Konst: Gudrun Edel - Ur drömmarnas värld - Tidningen Kulturen
Harlekin

Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Bland sommarens alla begivenheter hittar man, om man letar, ett och annat guldkorn. Ett sådant guldkorn är just nu en utställning på Carlslunds gård i Steninge utanför Halmstad, där Gudrun Edel (Rösnes) ställer ut collage.

Bland de nya får vi möta Tarantella, som vi ser här nedan

Gudrun Edel
Ur drömmarnas värld

Tarantella

Tarantella

Harlekin

Harlekin

Tarantella

Tarantella

Lekfulla bildupplevelser

"Ur drömmarnas värld" bjuder oss ut på en resa i lekfullhet, humor, blandat med en ibland brännande skärpa och undertryckt aggression. Harlekin står där spefullt och söker locka oss in i drömvärlden. Gudrun Edels collage använder olikfärgade papper, fragment av tidningar eller affischer, presentpapper, silkespapper, allt bildar nya former och spännande kompositioner.

Utställningen bjuder på ett par stora verk från tidigare produktion - Vater Mutter Kind och Der grosse Durchblick - som drabbar oss med en smärta och påträngande realism, men de flesta collagen är nygjorda, och speciellt de senaste från 2016 leder oss in på nya spår i Gudruns utveckling. De nyare verken är ljusare, mer mångfacetterade, en del trots sin komplexitet, klara i sitt uttryck.

Det spännande i Gudrun Edels konst är de överraskande upplevelserna i bilderna - tankeväckande, lekfulla - det som man på nära håll upplever, kan vid anblicken på längre håll ge helt nya fokus och bildupplevelser. Ibland känns det som om ett fokus i collaget drar en in i en verklighet bortom tavlan i någon sorts flerdimensionell verklighet. Vad föreställer bilden? Huvudmotivet kan var tydligt, men vid ett längre skärskådande kan nya dimensioner och infall i bilden gäcka en till nya tolkningar. Något man kan uppleva i Trolldom och Samara.

Bland de nya får vi möta Tarantella, som vi ser här nedan, In memory och Änglar finns dem? In memory berättar hela livshistorien, om man vill, eller, bara ge en snabb lägesbeskrivning av livet idag. Varje collage berättar en längre historia, som man bör stanna en stund vid och lyssna till.

Utställningen, som håller på till 7 augusti, hittar man i det gamla stallet som är omgjort till galleri. Gudrun Edels collage i den miljön lämnar ett sug efter reflektion och humoristisk eftertanke om världen som vi upplever den.

www.carlslundsgard.se
www.gudrunedel.se/

Susanna Lindeborg

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen