Konst: Eva Björkman - Like a Rolling Stone - Tidningen Kulturen
Eva Björkman Rolling Stones (akryl på duk, 2016)

Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
När en sten är satt i rullning vet man inte vad som kan hända! På en liten yta lyckas Eva Björkman göra en stor utställning. Skulptur, installation och måleri – fyra verk som tillförs ytterligare en dimension av inspirerade musik på temat sten.

Små stenar, formade för hand, en och en, uppknutna i nylonlinor i sitt moln

Eva Björkman
Like a Rolling Stone

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Eva Björkman Rolling Stones (akryl på duk, 2016)

Eva Björkman Rolling Stones (akryl på duk, 2016)

Sensuellt, formbart och föränderligt.

Sten: hårt, urgammalt, evigt, materia, tungt, dött, ligger på marken. Men begrepp innehåller också sina motsatser. I det lilla galleriet kommer alla verk nära, som upplevare är man omgiven av dem; i rörelse, fallande, stilla tätt samman – rinnande och nästan mjuka, knutna tunga och hårda - ihåliga, små vita formade av människohand lätta som luft – stilla regnande från ett transperant ovan, nedfallna; i rummet omgiven av musik, ord, puls...

Sensuellt, formbart och föränderligt. Sinneserfarenheterna sätts i rörelse – både vad gäller urmaterialet och de utställda objekten/målningarna; symboler och gestaltande. Någonstans i utställningsuttrycket finns performanceartisten Eva Björkman närvarande – allt är en helhet.

I titelverket Rolling Stones (akryl på duk, 2016), rullar grönaktiga stenbumlingar och småsten nerför den oavslutade duken, som ett rinnande vattenfall in i tygrullen, oändligt, evigt – sten och vatten. Framför ligger Stones 1# på plywood: tunga, knutna, på avstånd från varandra och ihåligt ljudande; konstruerade och skapade i vitt stengods och svartlera med verktyg och hand – inte riktigt o-naturligt, men nästan..., eller tvärt om. Hårt knutna nävar eller sammanbitna ansikten.

I akrylmålningen Stones 2# ligger gråvita stenar tätt samman, som i ett bo, hårda men mjuka, och rinnande – gråtande, smältande, blödande. Och så installationen upphängd framför fönstret Moln/Cloud 1# (vitt stengods med mera) så motsägelsefull och mångfasetterad, avslutad i högen av stendroppar eller stenflingor på golvet.

Små stenar, formade för hand, en och en, uppknutna i nylonlinor i sitt moln, än belysta i ljuset av de andra verken och av lampor inifrån, än belysta, och med skuggsidor, utifrån, i ljuset av världen utanför. I realiteten går fallandet för stenar uppifrån fort, här svävar de som inte har fallit mittemellan himmel och jord. För skaparen är formandet av 'individerna' och knytandet ett evighetsgöra.

Utställningen med stentema handlar om människor: mänskliga behov och begär, att vara utsatt, inte passa in, ständigt vara på väg... hur livet plötsligt kan förändras, byta skepnad – men det är inte förrän jag läser Bob Dylans låttext och lyssnar på musiken till den som denna dimension blir riktigt uppenbar.

Allra bäst vore om titellåten och kanske ytterligare någon av låtarna från verket Spotify STONE # 1 fick ljuda på en högre volym.

Marit Jonsson Formom

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen