Konst: One and One Is Four – The Bauhaus Photocollages of Josef Albers - Tidningen Kulturen
Josef Albers

Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Josef Albers är minst lika känd för sin roll som lärare och inspiratör som den som konstnär. Under tiden som lärare på nästan ofattbart inflytelserika tyska Bauhaus (1923-1933) var han delaktig i att skola och skapa en modernistisk tradition som fortfarande är minst sagt vital. Efter flytten till USA undervisade han på Black Mountain College (1933-1949) samt på Yale-universitetet (1950-1958). Robert Rauschenberg och Peter Beard är några av hans mest kända studenter från Yaletiden.

om en svunnen storhetstid och dess färgstarka personligheter.

MOMA, New York (t.o.m. 2 april 2017)
One and One Is Four – The Bauhaus Photocollages of Josef Albers

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Josef Albers

Josef Albers

Livsglädjens bildspråk

Hans eget konstnärskap associeras främst med de hundratals seriella kvadrater i olika utföranden (“Homage to the square”) som var ett slags föregångare till popkonstens duplikationshysteri, om än betydligt mer elegant. Men Albers var också en entusiastisk fotograf som lät vardagsintryck och personliga porträtt bli delar av större formexperiment.

På MOMA i New York visas en del av hans inflytelserika fotocollage från Bauhaustiden i utställningen One and One Is Four. Utställningen är en imponerande påminnelse, inte bara om fotografiets kraft i sig, utan även om en svunnen storhetstid och dess färgstarka personligheter.

Många av porträtten föreställer medarbetare på Bauhaus (Paul Klee, Oskar Schlemmer, El Lissitzky, m.fl.), ofta under avslappnade, intima, familjära omständigheter. Albers kopplade gärna ihop olika exponeringar från samma ögonblick till bildserier. Ibland endast med små variationer; ibland med kontrapunktuella bilder från andra miljöer. Man får känslan av att en mänsklig berättelse lågmält tar form snarare än att kontrastskapande ställningstaganden tar överhanden.

Trots att den seriella formen är enkel är den avväpnande effektiv. En ensam bild hade helt enkelt varit ett ömsint porträtt av en vän eller kollega. I det att Albers sammankopplade fler exponeringar uppstår en omedelbar historia som förstärker intimitet och emotionell tonalitet. Helheten blir till en berättelse om mänskliga relationer och miljöer som fascinerar än idag. Till skillnad från Dadaismens kaotiska formspråk, i vilket collaget blev en form och en attityd i sig, är det för Albers helt enkelt ett sätt att skapa en egen och högst narrativ dokumentation.

Det finns likheter med franska storheter som Jacques-Henri Lartigue och Henri Cartier-Bresson i Albers bilder. Livets flyktiga ögonblick, omedelbara mänskliga uttryck och omgivningens ramverk bildar i alla dessa fall ett livsglädjens bildspråk. Spontanitet är här honnörsordet framför andra. Då denna är på plats, fångad av kameran och härbärgerad av ett estetiskt sinne, placeras den in i kontext – om man så vill. I Albers fall går denna spontana upptäckarglädje hand i hand med viljan att ständigt pröva nya uttryck i presentationen.

Oavsett om det handlar om dessa montage av kärleksfulla ögonblicksbilder eller om snillrika abstrakta kvadrater, lyser en konsekvens igenom i Albers arbete: den uppenbara enkelheten i uttrycket är ofta mycket mer komplex än vad man först anar.

 

 

Carl Abrahamsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen