Till försvar för fantasins frihet - Tidningen Kulturen
Essäer om litteratur & böcker
Verktyg
Typografi

Under några månader har jag vistats i Charlotte Brontës universum. Det räckte med några sidor, ja egentligen med bara inledningsmeningen i Villette för att jag skulle fastna: ”Min gudmor bodde i ett elegant hus i den prydliga och ålderdomliga staden Bretton.” Den starka, sugande rytmen. Därefter ville jag inte sluta lyssna till denna annorlunda och betvingande röst, som likt en musa började sjunga i mina sena kvällar vid sänglampan. Hela min tonårstid var Emily Brontë min favorit bland Brontësystrarna och det är först nu jag insett hur många modulationer och vilken känslomässig spännvidd som finns i Charlotte Brontës romaner.Om Charlotte Brontës romaner Professorn och Villette


 

 

Charlotte Brontë trodde att en massiv förnekelse av känslolivet låg till grund för samhällets utbredda olycka. Hon talade ur en viktoriansk era av samhällsomvandling och postindustrialism, där man börjat skörda frukterna av en förskjutning från det inre till det yttre livet, tills det osynliga hotade att undergrävas. I Brontës romaner syns i stället integrationen av känslor, längtan och förtvivlan – och friktionerna de skapar.

Annons:Mest har jag frapperats av det tveklösa försvar för fiktionens och fantasins rätt som hon med sådan våldsam men liksom återhållen kraft skriver fram, i en tid som inte tycktes tala i hennes tonart. Handlar det djupast sett, undrar jag, om en människosyn som omfamnar också svårnådda lager i människan, om ett gehör för det som gick emot den med möda hävdade mänskliga friheten och värdigheten.

Charlotte Brontë trodde att en massiv förnekelse av känslolivet låg till grund för samhällets utbredda olycka. Hon talade ur en viktoriansk era av samhällsomvandling och postindustrialism, där man börjat skörda frukterna av en förskjutning från det inre till det yttre livet, tills det osynliga hotade att undergrävas. I Brontës romaner syns i stället integrationen av känslor, längtan och förtvivlan – och friktionerna de skapar. Hon låter personer med stort själsdjup stånga sig blodiga mot kylslagen logik, vinstintresse och ytlighet i en verklighet som ofta är kantig. I hennes romanvärldar, och ofta inom hennes gestalter, möts förnuft och känsla. En sprakande tête à tête. Tänk bara på den behärskade men passionerade Lucy Snowe i Villette, eller Frances Henri i Professorn – båda engelska klassiker nu tillgängliga i svensk översättning. I Professorn finns en scen där striden mellan renodlad logik kontra känsla/tanke flammar.

Du har med din dödande logik gjort slut på dina känslor! utropar mademoiselle Frances Henri till den diaboliske Mr Hunsden.

En animerad diskussion utspelar sig. Läsaren förstår snart att Hunsden representerar logiken och utilitarismen och att Frances företräder en linje som omfamnar vad man kan kalla ett andligt liv: tankar, känsloliv, fantasi. Hon blossar, strålar – den enkla men ambitiösa spetsknypplerskan med engelsk-schweiziska rötter – och han, den brittiske adelsmannen, kyler ner sin omgivning med sin misstro och sitt iskalla försvar. Alltså, i nerkokt format: Frances invändning mot Mr Hunsdens livsinställning handlar om att han misstänkliggör varje känsla hos sig själv; till och med fosterlandskärlek, som hon menar ger upphov till ett icke jagcentrerat handlande. Och han bemöter henne med argumentet att hennes föreställningsvärld saknar logik.

Vilket värde har en tanke på marknaden?! säger Hunsden dräpande.

Motsatsparet Frances–Mr Hunsden problematiserar ett som jag uppfattar det ständigt aktuellt dilemma. Vårt medvetna eller omedvetna svar på det styr mycket av våra handlingar. Var går gränsen mellan logik/nytta och känslor? Var går den inom oss? Var tillåter vi den att gå? Vilken känslovolym är tillåten och när motarbetar vi den hos oss själva? Vilket värde ger vi våra emotioner, fantasier och tankar? Och var sätter vi gränsen för måttet av hälsosam misstro mot dem?

Charlotte Brontë problematiserar dessa frågor utan att lösa dem åt läsaren, men förkärleken för Frances är uppenbar. Frances, som inte bryr sig om regelverk som konventioner, men brinner för frihet och mod, blir lyckligt gift och uppriktigt älskad, men Hunsden förblir ensamstående på sitt gods, välbärgad men ödslig, sporadiskt gästad av tillfälliga intellektuella bekantskaper. Brontë låter ana att han förvägrar sig själv den kvinna han älskar därför att hon inte överskrider konvenansen till förmån för friheten – ett val han själv inte träffat.

Långt ifrån att vara städade kostymdramer, brinner Brontës romaner av våldsam kraft och frihetslängtan. De utmanar läsaren till att bli hel genom att upphöra att förneka sidor inom sig som man kanske inte känns vid. Frihet och fantasi tvinnas om varandra i den märkliga boken Professorn. Föga förvånande förbinds Brontës gestalt Frances Henri med den engelska litteraturen; ett intresse som förenar henne med hennes blivande man. Brontë vet att litteraturens värde står och faller med Frances’ argumentation när hennes verbala värja klingar mot Mr Hunsdens. Och hon låter Frances dra det yttersta strået i deras samtal. Hon gör det med en anknytning till eposet Det förlorade paradiset.Med hetta utbrister Frances att hon tror att om John Miltons seraf Abdiel plötsligt skulle förlora sin förmåga att fantisera, skulle han rusa ut genom himlens portar och söka det han förlorat i helvetet.

Charlotte Brontë ställer brännande frågor: är friheten värd att dö för? Och: Är fantasin avgörande för människan, kanske rentav en kapacitet som gör henne mänsklig? Är den värd att återhämta från helvetet?

 

Marie Tonkin

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur.
1472 – Den dansk-norske kungen Kristian I pantsätter Orkney- och Shetlandsöarna utanför Skottlands kust till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna har tillhört Norge sedan 800-talet, men då Kristian har ont om pengar överlämnar han öarna som säkerhet för sin dotter Margaretas hemgift, sedan hon 1469 har gift sig med Jakob. Öarna ska förbli i skotsk ägo tills hemgiften är betald, men eftersom pengarna aldrig kommer att erläggas kommer öarna i och med detta att förbli skotska och därmed upphör de sista resterna av de vikingatida norska besittningarna på brittiska öarna.
1513 – Vid den dansk-norske kungen Hans död efterträds han som kung i båda länderna av sin son Kristian II. Sedan Hans blev avsatt som svensk kung 1501 har han försökt återta den svenska tronen och Kristian övertar anspråken på den. Först 1520 lyckas han dock göra sig till kung även av Sverige.
1636 – Den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna utfärdar förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne, vilka blir grunden till det svenska Postverket. Redan 1620 har en postlinje inrättats på sträckan Stockholm–Markaryd–Hamburg, men nu åläggs en del bönder (mot skattefrihet) att låta sina drängar befordra post mellan de större städerna i det svenska riket. Redan 1685 är den svenska postorganisationen utbyggd med postmästare och -ryttare, så att det finns postlinjer över hela Sverige, upp till Torneå i norr, Nyen (nuvarande S:t Petersburg) i öst, Stettin i Svenska Pommern i syd och Hamburg i väst.[2]
1928 – En telefonlinje mellan Sverige och USA öppnas officiellt. Det första samtalet mellan Stockholm och New York har dock utväxlats redan den 29 november året innan.
1935 – Dansk-norskan Caroline Mikkelsen blir den första kvinnan som landstiger i Antarktis. Detta sker över 100 år efter den första landstigningen på kontinenten (1821).
1990 – Knappt tre och en halv månad efter att Berlinmuren har öppnats (9 november året innan) är hela mursträckan mellan Berlins gamla riksdagshus och gränsövergången Checkpoint Charlie nerriven.
2002 – Under en kvartsfinal i ishockey under årets vinter-OS i amerikanska Salt Lake City mellan Sverige och Vitryssland skjuter vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget, varför Sverige förlorar gruppspelet och därmed är ute ur ishockeytävlingen.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året före).
1959 – Sedan den kubanske presidenten Fulgencio Batista har blivit avsatt och tvingad i landsflykt från Kuba av kommunistiska kubanska revolutionärer den 1 januari samma år kan revolutionsledaren Fidel Castro nu ta över som landets premiärminister. Han innehar denna post till 2 december 1976, då han istället blir landets president och förblir så till 2008, då han avgår av sjukdomsskäl och lämnar över makten till sin bror Raúl.
1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.
1987 – En ny svensk 100-kronorssedel införs med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné. Den ersätter den tidigare 100-kronorssedeln med bild på 1600-talskungen Gustav II Adolf och blir den första svenska sedel, som inte har en kunglighet som motiv. Den följs under 1990-talet av en 20-kronorssedel med Selma Lagerlöf och en 50-kronorssedel med Jenny Lind och idag (2017) är 500- och 1000-kronorssedlarna de enda, som fortfarande har regenter som bild (Karl XI respektive Gustav Vasa). Från och med 2015 ska helt nya sedlar införas, som helt saknar kungliga motiv.
1990 – Kjell-Olof Feldt avgår från posten som Sveriges finansminister, dagen efter att statsminister Ingvar Carlsson har lämnat in regeringens avskedsansökan. När Carlsson den 27 februari bildar ny regering är samtliga ministrar från den gamla regeringen kvar, utom just Feldt, som tillfälligt denna dag efterträds av Odd Engström och i den nya regeringen av Allan Larsson, då han har blivit kraftigt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket.
2005 – Den internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet träder i kraft. De flesta länder i världen har skrivit under och ratificerat avtalet, som säger att de globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent mellan 1990 och 2012. Medan några få länder, såsom Västsahara, Somalia och Afghanistan, inte har skrivit under avtalet är idag (2017) USA det enda av de underskrivande länderna, som har vägrat ratificera det.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen