Handke, Keller och den Gröne Henrik - Tidningen Kulturen
Essäer om litteratur & böcker
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

I Peter Handkes roman ”Kort brev till kort farväl” läser Peter Handke, ehh ursäkta en ”romankaraktär i en Handkeroman” den schweiziska författaren Gottfrid Kellers roman ”Den Gröne Henrik”.Vi kan anta att när denne sofistikerat kylige österrikiske metalitteratör refererar till en roman, gör han inte det av en slump. Hela hans författarskap är till bredden fyllt av intertextualitet.
 

 

”Den gröne Henrik” är en slags bildningsroman utan komplikationer, Henrik är ett slags naivt underbarn som går genom världen, som sjöng han ständigt på en hurtig barnvisa, visste stöter han på problem men ”tjo hej och hå, då provar vi nått annat”.

Annons:1800-talet var det stora romanernas sekel, lätt då att glömma att i skuggan av de stora fransmännen och ryssarna också växte fram en romankonst som vi lever med än idag, den mer rakt berättande utan modernistiska krumbukter.

”Den gröne Henrik” är en slags bildningsroman utan komplikationer, Henrik är ett slags naivt underbarn som går genom världen, som sjöng han ständigt på en hurtig barnvisa, visste stöter han på problem men ”tjo hej och hå, då provar vi nått annat”.

Detta är en spegelbild av många av Handkes romankaraktärer, de är dagdrivare utan direkt fokus, men där Handke slutar i ett slags melankoliskt nolläge, så trär Gottfrid Keller mer den ena anekdoten efter den andra på ett pärlband. Henrik anammar snarare en slags robust medelväg som livsprincip, han blir inte ren hantverkare i sin fars skomakarspår, men inte heller helt fri konstnär, utan söker sig till den alltmer kommersiella bildproduktion som växer fram under förrförra seklet.

Den gyllene medelvägens nöje visar sig också i att måltiderna nästan får en att tänka på dagens trendiga krogliv, det är för att anamma en krögarklyscha ”enkla råvaror som får tala för sig själv”

Det bisarra äcklet smyger sig dock in då en folkskollärare ofta sägs äta ”syrad ekorre” Fast låter det å andra sidan inte som en dagens rätt på en Österlenskrog driven av en före detta Stockholmare?

”Den gröne Henrik” är i många passager en slags skrattspegel åt vår tid, och främst om vi tillåts vrida och vända lite på begreppet dilettantism. I vår tid har ordet klang av klåpare, men ursprungligen var det ett hedersbegrepp, den som var dilettant hade aptit på livet och ville göra många saker, både teckna, musicera, måla, uppfinna… Som högst i kurs stod begreppet under den tyska romantiken då det sades vara en personlighet som syftade till det eviga. I vår tid förväntas vi på sätt och vis också vara dilettanter, men då snarare i det moderna livets alltmer omänskliga arbetsliv, läraren blir liiite pedagog, liiiite administratör, liiite kurator med resultatet att allt kollapsar under sin egen tyngd…

Keller sätter nästan i system att referera till konsten och litteraturens bronsmedaljörer, den som fallit i glömska. Är det någon som vet vem Johan Paul Friedrich Richter var? Får man tro Wikipedia så författade han ”sentimentala småstycken och satirer som skrevs närmast för att finansiera studier i teologi, som dock aldrig avslutades”.

I en tid av iskallt prestationskrav, väcker inte dessa bortglömda diversepysslare en viss ömsinthet?

Romanen är en högst osannolik och roande bagatell och bör väl inte tolkas alltför samhällskritiskt och politiskt, men det ger bilden av en värld där det fanns svängrum för att prova sig fram lite med det ena och det andra, en livsföring som närmaste är ett prerekvisit för tolerans och bildning.

Henrik är en vandrare som sett mycket, tänkt mycket och landat i någons slags gemytlig bubblig stoicism, saker är vad de är och ingen är helt ond eller god… I vår tid frodas intoleransen i miljöer där man gått direkt från högstadiet till fabriksbandet. Dessutom innehåller den för den här tiden tämligen rund och komplexa kvinnoporträtt, medan männen snarare är endimensionella inkarnationer av idéer och livshållningar.

Att det ständige resande och vandrande Handke låter romanen få plats i en roman är närmaste som en slags mise-en-abyme, i ”Kort brev till långt farväl” finns alltså en dold text som en varmare mer positiv parallellvärld.En värld där man faktiskt tilläts vara amatör, ett ord som ju är besläktat med franskans amour, att älska något (utan beräknande baktanke).

 

 

 

Jesper Nordström

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen