Konst: “The Face of God”, Olav Fumarola Unsgaard & Johnny Friberg - Tidningen Kulturen
Från utställningen ”The Face of God” på Vandalorum. Foto: Christian Strömqvist

Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Milka Belia Havels historia är så osannolik att den verkar fiktiv. Söker man efter denna tjeckiska 1600-tals entomolog och konstnär på nätet blir resultatet minst sagt magert. Det som dyker upp är utställningen “The Face of God” som arrangeras på Vandalorum under hösten.

Utställningen på Vandalorum består av rekonstruktioner av artefakter som Havels ska ha skapat och an


Utställningen “The Face of God” pågår mellan den 14.10 2017 - 28.1 2018 på Vandalorum.
Olav Fumarola Unsgaard & Johnny Friberg

 Från utställningen ”The Face of God” på Vandalorum. Foto: Christian Strömqvist<br />
<br />

Från utställningen ”The Face of God” på Vandalorum. Foto: Christian Strömqvist

“The Face of God”, Olav Fumarola Unsgaard & Johnny Friberg (red.) HDK-Göteborgs Universitet

I antologin till utställningen, som fått namn efter Havels, delvis förlorade text, “The Face of God” skriver Martin Engberg att det förvånar honom att Havel existerat och refererar till en bok med skisser och outgivna verk av Jorges Lois Borges där hennes arbete omnämns i samma andetag som H.P Lovecrafts fiktiva verk Necronomicon. Hon dyker även upp i en tämligen okänd pjäs av Virginia Woolf och i ett nedtecknat samtal mellan Sherlock Holmes skapare sir Arthur Conan Doyle och Havels ande.

Utställningen på Vandalorum består av rekonstruktioner av artefakter som Havels ska ha skapat och använt i sin forskning. Hon föddes 1571 i Prag i en hantverkarfamilj där fadern tillverkade möbler till adeln och även till Rudolf II:s hov i Böhmen. Hennes familj såg till att hon fick en gedigen utbildning där förutom möbelformgivning, även måleri och vetenskap ingick. Havel undervisades av Europas framstående vetenskapsmän och efter mötet med vetenskapsmannen och ockultisten John Dee, som försökte kommunicera med änglarna på deras språk, började Havel intressera sig för naturens dolda budskap. Hennes entomologiska kunskaper kom till nytta i olika försök att tyda bin och andras insekters läten, resultat som hon samlade i boken “The Face of God”

I utställningen återfinns en lyssningsstation som består av en stor koppartratt med en glasburk fäst i ena änden. I glasburken surrade insekten omkring och ljudet förstärktes i tratten. En stor ljudförstärkartratt i valnöt kunde också användas för att lyssna på insekterna. Ett fjärilsbord som blandade nytta med nöje, där det fanns tre glaskupor där man kunde förvara fjärilar och studera dem medan man arbetade eller åt middag.

Havel dog 1631, även hennes död är mystisk och nästan fiktiv. Hon insjuknar hastigt i febersjukdom, och det har spekulerats i att hon blev stungen av ett bi under sitt arbete med att kommunicera med dem. Eftersom det var första gången det hände visste hon inte att hon var allergisk mot bin, vilket i kontexten blir ett ganska ironiskt slut på hela historien.

 

 

 

Mathias Jansson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen