Litteratur - Tidningen Kulturen
Litteratur

Tagore performing the title role inValmiki Pratibha (1881) with his niece Indira Devi as the goddess

Undertecknad kom i kontakt med Rabindranath Tagore (1861-1941) redan i 20-årsåldern (Den skapande enheten) – och läste hans poetiska storverk "Gitanjali" ungefär 10 år senare. Nu har han legat på is länge, alltför länge, och jag har honom nu högst aktuell som en del i sommarhögen.
Tagore föddes i Calcutta. 1878 reste han till England för att studera juridik men av detta blev intet - han återvände till Indien för att "bli det han ville bli författare".

Läs mer...

Lina Hagelbäck, Ulrika Nielsen. Foto Cato Lein

”...skriver vi nu?” Två poeter blir en tredje.

när två poeter möts i ett tandemgivande simultanmottagande och tvillinglikt närhetsglidande blir känslornas bildenergier med sina kreativa motsatser i bildspråk, tankelinjer och metaforfigurer, svängande i euforiska pendelrörelser i mentala nappatag där svärtan djupnar, lusten kåtas upp och tanken ges ultimata rymder
Läs mer...

Dyslektikerns revansch med humor!

Liz Pichon

Tom Gates fantastiska värld

Översättning: Helena Sjöstrand Svenn, Gösta Svenn

Illustrationer: Liz Pichon

Alfabeta

 

"Som Dagbok för alla mina fans - fast bättre!" Så sammanfattade Kamratposten i Sverige den brittiska succén Tom Gates fantastiska värld. Som faktiskt inte är en dagbok (trots den rådande heta trenden med böcker i dagboks-, blogg- eller brevform) utan något nytt. Den grafiska designern Liz Pichlon tänkte "scrapbook", köpte tre skrivböcker (av den typ som engelska barn använder i skolan) och började skriva och  rita som Tom Gates.

 

Läs mer...

Carson McCullers

Mästerligt av McCullers

Carson McCullers

Balladen om det sorgsna caféet

översättning: Håkan Bravinger

Norstedts

 

Bilden av den lille puckelryggige mannen som en kväll vandrar in i den halvdöda småstaden i den amerikanska södern är tidlös och på något sätt evig. Hans ankomst kommer att påverka hela byn och i synnerhet miss Amelia Evans liv. Amelia är huvudpersonen i berättelsen som gett boken dess titel, en person jag har en känsla av att stöta på för första gången i litteraturen.

Läs mer...

En oförglömlig bok om ett tungt ämne

Lawrence Anthony

Mannen som talade med elefanter - Ett liv i frihet på den afrikanska savannen

Översättning: Birgitta W. Augustsson
Norstedts

 

Det är inte varje dag som någon ringer och erbjuder en gratis flock med elefanter. Lawrence Anthony tackade ja. Trots att erbjudandet gällde "problemelefanter" som var rymningsbenägna, och de nuvarande ägarna ville bli av med dem till varje pris (alltså: ge-bort-gratis-pris).

 

Läs mer...

Greger Larsson.

Att minnas och skapa världen

Greger Larsson

Himmelsblått. En tidsresa i Malmö

Venaröd Förlag

 

Genom minnen och möten växer världen till något större, det går att rekonstruera, att som en arkeolog lägga skärva bredvid skärva, så plötsligt finns det något större, något beständigt att lämna över till andra, som delar samma verklighet eller har behov av att se något annat, längre tillbaka i tiden, för att förstå sig själva. Minnen kan vara bedrägliga och nyckfulla, så det ska talas tyst om sanningar.

 

Läs mer...

Lenin flanerar i Stockholm 1917

Lenin i landsflykt

Catherine Merridale

Lenins resa : vägen till revolutionen 1917
Översättare:
Claes Göran Green

Historiska Media

 

Det är i år 100 år sedan den ryska revolutionen 1917, en av förra seklets mest omvälvande händelser, något som fått historikern Eric Hobsbawm att kalla 1900-talet för det korta seklet, 1917-1989, då det inte minst kom att präglas av utvecklingen i Ryssland/Sovjetunionen. I boken Lenins resa skildras händelsen som föregick revolutionen i oktober (november enligt vår tidräkning). Det är underhållande läsning, och skildrar en av de viktigaste händelserna som kom att prägla hela det korta 1900talet

Läs mer...

Fler artiklar...

Underkategorier

Tidningen Kulturen har en av Sveriges mest omfattande recensionsavdelningar, men vi har tyvärr inte möjlighet att recensera allt. Här bland bokanmälningarna hittar du information av goda böcker vi tyvärr inte haft möjlighet att recensera. 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen