BokomKonst: 10°C : recept från Forsmarks Skärgård - Tidningen Kulturen
Carl Johan Erikson & Karin Willén

Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
10°C så mycket varmare är vattnet utanför Forsmarks kärnkraftverk jämfört med vattnet runt omkring. Orsaken är kylvatten som hämtas från havet för att kyla kärnreaktorn och när det kalla havsvattnet har passerat reaktorn värms det upp med runt 10°C innan det släpps ut. Det varma vattnet har en del positiva effekter på fiskbeståendet bland annat blir abborrarna större men de påverkas också negativt genom att deras hjärta blir mindre.

Det finns med en dokumentation från en performance "Ritual i varmt kylvatten"

Carl Johan Erikson & Karin Willén
10°C : recept från Forsmarks Skärgård

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Carl Johan Erikson & Karin Willén

Carl Johan Erikson & Karin Willén

Konstnärliga inslagen och 10°C : recept

Vid utloppet har man anlagt en biotestsjö för att kunna följa hur fiskar, djur och växter påverkas av det varma kylvattnet.

Konstnärerna Carl Johan Erikson och Karin Willén som bor i trakterna kring Forsmark har precis som många andra följt trenden att göra en egen kokbok. "10°C : recept från Forsmarks Skärgård" är en samling med fiskrecept till större del för strömming med några inslag av abborre. Det är inte främst för deras kokkunskaper som den här receptsamlingen blir intressant utan för den konstnärliga kontexten och den starkt laddade symbolvärdet i var fisken är fångad. All fisk är nämligen fiskad i skärgården utanför kraftverket i Forsmark.

Det finns inga rekommendationer om att fisk fångad utanför Forsmark skulle vara mer farlig än annan fisk. Någon strålning finns inte i kylvattnet utan det är förmodligen en större risk att äta Östersjöfisk på grund av alla de tungmetaller som finns lagrad i fisken. Ändå skulle jag nog uppleva en osäkerhet i att äta fisk fångad i det utsläppta kylvattnet i Forsmark precis som deltagarna på Frieze Art Fair i London kände då de blev serverad en soppa lagad på grönsaker odlade i närheten av det havererade kärnkraftverket i Fukushima. "Does This Soup Taste Ambivalent?" kallade konstnärsgruppen United Brothers sitt verk. Bakom gruppen står bröderna Ei and Tomoo Arakawa som kommer från Fukushima. Enligt myndigheterna i Japan ska grönsakerna ha varit helt ofarliga men när du vet varifrån de kommer så upplever du nog att soppan får en annan "smak".

10°C påminner om andra kokböcker. Med recept och aptitligt arrangerade bilder på de tillagade rätterna. Det som skiljer den från andra kokböcker är de konstnärliga inslagen. Det finns med en dokumentation från en performance "Ritual i varmt kylvatten" där Carl Johan Erikson på midsommarafton 2014 genomförde en dykritual i det varma kylvattnet utanför Forsmark.

Varje timme steg han ner i vattnet och lät sig "döpas" i det varma vattnet. Konstnärerna har också genomfört matlagningsaktioner där man har tillagat och serverat fisk från Forsmarks skärgård till exempel i Marabouparken i Sundbyberg. Det finns en lång tradition inom konsten att servera och laga mat från Gordon Matta-Clarks restaurang Food i Soho på 1970-talet till Rirkrit Tiravanija som serverade thaimat till besökarna på MOMA under 1990-talet.

Kokboken 10°C kan placeras in i denna tradition där konsten fungerar som en samtalsöppnare och mötesplats för människor. Även om Carl Johan Erikson och Karin Willén inte driver någon politisk linje eller tar någon tydlig ställning för eller mot kärnkraften så finns ämnet ambivalent närvarande i hela konceptet. Att servera halstrad strömming med rödlök på en knäckebrödsmacka eller rökt abborre med coleslaw fångad utanför Forsmark är ett bra sätt att fånga upp och börja en dialog med människor om vår miljö och energipolitik.

Mathias Jansson

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen