Den gamble mannen stryker gråskallan sin – nytt inlägg från professor Stofil - Tidningen Kulturen
Essäer om litteratur & böcker
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Man snubblar numera mest varje dag på språkliga missfoster i den offentliga debatten, nu senast i ett par rubriker i våra båda största dagstidningar. I den ena frågas ”Har du drabbats av den nya folksjukdomen freak out?” Det fanns en driftig entreprenör i amerikanska cirkusbranschen på 1800-talet, P. T. Barnum, som bland annat gjorde pengar på att ställa ut vanskapta människor till beskådan, mot inträde. Skäggiga damen var nog den mest oskyldiga varianten, sedan fanns ormmänniskor som kunde lägga benen bakom nacken, och sådana som inga ben alls hade.
Det är mycket intressant. Dikten finns nedskriven i en visbok från 1500-talet men är betydligt äldre än så. Raderna är evigt sanna när den jämför en åldring med en ek som fällt sin bark och sina grenar, vars rötter ruttnat och som när den väl stupat ger plats åt nya plantor:

Annons:Genomtatuerat folk var förr ovanliga och kunde visas för pengar. Där har nyhetens behag sedan länge försvunnit. Den som spelade huvudrollen i filmen om den stackars elefantmannen avled nyss, han var bra på att visa människan instängd i denna förfärande sjukdom. Och världens längste man visade upp sig runtom i världen, och efter hans död (han avled vid unga år) reste en transportabel skulptur av honom runt, den skulle Madame Tussaud ha varit stolt över. Det kollektiva ordet för dessa uppträdanden? Freak Shows.

I en annan artikelrubrik i den ännu större stockholmska avisan får vi veta av en statsvetare att moderata partiledningen gamblar med liberalismen. Man letar förgäves i SAOB och SAOL efter detta märkliga verb som förstås inte existerar på svenska. Men alla som läst Casino Royale, den första romanen om James Bond, eller sett filmen, vet vad man gör vid spelborden, rouge et noir. Där spelar man bort sina slantar i hopp om att förmera dem, något som händer bara i mycket sällsynta fall – annars hade det inte varit lönsamt att driva inrättningar med spel och dobbel. Hursomhelst, verbet gambla är en innovation i svenska språket som man betackar sig för, svengelska av slappaste slag.

Som adjektiv finns däremot gambla och gamble, en forntida stavning som bevarats i en av våra äldsta dikter, och en av de bästa: Gamble man. På Wikipedia kan man få reda på att både historikern Nils Ahnlund i Stockholm och litteraturhistorikern Carl Fehrman i Lund ägnat den ingående analyser av dess ålder och av hur den är besläktad med liknande dikter på andra håll i Europa. Det är mycket intressant. Dikten finns nedskriven i en visbok från 1500-talet men är betydligt äldre än så. Raderna är evigt sanna när den jämför en åldring med en ek som fällt sin bark och sina grenar, vars rötter ruttnat och som när den väl stupat ger plats åt nya plantor:

Gamble man han lijknas

widh Barkelösa Ek,

Alle sine gräner

fäller hon från sigh,

hon Rotner i Röter,

hon faller nidher i tåpp,

Gamble mannen faller af,

then vnge wexer vp.

Samma tanke ventileras av Strindberg i hans företal till Fröken Julie. Där är adelsfröken sista grenen på ett träd som står inför sitt fall medan den burduse busen Jean är en arrivist som hör till ett nytt livskraftigt släktled, allt förstås inspirerat av Strindbergs läsning hos Darwin. Detta om detta, med hälsningar från språkpolisen professor Stofil som hittills (dvs. upp till nu) varken freakat ut eller gamblat med den rena svenskan men som förargar sig över de språkliga slappsvansar som försöker prångla ut (coina) svengelska horrörer i pressen.

 

Ivo Holmqvist

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen