Konst: One and One Is Four – The Bauhaus Photocollages of Josef Albers - Tidningen Kulturen
Josef Albers

Konstkritik
Verktyg
Typografi
Josef Albers är minst lika känd för sin roll som lärare och inspiratör som den som konstnär. Under tiden som lärare på nästan ofattbart inflytelserika tyska Bauhaus (1923-1933) var han delaktig i att skola och skapa en modernistisk tradition som fortfarande är minst sagt vital. Efter flytten till USA undervisade han på Black Mountain College (1933-1949) samt på Yale-universitetet (1950-1958). Robert Rauschenberg och Peter Beard är några av hans mest kända studenter från Yaletiden.

om en svunnen storhetstid och dess färgstarka personligheter.

MOMA, New York (t.o.m. 2 april 2017)
One and One Is Four – The Bauhaus Photocollages of Josef Albers

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Josef Albers

Josef Albers

Livsglädjens bildspråk

Hans eget konstnärskap associeras främst med de hundratals seriella kvadrater i olika utföranden (“Homage to the square”) som var ett slags föregångare till popkonstens duplikationshysteri, om än betydligt mer elegant. Men Albers var också en entusiastisk fotograf som lät vardagsintryck och personliga porträtt bli delar av större formexperiment.

På MOMA i New York visas en del av hans inflytelserika fotocollage från Bauhaustiden i utställningen One and One Is Four. Utställningen är en imponerande påminnelse, inte bara om fotografiets kraft i sig, utan även om en svunnen storhetstid och dess färgstarka personligheter.

Många av porträtten föreställer medarbetare på Bauhaus (Paul Klee, Oskar Schlemmer, El Lissitzky, m.fl.), ofta under avslappnade, intima, familjära omständigheter. Albers kopplade gärna ihop olika exponeringar från samma ögonblick till bildserier. Ibland endast med små variationer; ibland med kontrapunktuella bilder från andra miljöer. Man får känslan av att en mänsklig berättelse lågmält tar form snarare än att kontrastskapande ställningstaganden tar överhanden.

Trots att den seriella formen är enkel är den avväpnande effektiv. En ensam bild hade helt enkelt varit ett ömsint porträtt av en vän eller kollega. I det att Albers sammankopplade fler exponeringar uppstår en omedelbar historia som förstärker intimitet och emotionell tonalitet. Helheten blir till en berättelse om mänskliga relationer och miljöer som fascinerar än idag. Till skillnad från Dadaismens kaotiska formspråk, i vilket collaget blev en form och en attityd i sig, är det för Albers helt enkelt ett sätt att skapa en egen och högst narrativ dokumentation.

Det finns likheter med franska storheter som Jacques-Henri Lartigue och Henri Cartier-Bresson i Albers bilder. Livets flyktiga ögonblick, omedelbara mänskliga uttryck och omgivningens ramverk bildar i alla dessa fall ett livsglädjens bildspråk. Spontanitet är här honnörsordet framför andra. Då denna är på plats, fångad av kameran och härbärgerad av ett estetiskt sinne, placeras den in i kontext – om man så vill. I Albers fall går denna spontana upptäckarglädje hand i hand med viljan att ständigt pröva nya uttryck i presentationen.

Oavsett om det handlar om dessa montage av kärleksfulla ögonblicksbilder eller om snillrika abstrakta kvadrater, lyser en konsekvens igenom i Albers arbete: den uppenbara enkelheten i uttrycket är ofta mycket mer komplex än vad man först anar.

 

 

Carl Abrahamsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen