Birgitta Friberg – Elisabeth Eide Christina Arvidsson – Ingrid Andersson Åkerblom - Situationer & stämningar i fyra tolkningar - Tidningen Kulturen
Birgitta Friberg är en av konstnärerna som ställer ut i Sjöbo konsthall under sommaren

Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Sjöbo är en centralort, nästan mitt i Skåne, det är nära till Lund, Ystad och Simrishamn, i Färsbygden härskar fortfarande Piratens skrönor och berättelserna om legendariska hästhandlare på Sjöbo marknad.

Åk gärna in om Sjöbo konsthall, ta en sväng i bygden och besök Elfstrands krukmakeri

Birgitta Friberg – Elisabeth Eide Christina Arvidsson – Ingrid Andersson Åkerblom
Situationer & stämningar i fyra tolkningar

Birgitta Friberg, måleri - Christina Arvidsson, textilkonst - Elisabeth Eide, måleri - Ingrid Andersson Åkerblom, textilkonst.

Birgitta Friberg, måleri - Christina Arvidsson, textilkonst - Elisabeth Eide, måleri - Ingrid Andersson Åkerblom, textilkonst.

Birgitta Friberg är en av konstnärerna som ställer ut i Sjöbo konsthall under sommaren

Birgitta Friberg är en av konstnärerna som ställer ut i Sjöbo konsthall under sommaren

Birgitta Friberg, måleri - Christina Arvidsson, textilkonst - Elisabeth Eide, måleri - Ingrid Andersson Åkerblom, textilkonst.

Birgitta Friberg, måleri - Christina Arvidsson, textilkonst - Elisabeth Eide, måleri - Ingrid Andersson Åkerblom, textilkonst.

Speglingar i Färsbygden

Det är en vacker bygd, nu klädd i koboltgrön färg och en kulturbygd med ett rikt utbud av uttryck och formspråk. Nu samsas fyra konstnärer, med rötter i Sjöbobygden om att visa upp sina bilder och objekt i Sjöbo vackra konsthall.

Det är Elisabeth Eide som visar sitt måleri, i huvudsak i akryl, i ett tjugotal bilder. Det finns motiv från Sjöbo och omgivningarna, som det vackra Vomb, inte sällan är det blommor, som tulpaner, anemoner, vallmor och vilda rosor. Det är ett färgsprakande måleri med både glädje och kärlek. I bilderna finns även dagens tider med sol, skymning och flickan, som leker eller bara är i trädgården. Ljuset arbetar på ett fint sätt i bilderna, för att fördjupa en stämning eller uppmärksamma och nita fast en känsla.

Birgitta Friberg använder ofta akvarellens snabbt förbigående färgspråk, hon vill med den fånga något som hastigt glider förbi, en ljusstrimma, en glänsande linje eller något som ger dig lust, att själv bli en del av bilden, vara interaktiv. Och så miljöer, som verkar lite öde, folk bor inte där längre, som en bänk omgiven av sly. Men det finns liv kvar, i blommor, i en relikt som en besmanvåg eller hos ett uppdykande av en nötskrika. Birgitta Friberg tycker om att arbeta med stilleben, med äpplen och ibland körsbär, som är mera svårfångade. Underbar är den lilla akvarellen med interiören från Hönsgården.

Christina Arvidsson arbetar med textilkonst och konsthantverk, framför allt frivirkning med garn och tygremsor, men även i papper och med ler- och stengods. Hon bor i Vanstad, en liten by utanför Sjöbo. I utställningen visar hon sex textila installationer, här förs den stora världen in i den lilla verkligheten. Universum blir ett med människor, som just råkar bo här. Det finns inga gränser, som avbalkar, inga murar, som skiljer oss åt. Vi blir alla delaktiga i rörelser i världen, inte minst i folks vandringar, förflyttningar och flyktvägar. Det är svårt att ställa sig bredvid vägen och låtsas inte se och beröras.

I verken finns tankar, som leder både till reflektion och en förståelse för det som händer omkring oss och som stämmer till eftertanke.

Ingrid Andersson Åkerblom får sin inspiration från det omgivande landskapet, marken, träden, djuren, aktiviteterna, årets cirklar och olika stämningslägen från brutalt liv till total tystnad. I detta finns det mesta, ja allt, av former, färger, dofter, ljud och rörelser. Det är ett rikt växelbruk, som bara finns där för att upptäckas och tjusa. Ljuset ger färgerna och väderlekarna ger kontrasterna och motsatserna. Ingrid Andersson Åkerblom fångar detta fint och ödmjukt i sina textila bilder med mättade poetiska namn, som det underbara Jag ska bara ut och se om djuren. Det är frusna situationsbilder; hon blir mera fri och experimentell i sitt arbeta med tyg och järntråd.

Åk gärna in om Sjöbo konsthall i sommar, ta en sväng i bygden och besök Elfstrands krukmakeri i Sjöbo och Lövestads Skulpturpark

 

Bo Bjelvehammar

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen