Dag Hammarskjölds stora insats för poesin: frigivningen av Ezra Pound - Tidningen Kulturen
Ezra Pound

Essäer om litteratur & böcker
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

I Dag Hammarskjölds magnifika livsverk finns ett lite udda inslag. Under sin tid som generalsekreterare för FN engagerade han sig under många år för en av patienterna på sinnessjukhuset St. Elisabeth Hospital i Washington DC. Hans långvariga ansträngningar ledde 1958 till att patienten släpptes fri. Denna insats nämns i förbigående i Henrik Berggrens lysande biografi Dag Hammarskjöld. Att bära världen (2016). Den som vill veta mer kan också läsa Marie-Noëlle Littles The Knight and The Troubadour (2010).
Förklaringen var att Hammarskjöld i kraft av sin formidabla beläsenhet kunde se att Ezra Pound var en av vår tids främsta diktare. Det framgår inte minst av hans omfattande korrespondens med poeter och litteraturkännare som Bo Setterlind, Lars Forsell och Folke Isaksson. Det ryktas också att Hammarskjöld som medlem av Svenska Akademin diskuterat möjligheten att ge den inspärrade mentalpatieten ett Nobelpris i litteratur.
Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld

Annons:Där lär vi också känna den patient som Hammarskjöld lyckades rädda ur vad som i praktiken var ren fångenskap på St. Elisabeth Hospital.Patientens namn var Ezra Pound. I litteraturhistorien är han känd som en av den moderna poesins främsta förnyare, men det var inte därför han spärrats in på sinnessjukhus. Anledningen till det var att han under sin långvariga exil i Europa tagit ställning för Mussolini och den italienska fascismen.

Att Dag Hammarskjöld engagerade sig för en amerikansk fascist kan tyckas egendomligt. Den kristet färgade idealism som genomsyrade generalsekreterarens livsverk står ju så långt från fascismen som det är möjligt att komma.

Förklaringen var att Hammarskjöld i kraft av sin formidabla beläsenhet kunde se att Ezra Pound var en av vår tids främsta diktare. Det framgår inte minst av hans omfattande korrespondens med poeter och litteraturkännare som Bo Setterlind, Lars Forsell och Folke Isaksson. Det ryktas också att Hammarskjöld som medlem av Svenska Akademin diskuterat möjligheten att ge den inspärrade mentalpatieten ett Nobelpris i litteratur.

Till det som imponerat på Hammarskjöld hörde säkert Pounds mest kända dikt, ”In a station of the metro”. Det är en kortdikt som inspirerats av den japanska diktform på sjutton stavelser uppdelade på tre rader som kallas för haiku.

In a station of the metro

The apparition of these faces in the crowd

Petals on a wet, black bough.

I denna dikt anspelar Pound – vilket han själv påpekat – på en känd haiku av japanen Arakida Moritake (1473-1549). I engelsk översättning lyder den: “The fallen blossom flies back to its branch: A butterfly.” (En nerfallen blomma / vände åter till grenen – / det var en fjäril”)

Att Hammarskjöld tagit intryck av Pounds haikuliknande diktkonst är mer än troligt. Vid sin död 1961 efterlämnade han ett manuskript med ett hundratal haikudikter.

Inspirationen från Pound hindrar naturligtvis inte att Hammarskjöld också sökt sig till de japanska originalen. Liksom författaren till ”In a station of the metro” har han nog också påverkats av japanerna Basho och Shiki.Sannolikt har han lärt känna dessa stilbildande haikudiktare i Harold G. Hendersons An Introduction to Haiku(1958), en bok som man efter hans död fann på hans nattduksbord.

Hammarskjölds förtrogenhet med haikudiktningen hindrar dock inte att han i likhet med Pound ibland bryter mot dess konventioner. Hans dikter är ofta mera gåtfulla än den japanska haikun brukar vara, och det finns åtskilliga exempel på metriska och motiviska avvikelser från krav man traditionellt brukar ställa på en äkta haiku.

Hammarskjölds haikudikter fick likväl stor spridning, när de 1963 gavs ut som en del av den postuma volymen Vägmärken. Detta kan mycket väl ha bidragit till den formliga haiku-tsunami som svepte över världen under de följande åren.

Haikudiktningen uppmärksammas också i flera av de böcker om Hammarskjöld som kommit på senare år. Dit hör den haikudiktande Japan-kännaren Kaj Falkmans vackra och informativa bok En orörd sträng. Dag Hammarskjölds liv i haiku och fotografier (2005).

I Henrik Berggrens nykomna Hammarskjöld-bok berörs haikudikterna bara i förbigående, men de är utvalda och inplacerade i texten med stor omsorg. Det gäller inte minst den retrospektiva haiku som speglar Hammarskjölds barndom i Uppsala:

 

Slättnatt. En öde sal.

Kvinnan i fönsternischen

väntar i solen

 

Torsten Rönnerstrand är historiker, samhällsvetare och docent i litteraturvetenskap

https://www.youtube.com/watch?v=oMsC88xDZFs

 

Torsten Rönnerstrand

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen