Ny bok av Robert W. Chambers & Irvin S. Cobb - Tidningen Kulturen
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times


Ur havets djup

av Robert W. Chambers & Irvin S. Cobb
Förlagets beskrivning

"Eftersom alltihop verkar så osannolikt - så fruktansvärt omöjligt för mig, nu när jag sitter här trygg och vid mina sinnens fulla bruk i mitt bibliotek - tvekar jag över att skriva ned en episod som redan ter sig snarare grotesk än fruktansvärd. Men om den här berättelsen inte skrivs nu vet jag att jag aldrig kommer att våga berätta sanningen - inte av fruktan för att bli gjord till åtlöje, utan för att jag själv snart kommer att tvivla på det jag vet är sant. Emellertid har knappt en månad förflutit sedan jag hörde det dämpade knorrandet från sandbankens underströmmar - knappt mindre än en månad sedan jag med egna ögon såg det vars existens jag börjar betvivla, till och med nu. Och vad gäller hamnkaptenen - och det slag jag nu slår mot de gamla tingens ordning så ... Men det skall jag inte tala om nu, eller senare; jag skall försöka berätta historien enkelt och sanningsenligt, och låta mina vänner intyga om min redlighet och förläggarna av denna bok bestyrka den."

Ett av H. P. Lovecrafts mästerverk och en av hans mest lästa noveller är "Skuggan över Innsmouth", om den förfallna kuststaden någonstans i Massachusetts, befolkad av fiskmänniskor som dyrkar Dagon och den döde men drömmande Cthulhu. Tillkomsten av Innsmouths amfibiska invånare influerades av två noveller: Robert W. Chambers "Hamnkaptenen" och Irvin S. Cobbs "Fiskmannen", som båda härmed presenteras i en volym, översatta och illustrerade av Jonas Wessel, som också skrivit ett initierat förord till texterna.

Denna bok är en fascinerande inblick i det slags litteratur som Lovecraft uppskattade och hämtade inspiration ifrån när han skrev sina säregna berättelser; två noveller om det okända liv som dväljs i de vattenfyllda avgrunder dit ljuset aldrig når.

Utgivningsdatum: 2015-04-08

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts