Konst: Erland Brand - Tidningen Kulturen
Erland Brand. Foto: Lars Sjöqvist

Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Fram till den 6:e mars visas på Värmlands Museum en utställning med Erland Brands senaste alster, 2012 – 2015. Erland Brand som ursprungligen är värmlänning, född i Arvika, är numera sedan 40-talet bosatt i Göteborg. Han bjuder publiken på ett levande intryck med sina verk.

Erland Brands bilder bjuder en stund vila från tidens gång och det vardagliga.

på Värmlands Museum till den 6 mars.
Erland Brand

Erland Brand. Foto: Lars Sjöqvist

Erland Brand. Foto: Lars Sjöqvist

Erland Brand. Foto: Lars Sjöqvist

Erland Brand. Foto: Lars Sjöqvist

Erland Brand. Foto: Lars Sjöqvist

Erland Brand. Foto: Lars Sjöqvist

Erland Brand, 93 år av ren konst.

Erland Brand är också en flitig och erfaren illustratör och tecknare. Förutom sin bildkonst har artisten även givit ut ett antal böcker med temat konst. Han var elev på Valands konstskola och senare även lärare där och på Gerlesborgsskolan.

Det är oljor och tuschteckningar som visas på utställningen. Målningarna är tidlösa collage fästade på masonitskivor, det är collage med utskurna stycken av äldre målningar blandat med färska bilder.

Livliga, enkla och spontana bilder där motiven endast är människohuvuden med upplösta ansiktsdrag. Varierande former där man även kan få fram landskap.

Det går inte utan att man emellanåt känner sig iakttagen av Erland Brands uttrycksfulla ansikte, det är bilder som ger en känsla av ett tyst sällskap.

Brands skapande är färgrikt och varierar mellan dova och starka toner det ger en livlig korrespondens. Enkla bilder men som emellanåt kan vara svåra att tyda.  

Utställningen visar även tuschteckningar där man kan uppleva en känsla svävande som i en flygtur där man kan tyda fantasilandskap i olika mönster ovanifrån.

Teckningar som ger känsla av uttrycksfulla avgrundsdjup och landskap med en grov struktur. Med fantasin kan man även upptäcka kartor där man kan följa utlagda vägar och upptäcka bebyggelse.

Erland Brands bilder bjuder en stund vila från tidens gång och det vardagliga.

Rolf Zandén

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen