Ny bok av Anita Desai - Tidningen Kulturen
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times


Sicksackvägen

av Anita Desai
Förlagets beskrivning

Anita Desais roman Sicksackvägen i översättning av Andreas Vesterlund. Anita Desai är en gigant på den internationella litteraturscenen. Hon är född 1937 - tysk mamma, bengalisk pappa - och uppvuxen i Indien med flera språk - bl a hindi och urdu - omkring sig, men hela tiden med engelskan som sitt skriftspråk, sitt litterära språk. Hon har författat femton romaner och några novellsamlingar och tilldelats en lång rad litterära priser. Bakhåll har tidigare publicerat novellsamlingen Försvinnandekonstnären (The Artist of Disappearance) och romanen I säkert förvar (In Custody). Nu kommer romanen Sicksackvägen (The Zigzag Way).

Huvudpersonen, Eric, är en ung historieforskare som yrvaket har börjat undra över sitt eget ursprung och upptäckt att han har förbindelser bakåt till både England och Mexiko.

Erics farfar, Davey, var gruvarbetare i Cornwall i England och när tenngruvorna i Cornwall började slå igen blev han arbetslös. Han värvades av ett gruvbolag och hamnade tillsammans med sin fästmö Betty i Mexiko där det fanns jobb åt honom i de ökända silvergruvorna, gruvor där arbetarna - mexikaner och indianer - tvingades slita minst dubbelt så hårt som man nånsin gjort i Cornwall.

Där, i cornwallarnas lilla stugby i ett fattigt gruvsamhälle långt ute i öknen i Yucatán i Mexiko, födde Betty fram lille Paul (han som en dag skulle bli Erics far) under så kaotiska förhållanden att hon själv miste livet.

Om allt detta vet Eric inget förrän han börjar intressera sig för familjens historia och pusselbit efter pusselbit faller på plats.

Han tar sig till gruvbyn som nu är en övergiven "spökstad" som bara lever upp en gång om året under De-dödas-dag-festligheterna när folk kommer farande för att smycka gravarna med blommor.

Han träffar den märkliga Dõna Vera, en dominant, färgstark kvinna med gåtfullt förflutet, som intresserat sig för huichol-indianernas kultur, särskilt för deras bruk av den hallucinogena peyote kaktusen...

Mer än så ska inte förtäljas i förväg om denna djupt originella roman som trots sitt korta format (176 sidor) rymmer så otroligt mycket av liv och gåta, av historia och sense of wonder, av viktig meningsfull levnad och oundviklig högtidlig död att man genast känner hur berättandets själva urkraft omsluter en som läsare. Det är den där mystiska kraften som gör att den stora författarens skenbart enkla berättande kan tyckas fånga in allt sådant som världen och livet handlar om, på djupet. Efter avslutad läsning stänger man boken med en känsla av att man har fått en gåva, man har levt ett liv till. Fullt ut.

Utgivningsdatum: 2015-08-14

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen