Konst: Margareta Petré, Ateljéhuset, Stockholm - Tidningen Kulturen
Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Energiutställning i Einsteins anda

 Margareta Petré, Färgenergier, olja på duk Margareta Petré
Ateljéhuset, Stockholm


I lördagens möte den 12 mars under Moderna Museets programserie "Postmodernt" diskuterades modernismen mellan konstnärerna Max Book, Ernst Billgren och Kristina Abelli Elander. Konstnären Max Book ansåg att Albert Einstein med sin epokavgörande upptäckt att all materia är energi tillhörde den epok som hade avgörande betydelse för modernismens uppkomst och drivkraft.

Konstnären Margareta Petré, som liksom Max Book, är Ångermanlänning, fick nyligen motta Angermannalagets kulturpris 2010, vid Norrlands Nationerna i Uppsala Universitet. I helgen ställde hon ut sina Färgenergier i stora och små format i sin årliga återkommande vårutställning i Ateljéhuset på Glasbruksgatan 25.

Margareta Petré personifierar den konstriktning som exploderade med Einstein och Plancks vetenskapliga artiklar runt 1800-1900 årsskiftet att materia är energi och färg en vågrörelse. Man kan knappt föreställa sig det tumult och förändringsarbete som den tidens konstnärer måste ha genomgått.

Margareta Petré målar sina "färgenergier" direkt med händerna som om hon skulpterar med en immateriell massa och det var med händerna hon fann sitt språk. Genom att måla lager på lager med olika färgskikt framträder en effekt som Paul Cézanne var bland de första att arbeta med vilket förklarar att han kallats "modernismens fader". De ovanpåliggande färgskikten delar upp det infallande ljuset och får energistrålningen att anta mångdimensionella mönster som får betraktaren att se "bakom" energierna och in i massan.

Energimålningarna skall ses med blotta ögonen och direkt framför originalet eftersom all reproducering som fotografier inte kan ge betraktaren den fullständiga känslan av sinnesförnimmelsen som mötet med energier i verkligheten ger. Under "Helgutställningen" får besökarna möjlighet att se Petrés målningar i Galleriet och även inne i hennes ateljé där hon även visar och berättar hur hon arbetar fram målningarna.  

Margareta Petré har arbetat som professionell konstnär under närmare 30 år och har de tre senaste åren ställt ut vid bland annat Konstakademien i Stockholm, Beijing Gallery, Peking och vid Broadway Gallery, New York.

Carsten Lindström


Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen