heter Ryssland” på det finlandssvenska förlaget med samma namn.”Ryssland är en gåta, insvept i mystik i en rebus”. Winston Churchill


”Ryssland och det ryska står mig upp i halsen och helst skulle jag ta ett mellanår som assisterande fotbollstränare för ett knattelag i Österbotten. Men jag har min familj, som är så mycket viktigare än något ”Ryssland”. I vilket fall som helst ser vår familj sin framtid i S:t Petersburg. Och även jag hittar mycket i den ryska vardagen som jag trivs med. Ryssar är maximalister och de har en fantastisk förmåga att leva starkt i nuet. En sprudlande energi som smittar av sig, till och med på allvarstyngda finländare.”

Annons:Första gången han besökte S:t Petersburg var hösten 1996 – då var han nykär och omtumlad av alla intryck. Sedan år 2002 är Mård fast bosatt i staden tillsammans med sin ryska fru, som arbetar som läkare, och parets fyra barn. I den nyutkomna reportageboken”Vägen heter Ryssland”skriver Anders Mård om hur hans förhållande till Ryssland ändrat. Som finlandssvensk journalist och S:t Petersburgs har han ett kluvet förhållande till sin omgivning.

Han har tidigare skrivit om märkligheter i den ryska vardagen som den totala anarkin som rådde i det trapphus där Mård och hans familj flyttade in. Även om han känner viss sympati för det ryska förhållningssättet att allt inte behöver vara till tillrättalagt. När familjen alltså flyttade in i ett gammalt hus strax bakom Peter Paul-fästningen på Petrogradskajasidan av Nevan insåg han till sin bestörtning att ingen i huset verkade bry sig om hur det såg ut i trappuppgången, ett ingenmansland som liksom vinden, källaren, rören och taket hör till stadens ansvarsområde. Detta betyder i praktiken att husets invånare i hög grad struntar i hur det ser ut i de gemensamma utrymmena – något som Mård snabbt fick erfara. Ingen annan i huset tycktes förvånas över att folk slängde upp sina sopor på taket till den förstuga som finns strax innanför ytterdörren. Med Sisyfos envishet började Mård klättra upp på en stege för att plocka ner soporna och slänga dem i containern, dag efter dag i en veckas tid tills ansträngningen gav resultat.

Men S:t Petersburg och Moskva är inte representativt för Ryssland. Därför har han företagit en resa på riksväg M10 mellan Petersburg och Moskva. Den är 697 km lång. Ibland är vägen perfekt, andra sträckor är i mycket dåligt skick.

Han är inte den första litteräre resenären på vägen. Flera ryska författaren har försökt fånga den ryska själen utanför storstädernas brus.

Anders Mård besöker tidningsredaktioner, bondgårdar, kloster, Stalins gamla datja och Putins hemby Turginovo. Han konstaterar liksom Gogol gjorde i mitten av 1800-talet att Ryssland lider av främst två problem: vägar och idioter. Inte blir det bättre av trafikböter han behöver betala inte går till vägbättringar utan till trafikpolisens kassa. För tio år sedan hade man dock betalat direkt i handen till polisen som en förstärkning av privatekonomin men nu är det andra tider.

Efter ett besök i Novgorod med dess minnen från nordisk vikingatid hamnar Anders Mård i Staraja Russa på ”Segerdagen” den 9:e maj. Den stora patriotiska dagen i Ryssland då segern över Nazi-Tyskland firas. Anders Mård oroas över de marscherande ungdomarna. Är det framtidens Ryssland? Budskapet från de nuvarande ledarna är glasklart. Militär styrka gäller och ”Segern” skall alltid följa det ryska folket. I det nationalistiska budskapet, i mångt och mycket hämtat från slavofilerna, hävdas att Europa chanserat medan dagens Ryssland står för stark nationalism, stark ledare och stark kyrka. Även mytiska begrepp som den ”ryska jorden” lyfts fram.

Under sin resa träffar också Anders Mård på förlorarna i dagens ryska samhälle. Det är ofta de ryska männen med en förväntad medellivslängd på 54 år. Orsakerna är många: Alkohol, tobak, dåliga matvanor, brist på motion. Vid t.ex. hjärtproblem går man inte till doktorn utan häller upp ytterligare ett glas. En traditionell mansroll där mannen skall vara en stålman och ett samhälle som präglas av stress och förändringar skapar problem för många män.

Anders Mård funderar på sin och familjens framtid i Ryssland. Putin och hans närmaste män styr med järnhand och kontrollerar ekonomin, militären, media och politiken. Några alternativa maktcentra finns inte. En folklig resning verkar osannolik trots missnöje med bl.a. korruptionen.. Till skillnad för några år sedan finns nu också ett professionellt ”Nationalgarde”. Den omkring 200 000 man starka styrkan lyder enbart presidenten och dess uppgifter är att bekämpa ”social oro”.

Men Anders Mård konstaterar vidare. ”Ryssland och det ryska står mig upp i halsen och helst skulle jag ta ett mellanår som assisterande fotbollstränare för ett knattelag i Österbotten. Men jag har min familj, som är så mycket viktigare än något ”Ryssland”. I vilket fall som helst ser vår familj sin framtid i S:t Petersburg. Och även jag hittar mycket i den ryska vardagen som jag trivs med. Ryssar är maximalister och de har en fantastisk förmåga att leva starkt i nuet. En sprudlande energi som smittar av sig, till och med på allvarstyngda finländare.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rolf Karlman

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen