Konst: Ida Thunström - Hålet gick inåt, som en krater - Tidningen Kulturen
Foto från utställningen: Fragolina

Konstkritik
Verktyg
Typografi

Galleri Sagoy i Malmö visar konst av Ida Thunström under tiden 13-27 augusti 2016. Sju större verk tillsammans med ett femtontal mindre fragmentiserar den verklighet som vi har tillgänglig, inte för att göra denna svåråtkomlig eller dunkel, utan snarare för att göra oss själva mer seende och uppmärksamma.


Varje verk utgör en pendang till den stora livsväven - här Thunströms alla verk -
Ida Thunström
Hålet gick inåt, som en krater

Foto från utställningen: Fragolina

Foto från utställningen: Fragolina

Foto från utställningen: Fragolina

Foto från utställningen: Fragolina

Foto från utställningen: Fragolina

Foto från utställningen: Fragolina

Tomrummens upplevelse av oss: Ida Thunströms never-ending-artstory

Vi bjuds in i Thunströms estetik som är mer frihetlig än exkluderande. Vad är det vi ser när ett rum i en byggnad tycks trasigt och övergivet, men vilket likväl - med konstnärens hjälp - pockar på vår uppmärksamhet och vårt inkännande seende?

Angelägen konst utmanar och vill oss något. Är det därför som detta axiom omedelbart tvingar mig att formulera frågor vid inträdet till galleriet? På väggarna hänger över tjugo kol- och grafitteckningar på duk och papper; alla utan ramar, några inte ens uppspända utan vid liv som löst hängande dukar, ytterligare ett litet fåtal målade direkt på väggen, och alla verken är titellösa och ackompanjerade av textsnuttar från litterära verk.
Repetitiva motiv så som det ödsliga rummet i sjukhemmet och den ensamma flickan sammanför allt till en berättelse som inte upphör eftersom ett slut inte är att tänka på i detta sammanhang, som så uppenbart vill expandera konstnärens sökande till nästa erövring, nästa utställning och nästa berättelse.

För när Thunström så bejakande och frihetligt bjuder in till intellektualism och samtal vore ett slut detsamma som att vandalisera alla ambitioner om att konst ska kunna vara det som Ragnar Josephson kallat "en ständigt förnyad seger över livet". För det är ju så, som densamme Josephson också yttrat i sitt klassiska projekt om konstverkets födelse, att all verklig konst hör oskiljaktigt samman med livet.

Vad vi får vara med om på Galleri Sagoy är ett kontinuum i Thunströms never-ending-artstory: åter är det väggar, ytor, gränser och rumsliga enheter som i en dämpad och tuktad kolorit får bygga ett tillstånd som vi kan benämna både som konst och som en existentiell tomhet vilken avvaktar och inväntar oss.

Vem är flickan? Varför får sjukhusrummet ett sådan starkt och suggestivt utrymme i gallerirummet att vi dras in i skrymslena?

En besökare vill associera till koncentrationslägren, och jag vill först i flickan se Anne Frank, men sådana tolkningar har det gemensamt att de vill göra det lätt för sig. Varje bild vet något om betraktaren, som betraktaren inte vet om bilden. Varje flicka i bilderna är varje flicka som vi har inom oss. Varje sjukhusrum i bilderna är varje erfarenhet vi har av sjukhusrum och sjukdom. Därför förutsätter tolkningsarbetet djupare synsätt, vi måste helt enkelt uthärda och stå emot de snabba svarens försök att locka oss till förenklingar.

Varje verk utgör en pendang till den stora livsväven - här Thunströms alla verk - vilken formar oss till de människor som måste tränga förbi de skikt av verklighet som inskränker och låser oss i tolkningens skenbara enkelhet.

Men det är samtidigt i vetskapen om de möjliga fördjupningarna som Thunströms konst görs verkligare och mer tillgänglig, för de tolkningar som går bortom förenklingarna landar ofelbart i den frihetliga kontext som byggts av konstnärens förmågor. I friheten kan vi inte bara växa utan också bli medskapande i Thunströms aversioner mot det statiska, det icke-rumsliga och det inskränkande. I det levande tillåts vi att vara i så mycket liv som Thunströms bilder möjliggör åt oss.

I den alltför blygsamma programförklaringen, utlagd vid galleriets entré, formulerar konstnären detta så här för oss: "Ett rum i en gammal trasig byggnad någonstans (ett sjukhus), blev utgångspunkt för detta myller av utveckling och inveckling, entiteter som talar om Rummet. Något som är trasigt och måste lagas igen. Ständigt. För att byggas upp på nytt i en historia om teckning, om kropp och själ och vår plats i världen som är så trasig så trasig, men den enda vi har."

Utställningen belyser tomrummens och brottstyckenas öppnande upplevelser av oss; en estetisk kommunikation som bejakas inte bara av att verken är utan ramar, någon gång målade direkt på galleriväggen, utan också av de citerade ord (P.O. Enqvists och Thunströms egna) som repetitivt och sökande hamrar in tanken på att vi som medskapande är lika mycket konst – om vi gör oss öppna och mottagliga, för att inte säga läsande, som det vi ser framför oss på väggarna – Ida Thunströms sätt att vara konst och vid liv.

Michael Economou

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts