Bok om Konst: Fotografen Zorn - Tidningen Kulturen
Anders Zorn Forlaga Svanen

Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Anders Zorn befann sig ofta på resande fot, mestadels i Europa och ibland tillsammans med hustrun Emma. Till och med den sista tiden, när hälsan svek, längtade han ut. Emma skriver i ett brev: “Anders var ju ganska länge sjuk och nu har han börjat måla, men talar alltjämt om att resa“.

Att använda fotografier som idéskisser eller förlagor till andra verk

Staffan Lamm, Bengt Wanselius, Johan Cederlund, Maria Schottenius
Fotografen Zorn

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Anders Zorn Forlaga Svanen

Anders Zorn Forlaga Svanen

Hemligheterna bakom mästerverken avslöjas

Anders Zorn skaffade sin första kamera i februari 1883 då han bodde ett halvår i London. Fotografierna från hans resor är ofta dokumentära, som de från en marknad i Warszawa och de judiska kvarteren i Krakow, men han tog även bilder av naturen, till exempel inför sina vattenstudier.

Samlingen av Zorns egna fotografier består av ett tusental negativ. Alla bilder är tagna på rullfilm i formaten 12 x 7 och 6 x 9 cm

Dåtidens film med en bas av nitrocelluloid, så kallad nitratfilm, gav extremt ömtåliga negativ som är självförstörande i vissa temperaturer och som till och med kan självantända. Under åren har många av negativen skadats, eftersom man saknat kunskap om hus de bäst bör förvaras. Inte heller Zorn behandlade dem med någon större försiktighet, utan en del är repiga och bär spår av fingeravtryck.

Staffan Lamm kommer våren 2010 till Zornmuseet i Mora och får då för första gången se Anders Zorns egna fotografier.

Lamm (född 1937) är dokumentärfilmare och Zorns hustru Emma var hans morfars faster. Under arbetet med en dokumentärfilm om Emma får Lamm lov att gå igenom paret Zorns fotografier - en nästan okänd samling.

Egentligen är Lamm på jakt efter Emmas familjefoton. Men Anders Zorns egna fotografier lockar. De som ligger till grund för hans kända målningar. De har ett experimentellt formspråk och skiljer sig från de välkända målade verken från samma period. Ofta håller modellerna på att försvinna in i ett dis: vatten, vågor, dimmor, träd, en knappt anad verklighet - de uppgår helt i naturen.

De tusentalet fotografierna har till stor del legat helt oregistrerade.

Att använda fotografier som idéskisser eller förlagor till andra verk har aldrig setts med blida ögon. Trots att det inte är ett ovanligt knep, vare sig det gäller förr i tiden eller nu för tiden.

Zorn fotograferar i Venedig. Zorn fotograferar i Dalarna. Zorn fotograferar landskap, modeller, familj, husdjur, främmande, Zorn vill själv vara med på bild. Visst är det kul att ta del av en forna tiders fotografs vardag. Vare sig det gäller semester, bilder på hunden eller jobb.
Men hade Zorn gillat det? Förmodligen inte. Det här var hans fusklapp.

Och alla vill ju så gärna låtsas som om att de kan komma ihåg den perfekta bilden perfekt utan hjälp. Ungefär som idag när folk kommer med besservissiga kommentarer och klarar frågorna i på spåret efter att ha slagit upp på wikipedia på mobilen - men det ska ingen låtsas om, för det fina är ju att ha allt nörderiet i huvudet, inte att slå upp det.

Zorn fotograferar Markusplatsen i Venedig och en gondolfärd och Zeus templet i Olympia. Zorn vilar bland ruinerna i Grekland. Emma håller i kameran. Det är intressant att se hur mycket världen förändrats - och samtidigt hur lite. Turistplatserna är inte ännu överfylla av turister, det går att få till vackra konstnärliga bilder - och samtidigt vill även konstnären gärna ha en "selfie" som bevis på att "Här har jag varit!".

Fotografen Zorn är ett intressant tidsdokument - och inte bara för att fotografen blivit en av Sveriges mest kända målare.

Men Zorn själv hade förmodligen vridit händerna av förtvivlan om han fått veta att hela världen nu kan få titta på "fusklapparna" han använde när han målade. Fast berest som han var hade han säkert klarat av frågorna i På Spåret utan någon fusklapp.

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen