Bok om Konst: Per Sonerud Olja och ord - Tidningen Kulturen
Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
I den här boken presenteras 45 målningar och lika många texter – målningarna är gjorda av Per Sonerud, medan texterna har många olika författare. Per Sonerud är kanske mer känd som mannen bakom skivbolaget som gav ut bland andra Svenne Rubin, Hjalle & Heavy, Brandsta City Släckers och Östen med Resten, men har de senaste åren ändrat inriktning på karriären och satsat på oljemålning.

Soneruds målningar är oerhört färgstarka, naivistiska och inte sällan absurda

Per Sonerud
Olja och ord

Från musik till oljemålning

Kortnovellerna – eller vad man nu skall kalla dem – är var och en inspirerad av en av Soneruds målningar och författarna är utvalda av konstnären själv. Många av texterna bär på en liten berättelse, men ett par stycken är mer fragmentariska eller reflekterar bara över uppgiften att skriva en text som sådan.

Soneruds målningar är oerhört färgstarka, naivistiska och inte sällan absurda i sina motiv. De flesta innehåller människor och ofta tycks människorna befinna sig i en musik- eller restaurangmiljö. Målningarna är livfulla och innehåller inte sällan udda detaljer. Precis som en illustration som är skapad till en text kan ge en annan dimension till en text kan en text skapad till en bild också ge en ny dimension av bilden. När texten får betraktaren att se bilden i ett annat ljus, att lägga märke till detaljer eller göra en ny tolkning av målningen har texten lyckats.

Om det har med min musiksmak att göra eller inte kan jag inte avgöra, men jag skulle ändå vilja påstå att Sonerud åtminstone i min värld gör ett betydligt större estetiskt avtryck med sin oljemålning än med musiken han marknadsfört genom åren. Utan att ens direkt tilltalas av Soneruds målarstil måste jag erkänna att han är skicklig. Rörelsen och färgen i målningarna, tillsammans med motivvalen, är kreativa och visar ett tydligt mått på estetiskt sinne. Lite smått imponerad av hastigheten med vilken han tycks producera konstverk kan man också vara, med tanke på att han bara målat aktivt under något år.

Men skall Sonerud ha råd att fortsätta hålla sig med Rolls Royce även sedan han bytt inriktning på karriären, måste han kanske tänka lite mer som en man i underhållsbranschen och mindre som en konstnär. Målningarna varierar dock en del i kvalitet, vilket kanske kan förklaras av hasten de skapades i.

Bokens sämsta sida är dess fläkt av internt tillbakablickande. De flesta av textförfattarna verkar vara vänner och bekanta till Sonerud själv och flera av dem delar kanske minnen långt tillbaka med honom. Flera av de tillfrågade författarna verkar ha tagit tillfället i akt att på något vis anknyta till konstnären, till sig själva, till något gemensamt upplevt eller till ett större kollektivt minne, vilket blir onödigt internt, lite ointressant och med en anstrykning av gubbnostalgi. Jag anser att de bästa texterna är de som inte gör det – utan som försöker skapa något eget. Samtidigt är det förståeligt att Soneruds målningar inspirerar till den sortens texter som flera av hans vänner skrivit – man måste ändå anta att många av målningarna är inspirerade från Soneruds eget liv. Band som spelar, blåa gitarrer här och var, servitriser med mat och sprit på fat och annat som en musikförläggare stöter på i vardagen (?).

De texter som berör mest är Kent Norbergs text, vilken pekar finger åt traditionella könsroller, Sofia Rapp Johanssons för det poetiska inslaget, Anna Rytterbrandts för allvaret i den, Ella Börjessons för att hon genomskådar konsten och Lena Mattssons för att hon lyckas spegla målningens rörelse och kaos i den.

Tilltalas du av Soneruds konst kan du köpa den här boken för bildernas skull (den fungerar helt tilfredsställande som coffee table book), eller kanske helt enkelt besöka en utställning, för det generella intrycket av texterna är att de tyvärr, med ovan nämnda undantag, inte tillför så mycket.

Sofie Niemi

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen