Konst: Dennis Hopper Den motvillige ikonen - Tidningen Kulturen
Paul Newman close up 1964 Foto tack till Värmlands museum

Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

”Den motvillige ikonen” har han kallats, Dennis Hopper (1936 – 2010). För somliga blev han sinnebilden för en tid och en hållning i ett USA som vrängde och krängde under hårda och ibland brutala vindar. Politiken avspeglade sig på flera nivåer i populärkulturen, inte minst i filmer som Apocalypse Now och Easy Rider, båda två med Dennis Hopper i framträdande roller. Hans kändisskap grundar sig mest på hans arbete som skådespelare och regissör. Men han var också en erkänt skicklig fotograf.


Dokumentationen av 60-talets USA på olika plan dominerar
Dennis Hopper
Den motvillige ikonen

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Martin Luther King Foto tack till Värmlands museum

Martin Luther King Foto tack till Värmlands museum

Paul Newman close up  1964 Foto tack till Värmlands museum

Paul Newman close up 1964 Foto: Dennis Hopper,  tack till Värmlands museum

Martin Luther King Foto tack till Värmlands museum

Martin Luther King. Foto: Dennis Hopper, tack till Värmlands museum

Dennis Hopper som fotograf

En stor utställning med hans bilder visas nu på Värmlands museum i Karlstad.

Dennis Hoppers karriär som fotograf var relativt kort. Den pågick i stort sett mellan åren 1961 och 1967 och var långt ifrån planerad: han blev arbetslös efter att ha blivit svartlistad i Hollywood som följd av ett bråk med en väletablerad och mäktig regissör. Det var inte alltid så lätt att vara radikal i slutet av 50- och början av 60-talen. Eller så var han helt enkelt svår att samarbeta med, som vissa hävdade. Han behövde hursomhelst arbeta med något annat än filmindustrin under en tid.

Hopper hade länge närt ett stort intresse för bildkonst och samlade framför allt popkonst. Bland konstnärerna representerade i samlingen märktes några av hans vänner, som Andy Warhol, Roy Lichtenstein och Ed Ruscha. Det var hans första hustru som köpte honom en stillbildskamera och med stöd av goda råd om fotograferandets regler och förutsättningar från ingen mindre än den mytomspunne James Dean, som han samarbetat med i kultstämplade filmen Ung rebell 1955, började han ta bilder.

En hel del av fotografierna i utställningen på Värmlands museum visar många av den tidens kändisar inom film, musik, poesi och modeindustri. De har ofta en vardaglig prägel – Hopper råkade finnas på plats bland dessa kulturpersonligheter i olika sammanhang och där han var, där var hans kamera. Att han kände många av de människor han fotograferade väl syns i deras sätt att möta kamerans öga. Porträtt som det av Paul Newman bevisar värdet av ömsesidigt förtroende.

Nu var dock verkligen inte allt en fråga om glitter och glamour i Dennis Hoppers värld. Med sin kamera fångade han vardagsmiljöer i den tidens USA, bilismens dominans i landskapet syns på flera bilder, bikers som drar fram på sina glänsande motorcyklar har också fångat fotografens intresse.

Det gjorde även de samhällsomvälvningar som pågick på denna vidsträckta kontinent på 60-talet. Hippiekulturen satte sina spår och figurerar också här – den stod ju inte bara för flower power och droger utan var en rörelse som förespråkade fred och omsorg om miljön.

Men den kanske viktigaste politiska händelse Hopper dokumenterade var medborgarrättsmarschen i Selma, Alabama, där Martin Luther King talade till massorna under en av de tre demonstrationer som hölls 1965. Bildsviten därifrån är en påminnelse om att kampen för svarta medborgares lika rättigheter i USA har pågått länge. Som bekant är den inte slut än. Fotografierna är lågmälda och tagna utan pretentioner på att landa i historieböcker – där hör de likväl hemma.

Andy Warhol Foto tack till Värmlands museum

Andy Warhol. Foto: Dennis Hopper,  tack till Värmlands museum 

Utställningen på Värmlands museum bär namnet "Fotografen Dennis Hopper" och har inte visats någon annanstans i Skandinavien. Däremot har ett urval av Hoppers bilder, under rubriken "The Lost Album", gjort sitt segertåg på andra håll i Europa, som i Berlin 2012 och London 2014. Lådvis med fotografier hittades vid Hoppers död 2010 – det är från den "skattgömman" som både utställningen i Karlstad och "The Lost Album" har hämtat material.

Dennis Hopper levde tidvis ett hårt liv och hade rykte om sig att vara besvärlig på olika sätt. Han gjorde också många utflykter in i olika former av missbruk. Den delen av hans liv har dock inte satt några synbara spår i de närmare 200 bilder som valts ut till denna utställning som fyller de flesta av rummen på museets andra våning. Det är en omfattande och mångfacetterad utställning där det också finns plats för några helt abstrakta bilder, fascinerande och gåtfulla.

Det är dock dokumentationen av 60-talets USA på olika plan som dominerar och ingen vet hur Hopper skulle ha utvecklats som fotograf om han hade fortsatt på den banan. Nu sattes stopp för det nära umgänget med stillbildskameran i och med att inspelningen av Easy Rider började 1967. Easy Rider var klar först 1969 och ledde till en delvis annan inriktning på Hollywoods produktion – Easy Rider anses också ha varit viktig för födelsen av den så kallade oberoende filmen.

Nancy Westman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen