Konst: Melker Garay i Stockholm - Tidningen Kulturen
Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Efter Norrköping, Moskva och Rom, är den första gången som Melker Garay håller en utställning i Stockholm.

Garay försöker övervinna ordens begränsningar, och formalism till vilken författaren tvingas.

Vernissage 25 november kl 12-16. http://www.ekvalltornblom.se/artist/melker-garay/
Melker Garay Galleri Ekvall+Törnblom, Stockholm
25 november - 6 december

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Bortom tankens gränser

Melker Garay är en svensk författare som har publicerat flera romaner och noveller.
Så sent som 2014 började han, autodidakt, med målningar.

Garay vill helt enkelt försöka övervinna ordens begränsningar, den intellektuella dimension och formalism till vilken författaren tvingas.

Valet av måleriet som konstform sker hos honom genom färgens omedelbarhet. Jag vill dock påpeka att detta är dock slutmålet i hans kreativa process, inte början. Det är därför som Melker Garay experimenterar med olika expressiva tekniker i den abstrakta konstsom kännetecknar honom som målare.

Liksom andra konstnärer inspireras och delvis fascineras Garay, som är född i Chile, av den tidiga latinamerikanska konsten. De långa gängliga gestalterna som har kommit att bli hans signatur, återfinner vi här. Ändå visar Garay en koncentration till den essentiella, ibland lite obehagliga, intuitionen som tillhör kroppen. Det finns en katartisk gestik i Garays måleri samtidigt som det finns en konkretism där det akryllagrets materialtjocklek som han använder, överlappar tvådimensionaliteten av bilden tills att den blir hypersynlig, som i en relief.

I Melker Garays konst och författarskap finner vi också ett pånyttfött intresse för andligheten. Många av de idéer som fanns för hundra år sen tycks ha kommit tillbaka. En förklaring kan vara att det handlar om vara en reaktion mot det ytliga och materiella i vårt samhälle, men även handla om att våra dagars domedagsstämning, som är en bidragande orsak till att människor söker efter något mer innerligt och bestående.

Vad innebär förhållandet mellan litteratur och måleri hos Melker Garay? Handlar det om närmandet mellan en, mycket stiliserad, figurativ konst och den verbala beskrivningen? Eller ska vi tolka det mer som framställningen av en rent innerlig dimension som framförallt färgen är i stånd att avslöja och betona?

Man behöver bildkonsten, Garay själv påstår det, om genom den blir artisten kapabel att yttra ett överskott av betydelser, så att konsten aldrig blir en oundviklig impuls, en återintegrering med den infantila gesten och dessa självreflekterande synvinklar.

Melker Garay vill inte bara tillfredsställa en instinkt.

Formens och färgens symbolik blir essentiella och explicita därför att alla åskådare måste begripa hans konst.

Det som kanske stimulerar mest i Garays målningar är förhållandet mellan det som inte har någon mimetisk karaktär och Ordet. Målaren-författaren tvingar åskådaren att koncentrera sig på hans totala kreativa process, en hypotetisk process självklart, men inte desto mindre stimulerande och rik, på grund av de möjliga varianterna och de subjektiva tolkningarna som bildkonsten möjliggör.

Guido Zeccola

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts