Konst: Ilkka Pärnis konkret konst - Tidningen Kulturen
Ilkka Pärnis

Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Fram till den 29 oktober visar Galleri Lars Hjelm i Karlstad Ilkka Pärnis akrylmålningar. Det är konkret konst som Ilkka Pärnis ställer ut. Pärnis är född i Finland men är idag bosatt och verksam i Sverige. Han debuterade 1981 och har sedan dess varit mycket aktiv, såväl med separat- som med samlingsutställningar, runtom i Europa. Ofta är även utsmyckningsuppdrag aktuella för Pärnis.

Ilkka Pärnis är en konstnär som arbetar med stor precision.

Ilkka Pärnis
konkret konst

Ilkka Pärnis

Ilkka Pärnis

Ilkka Pärnis

Ilkka Pärnis

Ilkka Pärnis

Ilkka Pärnis

Konkret lugn

Fram till den 29 oktober visar Galleri Lars Hjelm i Karlstad Ilkka Pärnis akrylmålningar. Det är konkret konst som Ilkka Pärnis ställer ut. Pärnis är född i Finland men är idag bosatt och verksam i Sverige. Han debuterade 1981 och har sedan dess varit mycket aktiv, såväl med separat- som med samlingsutställningar, runtom i Europa. Ofta är även utsmyckningsuppdrag aktuella för Pärnis.

Det är konkreta exakta bilder i skiftande format, bilder som handlar om färg och form. Motiven
är lugna med varierande färgstarka ytor, fyllda med raka och strikta linjer som rör sig i rytmiska olika riktningar. Linjerna som styr tanken till tandtråden.
Det finns en dominerande glödande och röd färg i bilderna som väcker stor uppmärksamhet då de skapar en kontrast mot de annars mera mörka och dova färgerna. Dessa motsättningar mellan mörka och ljusa färger ger dessutom djup åt bilderna.

Med de flammande röda och glödande ytorna har Ilkka Pärnis lyckats få fram en het och tilltalande känsla. Mot de mörka dova ytorna lyser de ljusblå linjerna upp och bildar en rymd där de olika riktningarna och linjerna får oss att uppleva en rytmik i mellanrummen.

Det skapas en tomhet, men ändå en klar formvilja i Ilkka Pärnis bilder med de rena och raka ytorna. Där finns en noggrannhet som ger en känsla av hårdhet, men också en avstressad och lugn frihetskänsla.

I de prydliga abstrakta formerna med de tunna spända linjerna finns en skärpa. Denna mängd av glödande linjer ger upphov till en känsla, en fantasi om linjer att antingen bränna eller skära sig på.

Ilkka Pärnis är en konstnär som arbetar med stor precision. Linjer, vinklar och exakthet dominerar och skapar vila.

Rolf Zandén

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen