Konst: Ben Thompson Målningar - Tidningen Kulturen
Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Ett stycke sydost om Kristianstad, ligger Åhus och Yngsjö, med vackra strandängar och feta mader; Yngsjö betyder helt enkelt insjön, i motsats till havet, Hanöbukten i Östersjön. Det första belägget är från 1135, men det finns ännu äldre fornlämningar.

Ben Thompson har flera hemlander

Ben Thompson
Målningar

Varje öga har ett eget språk

Det vackra och ljusa galleriet finns i ett hus från början av 1800 – talet, i trädgården odlades en gång tobak, som på så många andra platser i Yngsjö och Åhus, i början av 1900 – talet.

Galleriet invigdes till sommaren 2010, den förste utställaren var Gerhard Nordström, jordens och trädens mästare.

Ben Thompson, årets Henry-Mayne – stipendiat, visar nu fjorton bilder, från resor och upptäckter i landskap, i målarens hand sker förvandlingar och tillägg, tolkningar och ett stämningsskapande. Tillstånden varierar i landskapet, liksom sinnestillståndet hos skildraren och berättaren.

Det finns ett flertal bilder från Skottland, ett särpräglat landskap, som visar både ljusa och milda sidor, liksom grå, dunkla dagar, med regn, dis och dimma. Men det är ett landskap med flera uttryck, alla är inte tillgängliga och lätta, omgivningarna förblir karga, men det finns i de bilder, som visas en expressiv ömhet i färgerna och en kärlek till landskapet, även om det inte låter sig tämjas – det vilda, förblir vilt.

Ingenting låter sig ringas in på ett lättvindigt sätt, måleriet har sina linjer, färgkombinationer och klanger, men varje betraktares öga, har en frihet att se och att tolka. Ögonspråket är unikt! Det går att i bilderna utläsa en mild ton, liksom en växande mörk intensitet, i det innersta rummet spricker allt upp i en hyllning till ljuset och färgmusiken!

Alla bilderna är i akryl och tempera på MDF; tekniken ger en särskild lyster och ett eget sken runt bilderna, ibland finns det en försiktighet, som lika gärna kan tolkas som en ödmjukhet inför uppgiften att gestalta och berätta, från en vandring genom väderlekar, i olika väderstreck och genom landskapets sinnestillstånd. Det handlar en hel del om känslor och stämningar, som hållpunkter på en topografisk karta.

Ben Thompson har flera hemland som Skottland, Sverige och Italien, du möts tidigt i galleriet av målningen Italian Landscape, som väl fångar den rika färgskalan, som finns i just det landskapet.

Galleriet stänger nu för denna säsongen, med just en målare, det är befriande och bra att se och möjligen en tradition från den allra första utställaren, mästaren Gerhard Nordström.

Nu går Yngsjö in i höststormar, ålagillen, en lynnig Helge å, nya marknader för Ottos Glass och inga skrönor berättas mer om det gamla Yngsjömordet med Anna Månsdotter och Per Nilsson i huvudrollerna.

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen