RINUS VAN DE VELDE COLONY på KÖNIG GALERIE, BERLIN - Tidningen Kulturen
Rinus van de Velde copyright Rinus van de Velde, König Galerie, 2017.

Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Det är som om Rinus van de Velde tagit avstamp i en kanal. Med en salt satir om en konstnärskoloni, fylld av spel och själar, blottar han sitt Janusansikte.

De små meningarna på de lätt uppspända pappren berättar, skänker tyngd och kontext.

RINUS VAN DE VELDE
COLONY

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Berlinische Galerie Cornelia Schleime Eisvoegelin

Berlinische Galerie Cornelia Schleime Eisvoegelin

Rinus van de Velde copyright Rinus van de Velde, König Galerie, 2017.

Rinus van de Velde copyright Rinus van de Velde, König Galerie, 2017.

Berlinische Galerie Cornelia Schleime Eisvoegelin

Berlinische Galerie Cornelia Schleime Eisvoegelin

Sambandets dubbelhet. Det samtida Belgiens svar på Jan Stenmark

Hans namn och likaså den makalösa betongkyrkan St. Gertrudes innanmäte: den luxuösa rymden och betongens självklarhet, bör inte överskuggas av mer högtflygande namn på ikonernas himlar.

I kyrkorummet leds betraktaren till ett andrum vars mål tycks vara att belysa sambandets dubbelhet. Kluster-hängning innebär att flera av serierutorna hänger högt. De koldrivna fragmenten står ut på papper som sammanfogats med abstrakta och färgrika måleribomber, som vore de inte av de fiktiva konstnärerna vars fånigheter i Issacs söderhavskoloni kommer omsvepta i en Aura av detväldokumenterade: det som skedde på en specifik tid och plats. Gamla kameraklick.

De små meningarna på de lätt uppspända pappren berättar, skänker tyngd och kontext. Textfragmenten utgör verkens titlar, var en av dem: "Obviously he got kicked out immediately…”gestaltas av en konstnär som poserar mellan två enorma ägg. Skämten i TheColonyär direkta likt ”Bombernas moder”. Det samtida Belgiens svar på Jan Stenmark heter Rinus van de Velde. Sedan: förnimmelsen av tropikerna.

Vad van de Velde menar berätta är ett lika tidstypiskt som otidsenligt drama. Det är i skuggorna mellan genrer, i glapp mellan poler och tid och halva sanningar, där de tydliga referensernas bortfall skaver, som han agerar. I självdistansen. Det som blottas i de stilar och masker konstnären beklär sig, det som kommer via de fiktiva vars stilgrepp, historier och figurationer bildar ett dubbeltydigt narrativ som leder till alternativ till vad som är det direkta.

Just i närheten? Besök Berlinische Galerie varCornelia Schleimes retrospektiv sträcker sig från oljor till fotografi: de arkiverade med djurhuvuden och John Bocks anti-cool-coola vardagstingssystem: scenerier för skådespel i rum och video.

I en industrilokal på Neukölln-konsthallen Kindl Brauerei träffar David Claerbouts monotona och djupt vaggande zen-projektioner. Efter de bryggarsköna, anslutande rummen: vita, väl ljussatta, väggar. Shirana Shabasi bubblar mellan arkivtoner och 1950-tal. Ett palmträd och en Bukowski-nedgången Musse Pigg. Unga flickors hår, gröna hus-bränder, sköna ansikten från bortglömda filmer. Dokumentets skälvande aura,den som legitimerar dess omutbara sanning, smittar av sig på Shibasis, Bocks, Claerbouts, Schleimes och van de Veldes text.

 

Tim Schmidt

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen