Litteratur - Tidningen Kulturen
Litteratur

Torben Brostrøm

Inte bättre, men kanske klokare

Torben Brostrøm

Litterære bekendelser

Gyldendal, Köpenhamn

 

När Odense Universitet på Fyn inrättades 1966 (drygt trettio år senare bytte det efter en sammanslagning namn till Syddansk Universitet) ritade litteraturhistorikern Mogens Brøndsted som var den förste rektorn ett vackert emblem med ett träd fullt av frukter. Kring det författade han den finurliga devisen ”Fructus inscrescit opera novo in agro”, dvs frukten växer på den nya åkern – han utgick från det latinska namnet på Fyn, Fionia.

Läs mer...

Halldór Laxness

Halldór Laxness (1902-1998) var en komplex isländsk författare och människa. Som människa uppvisade han en svängning från socialistisk övertygelse till en mer neutral politisk ställning. Som författare berikade han hela den nordiska litteraturen genom att konfrontera klassisk isländsk litteratur mot mer modern. Hans romaner rymmer både stram tragedi och hejdlös surrealism och ironi. Humorn och civilisationskritiken går hand i hand och uppnår ett slags symbios.

Läs mer...

Katherine Webb

Politik och passion i Apulien

Katherine Webb

Italienska nätter

Översättning: Annika Sundberg

Historiska Media

 

Engelska författare - och läsare - har en lång kärlekshistoria till landet Italien. Från E.M. Forsters vackra A Room with a View till den nya, romantiska Miss You av Kate Eberlen. Konst, glass och kärlek - Italien har allt!

 

Läs mer...

Karl Ove Knausgård Foto Cato Lein

En verklighet, som ständigt förändras

Karl Ove Knausgård

Om sommaren

Översättning: Staffan Söderblom

Norstedts

 

Detta är den fjärde och avslutande delen av Karl Ove Knausgårds årstidsböcker, denna handlar om sommarmånaderna juni, juli och augusti. För varje månad finns det ett tjugotal små essäer, för juni och juli även dagboksanteckningar om familjens liv.

Läs mer...

Hannu Sarenström Foto RIckard L. Eriksson

En blommig bokkram från Hannu Sarenström

Hannu Sarenström

Trädgårdslycka

Foto: Hannu Sarenström

Norstedts

 

"Min trädgårdsdröm innehåller torparromantik och impressionistisk blomning. Jag vill att det ska vara ljuvt från tidig vår till sen höst och när jag till slut stänger dörren vill jag att mitt sinne ska vara fyllt av upplevelser som håller mig vid liv över vintern. För mig är trädgården som allra bäst om den tar tag i mig när jag kliver in genom grinden och ger mig en blomstrande kram."


- Hannu Sarenström i boken Trädgårdslycka.

Läs mer...

Martin Widmark foto Thron Ullberg

Absolut ingen halvdan underhållning om vikingatiden

Martin Widmark

Ulfberhts svärd
Serie: Halvdan Viking

Illustrationer: Mats Vänehem

Bonnier Carlsen

 

Halvdan Viking och hans bästis Meia är just nu trippelaktuella:
1) De är guider på Vikingaliv, den nya vikingautställningen i Stockholm, där besökare kan lära sig hur barn på vikingatiden hade det.
2) De ska bli filmstjärnor! Första boken i serien Halvdan Viking ska bli film.
3) De är hjältarna i den splitternya boken Ulfberhts svärd.

Läs mer...

Väl värda att värna om!

Bo Mossberg & Henrik Aerenlund Pedersen

Orkidéer i Europa - Vilda, vackra & väna

Översättning: Marie Widén & Lennart Engstrand

Illustrationer: Bo Mossberg

Bonnier Fakta

 

 

Kärt är att råka dig, nattviol,
där blek du står ibland gräsen
och suckar ut efter sjunken sol
din doft, ditt innersta väsen.
- "Kärt är att råka dig, nattviol" ur Sånger och visor,1887.

Läs mer...

”Det nyktra förnuftets makt sjunker ihop. Logikens löjliga polityr skrapas bort.” Det är drygt åttio år sedan detta skrevs, men det har fått förnyad aktualitet. Citatet hittar man en dryg sjättedel in i Lion Feuchtwangers stora roman ”Oppermanns” som nu kommit i en ny svensk upplaga (Nilssons förlag, med ett bra förord av Per Svensson) där man försiktigt reviderat Karl Fägerstens översättning från när boken var ny, det nazistiska maktövertagandets år 1933. Handlingen summerades nyss av Elisabeth Brännström i Tidningen Kulturen i en uppskattande recension, och i Svenska Dagbladet ägnade Kaj Schueler romanen en lika positiv helsida. Därför behövs här bara huvuddragen i handlingen.

Läs mer...

Fler artiklar...

Underkategorier

Tidningen Kulturen har en av Sveriges mest omfattande recensionsavdelningar, men vi har tyvärr inte möjlighet att recensera allt. Här bland bokanmälningarna hittar du information av goda böcker vi tyvärr inte haft möjlighet att recensera. 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen