Konst: Evert Lindfors - Skulpturer, Målningar - Tidningen Kulturen
Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Under många år var Evert Lindfors målare. Han målade det sydfranska landskapet med olivlundar och berg och han avbildade bönderna, deras redskap och deras arbete. Det var under sent 1960-tal och Evert Lindfors var mycket ung. Böndernas arbete med jorden resulterade i att han även som konstnär mer direkt började arbeta med leran. Han blev skulptör.

Nu har en ny last med skulpturer lämnat Lacoste

Evert Lindfors
Skulpturer, Målningar

"Den vackraste och bästa leran för modellering fann jag i Luberonbergen på samma ställe där romarna hade tagit sin lera för tegelpannor och andra föremål. Jag tvättade den och preparerade den. Efter en handfull år hade det blivit mer än tusen skulpturer. Dokumentationen av livet på landsbygden tog tre år.

Jag gjorde reliefer som berättade om årets olika skördar, körsbärs-plockningen, sparrisupptagningen, porträtt av män och kvinnor. Också människor i deras olika dramer. Vidare interiörer hos bönderna och mot slutet alla djuren. Allt modellerades direkt på platsen. I djurserien tillbringade jag en vecka i ett hönshus.

Jag använde sex ton lera för denna dokumentation och transporterade genom Europa i min lastbil flera ton skulpturer för utställningen. De första relieferna blev ej brända och har aldrig blivit utställda, de var för tunga att flytta. De stod kvar därute på de brännheta åkrarna vid Luberonberget. Den första höststormen och regnet kom att föra bilderna tillbaka till jorden, där leran en gång togs."

Så berättar Evert Lindfors i sin bok "Utan returbiljett" 2001. I Paris hade han 1968 mött Torsten Renqvist, som var på flykt undan det svenska konstlivet. De följdes åt till Lacoste och så var även Torsten Renqvist i full gång med skulpturer i sten, trä och en och annan gång i lera. Det mötet kom att resultera i lång vänskap.

Nu har en ny last med skulpturer lämnat Lacoste för Konstakademiens Galleri Öst. Likt komna ur ett ymnighetshorn hopar sig skulpturerna. De väller generöst fram, söker varandra tätt, tätt i klungor. En liten lerklump, många, mängder av lerklumpar har formats och bränts. Det är massproduktion med stor variation och rikedom.

Vi blir glada, ser de olika uttrycken, det specifika i fågelns flykt, igelkottens raska gång, kattens hållning och alla dessa människor som möter våra blickar. De ser med allvarliga leenden och med svajigt hår eller uttrycksfull skallighet. Fantasin flödar, sprakar och gör våra steg lätta.

Denne idékonstnär, född på Gotland, sommarboende i Stockholms skärgård och för övrigt trogen sin lera i Luberon, har inte glömt poesin. Noaks besättning seglar med förtröstan och skepparen ler och är en god berättare och leran är ett evighetsmaterial så länge som den inte bränns. Då är den i sina färgvariationer fixerad och definitiv, evig även så.

Mailis Stensman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts