Larseric Vänerlöf Metamorfoser - Tidningen Kulturen
Bild: Larseric Vänerlöf

Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Det påstås att den ryska björnen hör till de allra farligaste djuren. Samt att mannen som styr Ryssland med järnhand och gör sitt bästa för att sätta sig i respekt hos resten av världen, president Vladimir Putin, lider av björnskräck. Men med konstens hjälp kan Putin hamna på storbjörnens rygg, inför rullande kamera. Den stiliga kvinnan han närmar sig med plaskande åthävor är Katarina den stora. Och lammet i Putins famn – kommer det från Gotland?


Den som vill se mer får ta sig till Värmland på Lesjöfors museum i Filipstad
Metamorfoser
Larseric Vänerlöf

Bild: Larseric Vänerlöf

Bild: Larseric Vänerlöf

Bild: Larseric Vänerlöf

Bild: Larseric Vänerlöf

Bild: Larseric Vänerlöf

Bild: Larseric Vänerlöf

 

Klart vi måste försvara Gotland, så gott det nu går.

- Den här bilden är väl närmast som en serieteckning, säger upphovsmannen Larseric Vänerlöf på telefon från sin hemort Filipstad. Han är lågmäld och utan stora åthävor men hans bildvärld är vittomfattande. Allt kan inte förklaras eller förstås, åtminstone inte av denna betraktare. Det pågår massor i den, inte på blodigt allvar alla gånger men stämmer likväl till eftertanke. Ett ymnighetshorn för fantasin att ösa ur.

August kallas en annan bild på denna sparsmakade utställning på Galleri L2 I Gamla stan. Teatern i bildens blickfång verkar inte så frekventerad. På torget, som i verkligheten ligger i Vänersborg, ekar det tomt – men det saknas inte alls mening i Vänerlöfs bild . Tvärtom tycks den så fylld av betydelser att jag inte alls blir förvånad när konstnären berättar om den och dess många litterära referenser.

En idol har gett verket namn: August, med efternamnet Strindberg, här i Thommy Berggrens gestalt, syns på en teateraffisch. Hundarna pinkar in revir som sig bör och i andanom på allt och alla, som de kanske borde låta bli. Somligt är påtagligt och alldeles verkligt, annat existerar i en dimension som vissa är delaktiga i, andra inte.

Vänerlöfs brokiga bakgrund, med säkert fotfäste i teknisk kunskap och stor lust till skapande med kamerans hjälp, tycks ge god utdelning på många plan. Den som vill se mer får ta sig till Värmland, där syns också hans tredimensionella arbeten på till exempel Lesjöfors museum i Filipstad.

Larseric Vänerlöfs bildkonst har säkert setts av miljontals människor vid det här laget. De vet bara inte om att det är just han som skapat det fotomontage som pryder 96 meter väggyta vid T-banestation Karlaplan. Montanget skapade han 1977-1981, då den digitala tekniken inte var så utvecklad – om den alls fanns? För sex år sedan visades bilder som var hämtade från denna utsmyckning på Galleri L2.

Den nu aktuella utställningen pågår till den 11 juni.

NANCY WESTMAN

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen