Färg och yta – Immanuel Ibsen på Nivaagaard - Tidningen Kulturen
Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
För några månader sedan ställde man ut den förbisedde och nästan bortglömde dansk-tyske guldåldersmålaren Ditlev Blunck på Nivaagaards konstmuseum strax norr om Köpenhamn, som jag rapporterade på den här sidan. Nu slår man ett slag för en annan målare som inte heller uppmärksammats särskilt mycket, i alla fall inte efter förtjänst: Immanuel Ibsen, född i Århus 1887, död i Göteborg 1944.


Immanuel Ibsen
Stille Uro

om ”en af modernismens mere afdæmpede

Han gick fyra år på konstakademin i Köpenhamn men kunde sedan dåligt leva på sin konst. Under ett tiotal år försörjde han sig som billackerare på dagarna och tvangs måla i elektriskt ljus på kvällar och nätter. När ekonomin stadgats var det lättare för honom att stå vid sitt staffli i dagsljus, bland annat målade han på vackert vis utsikten från sitt fönster i Christianshavn i Köpenhamn.

Han skrev två korta konstteoretiska skrifter som gavs ut året han dog, med ett förord av Asger Jorn som då ännu hette Jørgensen, och i en ny upplaga 1965: "Det skyggeløse maleri", och den något längre "Ukendte selvfølgeligheder om maleri" (de okända självklarheterna berör bland annat rymd, yta och färg i konsten). Det är mycket intressant, som man lätt kan konstatera. Båda finns inlästa på nätet av H. S. Holck, klart och tydligt, men eftersom han envisas med att behålla hatten på under de elva respektive tjugosju minuterna och inte kan hålla huvudet stilla blundar man helst så man slipper distraheras. Både Ibsens målningar och hans teorier uppmärksammades av danska konstnärer i olika generationer, för över sjuttio år sedan av Asger Jorn och Ejler Bille, och nu av Jesper Christiansen som är en av initiativtagarna till denna utställning som är den största någonsin av Immanuel Ibsens konst – hittills okända brev och annan personalia ställs också ut.

En kort tid var Immanuel Ibsen (som nog inte ens på långt håll var släkt med Henrik Ibsen) elev till den norske impressionisten Ludwig Karsten, och det är lätt att se att han tagit intryck av norrmannens subtila färgskala –  många av deras bilder finns utlagda på nätet. Utställningen på Nivaagaard är för övrigt sponsrad av färgfirman Flügger som satt ny kulör på väggarna i de olika salarna. Om han unnats leva längre hade han säkert kunnat bli god vän med göteborgskoloristerna, men tiden i Sverige blev kort. Under ockupationen arbetade han illegalt, och han hustrun kom från en judisk släkt. De flydde över till Sverige 1943, och redan året därpå var han död.

En dansk websida som håller reda på danskars gravvårdar hemma och utomlands saknar en bild på hans grav på östra kyrkogården i Göteborg. Med tanke på hur svenska kyrkogårdsförvaltningar farit fram på senare tid är det kanske inte så troligt att gravstenen är bevarad. Men om den skulle finnas kvar och är lätt att finna, så ta gärna en bild på den och skicka till www.gravsted.dk.

Immanuel Ibsen-utställningen Stille Uro, om ”en af modernismens mere afdæmpede , men dog stærke stemmer” på Nivaagaard öppnar den 10 september och pågår fram till 7 januari: ”Nu er tiden inde til en revurdering af denne raffinerede maler.”

 

Ivo Holmqvist

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts