Bok om Konst: Tom Benson Visionary - Tidningen Kulturen
Konstkritik
Verktyg
Typografi
Konstnären Tom Benson (1935-1999) utvecklade en helt egen typ av montageteknik där de egna fotografierna var själva grundmaterialet för de surrealistiska collage som han skapade.

Att betrakta Bensons bildkonst är en resa, ett äventyr, att gå på upptäcktsfärd

Tom Benson
Visionary

Bilden bakom orden

På många sätt troget bunden till en tradition som sträckte sig tillbaka till dadaismen och de första surrealisterna skapade han genom sin montageteknik esoteriskt inspirerade, drömlika, fantasieggande och alltid återkommande suggestiva bildvärldar.

För den som vill bekanta sig med denna surrealistiska mästare och den suggestionskraft som hans konst utgör är boken Tom Benson – Visionary, som nu finns utgiven genom Trapart Books, en perfekt introduktion. I boken återfinns nämligen 80 stycken av hans mest representativa verk.

Undertiteln Visionary är väl vald då den passar perfekt in på Tom Bensons konstnärskap. För en visionär i sin rätta betydelse var just vad Benson var, och även om hans collage är skapade utifrån ett realistiskt medium i form av fotografier har de alltid tydligt brutit med vardagen, och i dem träder en mer eller mindre slags sönderbruten och sinnesutvidgad realism fram.

När man betraktar bilderna i boken är det inte för inte att man lätt kommer att tänka på William S Burroughs cut up-teknik, som förvisso är ett litterärt tillvägagångssätt, men som här ändå känns ytterst relevant. Burroughs, som var en stor inspirationskälla för Benson, förekommer för övrigt i flera av verken i boken.

Bensons bilder har ofta det burleska och humoristiska över sig, ofta dessa båda i kombination, och det är nog så många ofta föreställer sig hans konst. Flera av de verk som finns med i boken visar dock vilken bredd konstnär han faktiskt var. En del av bilderna har snarare ett slående poetiskt allvar över sig som inte sällan också tar sig oroande uttryck. Denna lite mer med Bensons egna mått mätt lågmälda sida av hans konstnärskap återfinns inte minst i de senare collagen där hans fotomaterial ifrån S:t Jörgens mentalsjukhus interiör har använts.

Att betrakta Bensons bildkonst är en resa, ett äventyr, att gå på upptäcktsfärd, inte bara in i dess skapares psyke, men också inte minst, ja, allra mest in i ens egna psyke som betraktare. Genom att betrakta Bensons bildkonst öppnas som en inre portal upp till en själv och ens egna fantasiskapande, och detta genom att bara hänfört låta sig förföras, charmas, roas eller oroas av bilderna.

Bokens fokus ligger på bilderna, men innehåller också inledningsvis kortare texter i form av en introduktion av Carl Michael von Hauswolff, en intervju med Marja Sipola Cuss, Bensons änka, samt intervjuer med Annika von Hauswolff, Helena Eriksson och Lotta Antonsson, vilka alla tre var några av de modeller som Benson använde i sin konst. I bokens textdel får vi både biografisk tillgång till Benson som person och fakta kring den mångfacetterade krets av kreativa människor som han som Göteborgsbaserad konstnär rörde sig kring.

 

 

Tommy Gunnarsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen