Konst: Sigurður Guðmundsson - Worlds Within a World - Tidningen Kulturen
Worlds Within a World (2014) av Sigurður Guðmundsson. Foto Mathias Jansson

Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Vid hamnen i Reykjavik står ett minnesmonument med namnen på en halv miljoner personer inristade i sockeln. Det är den berömda isländska konstnären Sigurður Guðmundsson som skapat skulpturen som består av två fem meter höga former, den ena i mörkt aluminium och den andra i mörk granit. De två formerna skiljs åt av en blankpolerad rostfri stålskiva som reflekterar omgivningen.
Guðmundsson har en bakgrund inom sextiotalets Fluxus-rörelse

Sigurður Guðmundsson
Worlds Within a World

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Worlds Within a World (2014) av Sigurður Guðmundsson. Foto Mathias Jansson

Worlds Within a World (2014) av Sigurður Guðmundsson. Foto Mathias Jansson

Ett minnesmonument över EVE

Verket heter Worlds Within a World och avtäcktes onsdagen den 30 april 2014. Man undrar till vilken viktig historisk händelse monumentet har rests? Vilka är personerna bakom namnen och vilka bedrifter har de utfört som lett till att de fått sina namn inristade för evigt i sten? Om jag säger att det har skapats för att hedra en halv miljon rymdpiloter som kämpar i en framtid som ligger 23 000 år in i framtiden så tror du säkert att jag hittar på.

Bakom monumentet skymtar man huvudkontoret till CCP games som producerat dataspelet EVE som är ett MMORPG, alltså ett online dataspel där flera tusen personer kan spela samtidigt i en virtuell värld som utspelar sig i ett framtida universum. När man i april 2014 arrangerade en stor fan-festival för EVE-spelare i Reykjavik passade man på att avtäcka monumentet för att hylla alla spelare runt om i världen som spelat och stöttat spelet sedan det skapades 2003. Förutom att rista in alla aktiva spelares namn begravde man i sockeln en tidskapsel med en laptop som innehöll ett budskap till framtiden och som ska öppnas den 6:e maj 2039.

Konstnären Sigurður Guðmundsson fick uppdraget att i dialog med företagets art directors ta fram ett monument över EVE-spelarna. Guðmundsson har en bakgrund inom sextiotalets Fluxus-rörelse och har bland annat intresserat sig för naturen i sin konst, och hur den kan spegla själens inre. Han är en konstnär som har jobbat i många skilda medier som poesi, fotografi och performance. Guðmundsson har tidigare skapat offentliga skulpturer runt om i Europa som i Haag, Rotterdam och Malmö. I Worlds Within a World känner man igen en del formelement från hans tidigare verk, till exempel de mörka polerade ytorna. Att naturen och omgivningen speglas i den blanka stålytan är också något man kan hitta i tidigare verk av Guðmundsson. Här är det inte bara den själsliga världen som återspeglas hos betraktaren utan även den virtuella världen. Dataspelens fantasifulla världar är ju som titeln på monumentet antyder världar som finns inuti vår värld.

Vi är vana vid att monument med namn reses över människor som dött i krig eller som omkommit i katastrofer. I Washington DC hittar vi till exempel Vietnam Veterans Memorial som är en stor vägg där man ristat in namnen på alla de som stupade i Vietnamkriget. På Estoniamonumentet i Stockholm hittar man namnet på de som omkom när färjan Estonia förliste på Östersjön den 28 september 1994. Att resa ett monument, skapat av en internationellt känd konstnär, över spelare i ett dataspel som man gjort utanför CCP games kontor i Reykjavik är därför unikt, men det är förmodligen inte sista gången det händer. Många människor tillbringar allt större del av sina liv i olika online-spel.

Här umgås man, skaffar sig vänner, hittar kanske en livspartner och dör. Det är inte ovanligt att kända spelare efter att de har avlidit i den riktiga världen får minnemärken eller uppmärksammas på olika sätt i dataspel.

I till exempel spel som World of Warcraft (WoW) som skapades 2004 finns det flera olika minnesmärken uppförda till avlidna spelare eller spelutvecklare.
The Shrine of the Fallen Warrior är rest till Michel Koiter. En spelutvecklare som under arbetet med spelet plötsligt dog vid 19 år ålder av ett hjärtfel. Karaktären Dak Krause, en omtyckt spelare som dog av leukemi, uppmärksammades genom en storslagen minnesceremoni inne i spelet. Eftersom man i många online-spel som WoW ofta spelar tillsamman under flera år skapas många långa vänskapsband, och ett dödsfall sätter djupa spår hos de andra spelarna.

Det finns därför ett behov av ceremonier, monument och minnesstunder för att hedra och minnas de bortgångna spelarna.
Worlds Within a World är nu inget monument över döda människor utan är rest för att hedra alla de "hjältar" som bidragit till att befolka EVEs virtuella universum. CCP games har dock lovat att man i framtiden även ska rista in namnen på alla de spelare som avlider i det verkliga livet, och då kommer monumentet med tiden att förvandlas till ett minnesmonument även över de fallna "hjältarna" i EVE.

Mathias Jansson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen