Konst: Britt- Marie Kühlhorn Hold on. Målningar - Tidningen Kulturen
Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
”Hold on” kallar konstnärinnan sin utställning bestående av 36 utsökta målningar med referenser till hennes föräldrar, vatten och landskap.

Britt-Marie Kühlhorn har vid sidan om måleriet gjort en väldig viktig insats för blivande bildlärare

Britt-Marie Kühlhorn
Hold on. Målningar

Ett figurativt konstnärskap

När jag kom till galleriet fick jag ett snabbt tycke för helheten i måleriets fundamentala essens, bortom motivet i ett figurativt konstnärskap som sätter människan i fokus, fick jag uppleva måleriet som en teknik med hög ambition och skicklighet när det gäller att återskapa intryck. Britt-Marie Kühlhorn är en intuitiv och begåvad stafflimålare som arbetar i mindre format men lyckas få en att uppleva både frihet och glädje så att formatet bildligt spricker i personliga associationer och känslor. I spontana penseldrag och vågade kontraster, leder konstnärinnan oss i tankar kring hur den stora mästaren Zorn arbetade med ljus/skugga samspelet. En gedigen förtrogenhet med teckning gör att Britt-Marie Kühlhorn knappats tecknar sina kompositioner med kol eller liknande utan hon skapar direkt med penseldraget och färgfält.

Den anekdotiska idyllen om ett bra liv -i målningar ”Moderskap” och ”Lyssnar” som blir en diptyk i mina ögon - finner jag en strävan efter en balans i dagens läge när vi kan drabbas av otäcka händelser så som attacker och militära manöver.

Under titel ”Reminiscens” berättar konstnärinnan i flera tavlor om sina föräldrar när de var unga och säkerligen förälskade,här använder Britt-Marie Kühlhorn gråa valörer och ibland en smula av någon kulör som gör kompositionen spännande och förstärker känslan av att det handlar om gamla sepia fotografier som införs i en ny tid perspektiv.

Britt-Marie Kühlhorn har vid sidan om måleriet gjort en väldig viktig insats för blivande bildlärare när hon var Prefekt vid Institutionen för bildpedagogik, Konstfack (1995 – 2008) och Prorektor vid Konstfack (1998 – 1999)

För den nyfikna måleriälskare är det värd att bekanta sig mer med hennes konstnärskap i:    http://brittmariekuhlhorn.tumblr.com

 

 

 

 

 

 

Estoardo Barrios Carrillo

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen