Bok om Konst: Monica Langwe - Papper och stygn - Tidningen Kulturen
Papper och stygn - Prylkarta foto Thomas Harrysson

Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Inspirationsbok om att arbeta i material som papper och tråd –konsthantverk med anor.


Modellerna inspirerar, men det är grunderna i konsthantverket som öppnar mångfalden av möjligheter.
Monica Langwe
Papper och stygn

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Papper och stygn - Omslag

Papper och stygn - Omslag

Papper och stygn - Prylkarta foto Thomas Harrysson

Papper och stygn - Prylkarta foto Thomas Harrysson

Papper och stygn - Omslag

Papper och stygn - Omslag

Det är skillnad på pappersarbete och pappersarbeten…

Den som läser boken Papper och stygn från pärm till pärm inser att skillnaden är som natt och dag. Att boken är utgiven på Hemslöjdens förlag ger ytterligare en ledtråd, liksom författaren Monica Langwes inledningsord om fördelarna med materialet papper. Innehållet i den tjusiga boken handlar om ett annorlunda skapande med papper och tråd och om görandets nöje och njutning.
När man bläddrar lite i boken frestas man att genast sätta igång med skapandet – publikation, upplägg, bilder och modeller inspirerar, ungefär som i en välgjord kokbok. Men det lockande är lite vilseledande, och man inser snart att det kan löna sig att gå djupare in i innehållet innan man skrider till verket – inte för att det är svårt och krångligt utan för att de flesta inte är insatta i hantverket, materialet och terminologin.

Ett tips är att börja bakifrån där en samling olika papperskvaliteter möter blädderfingrarna: aha, det är detta det handlar om, nyfikenheten väcks ytterligare. Sedan kommer man till ordlistan och förstår att grunderna är ett konsthantverk med anor. Sedan är det dags att börja från början, med förordet och författares presentation och intentioner, där fascinationen för det förgängliga och tillgängliga materialet framgår. Under rubriken "Material" kompletteras papper och tråd med framför allt klister, lim och sybehör – inga konstigheter alltså.

En historik om papper bjuds, nyttig för förståelsen av materialets egenskaper och möjligheter, tillverkningsprocesser och olika kvaliteter presenteras – papperskunskap med andra ord. Kapitlet om grundläggande tekniker föregår det om verktyg, vilket är den enda missen. Innan själva projekten presenteras finns ett uppslag som heter "Inspiration", vilket låter läsaren ana vidden och möjligheterna, och visar på författarens blick för ämnet papper och stygn! Monica Langwes inspirationskällor och bakgrund, blir genom frågan om läsarens egna tänkbara inspirationskällor både till utmaning, vägledning och ögonöppnare vad gäller fantasi och användningsområden.

Försättsbladets upplysning att modellerna inte får utnyttjas i förvärvssyfte blir nästan onödig; det här är ingen instruktionsbok utan en inspirationsbok där man kan förvärva grundläggande kunskaper i och om pappersarbete som är släkt med bokbindning, origami och scrap-book tillverkning.
Nu är det dags för "Projekt"!

Upplägg: varje nytt projekt/modell/inspirationsobjekt presenteras med listor på material och verktyg som behövs, en utförlig men lättfattlig arbetsbeskrivning med text och illustrationer ges. Det första projektet handlar om att göra en enarkshäftning – kanske blir det en egen anteckningsbok dekorerad med något ut sybehörslådan som går att sy fast på pärmen – så oerhört enkelt och läckert. Modellen är grunden till det fortsatta bokskapandet och bokbindandet.

För varje projekt upprepas tillvägagångssätt, verktygs- och materiallista, man behöver inte bläddra för att leta. På de följande sidorna visas flerarkshäftningar, många pärmidéer och låsförslag, olika trädningar och sömmar för att hålla ihop inlagan med eller utan bokrygg. Men det är inte bara böcker som görs av papper, här finns exempel på kassetter och askar av många slag, prylkartor, fönster- och dragspelsalbum, ficketuier, vikarbeten, tygklädda askar och pärmar, man kan också lära sig hur man enkelt färgar papper och hur man gör sitt eget klister.

Modellerna inspirerar, men det är grunderna i konsthantverket som öppnar mångfalden av möjligheter. Beskrivningar och bilder sätter igång fantasin; genom att läsa och göra får du möjlighet att utveckla ditt eget skapande och dina egna modeller. Idéerna väcks/står inskrivna mellan raderna.

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen