Konst: Ida Thunström …och så skenet, annars är det inte värt det - Tidningen Kulturen
Fotograf: Ida Thunström

Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Lena Torquato Lidén har besökt vår konstredaktör Ida Thunströms senaste utställning i Göteborg.

Jag upplever att hon är på väg till en sökares svar på frågan om ondskan.

Pannrummet Konstepidemin till den 22 november
…och så skenet, annars är det inte värt det

Fotograf: Lucie Zvolska

Fotograf: Lucie Zvolska

Fotograf: Ida Thunström

Fotograf: Ida Thunström

Fotograf: Lucie Zvolska

Fotograf: Lucie Zvolska

Sorglighetens kraft

Viljestyrka krävs för att gå ner i Pannrummet, Konstepidemins mörkaste underjordiska utrymme, som dryper av fukt som rinner nerför väggarna. Dessutom med ett svart skynke hängande framför ingången. Fristående från väggarna och på ett bord under stålavsatsen vid ingången finns Ida Thunströms verk.

I blandteknik med sönderrivna papperssegment och gasbindas väv, med vaxade ytor som ger en grumlig bildkänsla och papperslappar med små meddelanden som

"- Det är satans barn, sa vägvisaren.
Ingen människa.
Vi fångade honom när han föll."

Får mig att fundera över om detta fångande var för att rädda eller att spärra in, om det onda behöver omgärdas med inhägnader eller om det ska göras snällt. Utställningen kretsar kring ondska och frågan om en egen identitet gentemot denna ondska. Eftersom materialvalen är så ljusa i det mörka rummet med sparsam belysning känns det inte helt omöjligt att människan kommer att gå segrande ur det som hon mötts av.

Det är ändå sorgligheten som är det som slutligen ligger kvar, "then a sob went through his body", som en suckande gråt och dessa suddiga porträttansikten som mer påminner om tryckta affischer.

I boken hittar jag ordet jag letar efter, "Peregrinatio", häftet om Idas konstnärskap skriver om det utforskande som den som går på pilgrimsfärd utför.

Jag upplever att hon är på väg till en sökares svar på frågan om ondskan. Detta svar kanske aldrig kommer, för det är ju så med naturen hos den som söker att den kanske aldrig finner, det den tror att den letar efter.

Men något meningsfullt kommer ändå att bli slutresultatet av detta konstnärskap.

Lena Torquato Lidén

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen