Stig T. Karlsson Fotograf Lisa Karlsson Textilkonstnär - Tidningen Kulturen
Stig T. Karlsson Tacktäckning i Tomelilla Foto Ivo Holmqvist

Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Österlens Museum i Simrishamn håller till i ett helt kvarters handels- och redarhus från 1850-talet, Björkegrenska gården. En trappa upp i gatuhuset ställer man just nu ut textilkonstnären Lisa Karlssons sparsmakade urval stora färgsprakande lapptäcken, tillkomna under mer än tjugo år: ”Det får ta sin tid. Eller rättare sagt, jag tillåter mina täcken att få ta min tid i anspråk, trots att jag egentligen är en rastlös natur. Otålig blir jag inte längre.”

Bilderna från Österlen är inkännande utan att vara sentimentala

Stig T. Karlsson Fotograf Lisa Karlsson Textilkonstnär
Stig T. Karlsson Fotograf Lisa Karlsson Textilkonstnär

Stig T. Karlsson Stora Norregatan i Simrishamn  Foto Ivo Holmqvist

Stig T. Karlsson Stora Norregatan i Simrishamn Foto Ivo Holmqvist

Tacktäckning i Tomelilla  Foto Ivo Holmqvist

Tacktäckning i Tomelilla Foto Ivo Holmqvist

Stig T. Karlsson Stora Norregatan i Simrishamn  Foto Ivo Holmqvist

Stig T. Karlsson Stora Norregatan i Simrishamn Foto Ivo Holmqvist

Karlsson X 2 i Simrishamn

Det som imponerar mest är flimrande kinetiskt och hållet i svart, karmin och vitt, inte alldeles olikt Victor Vasarely. Ett svartvitt täcke vars geometriska mönster kunde varit hämtat från en mullbärs-tapa på Tonga är nog mer inspirerad av traditionell textil konst på Österlen. Det är imponerande.

Som rubriken anger rör det sig om en dubbelutställning. På väggarna hänger ett urval av de fotografier som hennes far Stig T. Karlsson tog 1961 när han höll till i detta sydöstra hörn av Skåne. Långt senare gavs de ut i en bok där Björn Ranelid bidrog med texterna, ”Minnesbilder från Österlen” från 2002. Framför flera av utställningens bilder kan man lyssna på Ranelids bildkommentarer inlästa av honom själv. Det handlar i mycket om slitsamt arbete på landet: betgallring som tog hårt på ryggen, grisauktioner, harvande på fälten, vittjande av fiskehommor, lagning av nät, sandtäkter längs havet, möllaren i kvarnen som ser till att mälden hamnar rätt i säcken. Men också förlustelser: en skolutflykt till Glimmingehus, fälten kring Kiviks marknad fullpackade med bilar (på Lennart Nilsson-utställningen i Bästekille kan man se ett festligt foto på Kiviks gyttjebrotterskor), med mycket mera.

Den välkända serien bilder på Fritiof Nilsson Piraten som samspråkar (och säkert ljuger i kapp) med Gunnar Olsson på Hotell Svea i Simrishamn finns också med. Fotot på arbetsförmedlaren i Kivik är magnifikt, en tryggt voluminös man med byxorna högt uppdragna över buken – hängslen, inte livrem. Av skyltarna i hans fönster framgår att det inte rådde någon arbetsbrist inom jordbruket: ”I dag sökes maskinarbetare, rörarbetare, snickare, lantarbetare, traktorskötare…” I anslutning till bilderna visas en okommenterad film från Österlen för sjuttio år sedan, korta amatörklipp om stinna sillafångster, utflyktsbåtar till Bornholm, processioner av uppklätt folk, först den manliga pingvinparaden, sedan kvinnorna i festblåsor och pälsboa, pålitligt rekorderligt.

När Stig T. Karlsson fyllde sjuttiofem för tolv år sedan förvärvade Malmö Museum (som är medarrangör av utställningen) större delen av de bilder som han  tagit under femtio års tid. Kanske fortsatte han också under de sista tio åren av sitt liv, han avled 2015.

Textil av Lisa Karlsson Foto Ivo Holmqvist

 

Det passar bra att hans bildarkiv hamnat i Skåne även om han tidigt blev en världsresenär. Han var född i Lund, fadern var storbyggmästaren Harry Karlsson vars spår i Lunds stadsbild fortfarande är påtagliga. och en av hans bröder är byggmästaren och konstsamlaren Sven-Harry Karlsson med eget konstmuseum i Stockholm. Hans första fotobok ”Nordingrå” kom 1958, senare följde ”Rumpan har gått”, om timmerflottning på Luleälv. ”Sverigeresan” kom i flera upplagor, med förord av Folke Isaksson som han samarbetade med i flera u-landsböcker som fick stor spridning, ”Har Indien en chans?” 1969, ”Hemma i Kina” 1980 och året därpå ”Fotograf i Kina”.

I början av sextiotalet bodde han en tid på Sicilien, hans bilder därifrån finns i ”Leva på Sicilien”, andra i Anders Ehnmarks ”Palatset”. ”Japan: framtiden har redan börjat” kom 1979, med Lasse Bergs text som också bidrog till den retrospektiva ”I Asiens tid: Indien, Kina, Japan 1966-1999”. Om Stig T. Karlsson har Folke Isaksson skrivit träffande: ”Han har ställt sig i korselden av intryck. Han förmedlar en upplevelse. Och han talar samtidigt om var han själv står, vilken hans människosyn och hans samhällsuppfattning är.” Bilderna från Österlen är inkännande utan att vara sentimentala, särskilt de som visar dagens slit och möda. En instruktiv serie visar taktäckaren i färd med att lägga halm på en korsvirkesgård. Den konsten var länge på utdöende men i takt med att gamla hus på Österlen gått över på nya kapitalstarka händer har den fått ett uppsving.

Björn Ranelid hade kunnat citera sin mycket äldre kollega Albert Ulrik Bååth, skåneskalden som dog 1912, något halvår efter Strindberg. När jag ser Stig T. Karlssons bilder kommer jag att tänka på hans klassiska dikt ”Skåne” som är ett idylliskt genrestycke (fast den politiskt medvetne Bååth hade radikala sympatier): ”Där ligger byn i söndagsmak/ med kalkade väggar och mossiga tak (…) och apeln sig hukar med krona kal/ bland grågröna buskar tuppen gal.” Dikten slutar idylliskt med vilodagens helgd, efter att man gått i kyrkan: ”Vid gaveln där solen värmer som bäst/ står far och skiner i söndagsväst./ Han tänt sin pipa, han ler så smått./ Hans jord sig gassar/ han själv mår gott.” Stig T. Karlssons använde sin kamera också veckans övriga dagar, på Österlen under tidigt sextiotalet. 

Ivo Holmqvist

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen