Kunde Indiens tredje Premiärminister ha hetat Feroze Gandhi? - Tidningen Kulturen
Brudparet

Essäer om litteratur & böcker
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
I Bertil Falks biografi om maken till Indira Gandhi, hon som faktiskt var Indiens tredje premiärminister, framträder en skarp relief som förgrund ur något många lärt sig betrakta som bakgrund. Bertil Falk är svensk journalist med luftrötter i Indien. Han nämner, i bokens förord, namnet på sin indiska guru. Ramphal Vishvendu, som också varit behjälplig beträffande forskning och fakta kring Feroze Gandhi.


Förutom att berätta om Feroze som en av frihetskampens engagerade och ledande gestalter, ger boken bilderna av själva kampen. Historien, som aldrig kan undgås av oss. När Indira Nehru var 16 år friar Feroze Gandhi till henne och får nej. Han ger sig inte.

Det dröjde nio år, och efter protester från de mest konservativa å ömse håll, ägde bröllopet rum, 1942, varpå bruden, Indira, flyttade med sin man hem till dennes familj, enligt indisk sed. Nu har han alltså blivit Jawaharlal Nehrus svärson.

Annons:Boken ”Feroze, the forgotten Gandhi” (Lotus Collection 2016 ) https://www.amazon.com/Feroze-Forgotten-Gandhi-Bertil-Falk-ebook/dp/B01MTUEF3L

är resultatet av 40 års forskning kring en man vars öde förtjänar att dras fram ur skuggorna. Intentionen var, till en början, att skriva en artikel på svenska för Kvällsposten i Malmö. Med tiden växte materialet till att skriva en bok – på engelska!

Ferozes svärfar hette Jawaharlal Nehru. Han var det fria Indiens första Premiärminister och Indira Gandhis far.

Feroze Gandhi föddes 1912. Boken skildrar hans familjebakgrund, uppväxt, personlighet, begynnande politiska intresse och, sedermera, passionerade engagemang och målmedvetenhet. Genom Feroze och hans insatser får vi också bilden av den växande Ut ur Indien-rörelse, som, 1947, skulle resultera i kolonisatörernas reträtt.

I första ledet gick Congress-partiet, bildat 1800-talets slut av Jawaharlal Nerhus far, Motilal Nehru, en förmögen advokat. Kontakten med familjen Nehru inleddes när Feroze levererade specerier från faderns företag.

Med dess berättelser, episoder, citat från dem som var med, blottlägger boken oavvisliga svagheter i indisk tradition. Utan Motilals Nehrus pengar – vad vore frihetskampen? De kämpande i första ledet var ofta välbeställda. Nehrus var av högsta kast.

Mahatma Gandhi – icke-våldets apostel - fastade av politiska och ideella skäl, men var ingen fattig sluminvånare. Tvärtom. Han välkomnades och ärades i palats och av de besuttna. Ferozes svärfar, Jawaharlal Nehru, blev alltså Indiens första Premiärminister. Hans äldste son, Rajiv Gandhi, skulle, 1984, efterträda sin mor på den posten.

Jag kände Indira Gandhi, träffade henne, följde med på resor, intervjuade och brevväxlade. Givetvis kände jag till det som gick att veta om äktenskapet med Feroze.

Hon gav mig en bild: De ville inte leva i föräldrarnas hushåll, de hade stundtals knapert med slantar, han gav henne en sari hon länge önskat men inte vågat be om.

Det är med dessa ögon jag läser Bertil Falks bok.

Långa stycken i boken utgörs av berättelser av dem som minns.

Feroze Gandhi beskrivs som ansvarstagande och praktisk. Han ordnar. Han bekämpar korruption. Fattiga områden i Uttar Pradesh lyfts av hans initiativ. Fabriker byggs. Vägar blir till. Möjlighet till utbildning skapas. Dessutom är han vänlig, talar med alla, respekterar sina motståndare, lyssnar, dricker te med och sover över hos bönderna. Han är en duktig trädgårdsmästare och älskar blommor. Han läser, gillar klassisk musik och citerar religiösa texter på sanskrit och hindi.

Kamp, ambitioner och familj.

Förutom att berätta om Feroze som en av frihetskampens engagerade och ledande gestalter, ger boken bilderna av själva kampen. Historien, som aldrig kan undgås av oss. När Indira Nehru var 16 år friar Feroze Gandhi till henne och får nej. Han ger sig inte.

Det dröjde nio år, och efter protester från de mest konservativa å ömse håll, ägde bröllopet rum, 1942, varpå bruden, Indira, flyttade med sin man hem till dennes familj, enligt indisk sed. Nu har han alltså blivit Jawaharlal Nehrus svärson.

Ett halvår senare flyttade hon tillbaka till faderns hushåll. Skilsmässa blev inte ett faktum, men var i luften. Deras samarbete inom Congress-partiet fortsatte, och de stöttade varandras kampanjer. Båda kom att ta plats i den nybildade indiska ledningen efter britternas uttåg .

Boken klargör också rykten kring efternamnet Gandhi (möjligen Gandhy). Det var hans från födseln, ingenting annat.

Hindren mot äktenskapet hade varit många och av den luftiga sort som kallas religion, tradition, ställning i samhället, kast eller klass. Indiras far fnös. Han hade svårt att se sin dotter gift med någon tillhörig en annan religiös tradition än den strikt hinduiska, där han själv tillhörde toppen. Ferozes familj var Parser, alltså tillhörde de en religiös minoritet.

Egen väg.

Ferozes väg inom politiken blev hans egen. Som medlem av parlamentet opponerade han inte sällan mot sin svärfar. Han fick sina egna röstande efterföljare, och ansågs vara en född ledargestalt.

Jag känner igen berättelsen även om infallsvinkeln är en annan. Intressant är skildringen av Kamala, som var Nehrus hustru och Indiras mor. Här beskrivs hennes kamp för ett fritt Indien, engagemang, medvetenhet, förmåga att organisera, strukturera, inspirera, andra kvinnor inte minst.

När Kamala insjuknar i TBC tar Feroze hand om henne. Han är omtänksam intill självutplåning. Feroze kämpar på för att vinna Indiras hjärta och hand. Han har rivaler. Falk nämner tyske Oberdorf, mer än dubbelt så gammal som Indira.

Boken om Feroze ger bilden av hans tid, händelserna där han deltog med glöd och om de människor som omgav honom.Inte minst fängslande är det att läsa om bröllopet mellan Indira och Feroze. Beslut, planering, avgörande, allt bar Nehrus prägel. Mohindas (Mahatma)Gandhi hade också en massa ord med i laget.

Indira då?

Ja hon vägrade prata med sin far om han inte gav samtycke. Modern, Kamala, ansåg sig känna unge Feroze väl, och överlämnade med tillit sin dotter till hans ansvar och beskydd.

Frihetskampen engagerade dem båda.

Den upptog deras tid, tankar, handlingar och strategier. Hösten 1942 beskrivs i boken som avgörande. Många Congress-volontärer arresterades av brittiska regeringen, bland dem Nehru och hans systrar. Feroze undslapp tills vidare arrestering tack vare ett brittiskt misstag. Han utnyttjade friheten genom att, tillsammans med Indira, sända radio från hemlig plats.

Sedermera bjöds Feroze på en hel del resor ut och in i indiska fängelser, där britterna stod för värdskapet. Medfångarna älskade honom. ”He was simple and loving.”

Boken, skriven på engelska av en svensk journalist, avtäcker detaljer i ett världshistoriskt förlopp som vi sällan kan ta del av. Den påminner – än en gång – hur vi i Sverige befinner oss i geografisk utkant. För mig blir den här boken en oavvislig bladvändare.

Jag kan tycka saker om själva skeendet, de inblandade personerna, kast, traditioner. Maktkampen, ledarskiktets arrogans och självklarhet.

Jag kan tycka saker om Ferozes förälskelser och relationer till kvinnor. Jag ogillar ojämlikhet på alla fronter. Kärleken och lusten är allas frihet.

Läsvärdet står ut av sig själv.

Vad hände sen och sen och sen undrar jag och har svårt att ta en paus i läsningen.

Jag är bekant, sedan tidigare, med roll-uppsättningen. Nehru med familj. Indira Gandhi mötte jag första gången på Premiärministerns kontor 1977 och hade upprepade möten med fram till hennes död 1984. Jag mötte hennes söner och deras familjer. En alltför liten skara, kan tyckas, när det gäller inflytande i ett land, en kultur vars befolkning utgör en stor del av mänskligheten.

De förmögna beundrades av de fattiga, som gudar. ”I Indien vill vi att man kommer uppifrån och hjälper nedåt.” sa en indisk hjälparbetare en gång till mig. Inga underdogs-hjältar här, inte.

Politik är ett smutsigt hantverk, tyckte, bl.a. J.P. Sartre. Smuts är vad som dyker upp både härs och tvärs i denna bok om en man som visserligen ärligt bekämpade korruption men vars rena händer också ifrågasattes.

Som alltid finns mer att säga såväl om boken som om förhållandena i ”Världens största demokrati.”

1960 dog han av en hjärtattack.

Sörjande människor kantade kortegen där hans kropp framfördes. Detta till Nehrus förvåning, som alltså inte anat svärsonens popularitet. Skildringen av Nehrus svärson, Indira Gandhis make, Rajiv Gandhis far, driver historien runt ett stycke. Skuggor faller över såväl Indira som hennes far i deras maktpositioner. Rajiv och Bofors icke att förglömma. Fram ur skuggorna träder en man vars skinande rustning kanske också ifrågasatts om han verkligen blivit Indiens tredje Premiärminister.

Jag avslutar med en hyllning till alla dem, som en gång fascinerats av upplevelser i ett land som inte tycks vilja släppa taget om deras tankar och föreställningsförmåga som återvänder gång på gång för nya upptäckter. Om inte annat, så i minnet och fantasin.

Och visst är det kul att läsa en sån här bok av en svensk författare. På engelska!

Jay hind!

 

 

Feroze, the forgotten Gandhi

Lotus Collection

 https://www.amazon.com/Feroze-Forgotten-Gandhi-Bertil-Falk-ebook/dp/B01MTUEF3L

 

 

intervju med Bertil Falk

https://www.dekkho.com/video-details/5568984917001/

intervju med Bertil Falk

https://www.dekkho.com/video-details/5568984917001/

Annakarin Svedberg

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen