Konst: Tora Vega Holmström. Jag längtar till överallt i världen - Tidningen Kulturen
Konstkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En pionjär inom modernt måleri

 Cilia, väverskan, 1937 © Tora Vega Holmström BUS 2014Tora Vega Holmström
Jag längtar till överallt i världen
Moderna Museet Malmö Pågår till den 31 augusti

På vägen till konsthallen ser jag orangeröda kejsarkronor och hör ett vekt jollrande från en koltrast, jag avstår linssoppa och kikärter och går rakt in i Tora Vega Holmströms bildvärld, den är sensationellt bra och osannolikt modern, det är en gåva att umgås med porträtt, figurer, stilleben och abstrakta verk. Och det känns så befriande att slippa Almedalen och VM i fotboll.

Tora Vega Holmstöm (TVH) är ingen inåtvänd bildkonstnär, som sitter som en burfågel i en ateljé och får astmatiska besvär, hon är en nomad, en ständig resenär; resorna går ofta till Tyskland och Frankrike, men ibland till Nordafrika och Tavastland. TVH har ett omfattande nätverk, människor som hon träffar regelbundet och utväxlar brev med, hon är en utsökt skribent.

Det är ett starkt behov hos henne, att ha dessa människokällor. TVH har ett djupt intresse för samhällsfrågor och ett osannolikt stort intresse för människor, hon hade säkert fått plats i Almedalen och där lett en workshop under temat Sociala orättvisor. Av alla de porträtt som visas här är de starkaste, de som föreställer kroppsarbetande människor, det är starka karaktärer, med utstrålning och en stor portion självständighet och stor stolthet. De bär expressionens starka känslotecken; jag tänker framför allt på timmerflottaren Matti Korhonen; det finns även andra porträtt, med moderna uttryck och utmejslade färgackord som teckningen av systern Malin Holmström.

TVH (1880 – 1967) var en skånefödd målare, utbildad i Göteborg, Köpenhamn och i Tyskland; hon mötte alla konstriktningar som fanns i Europa vid den tiden, det går självklart att se de olika avtrycken i hennes egen konst under skilda tidsperioder, men det finns hela tiden en självständig strävan att nå fram till en egen stil med modernismens drag; hon äger en radikal färgbehandling och en musikalisk klangfärg. Allt framkommer bäst i hennes porträtt, delvis i hennes stilleben, i de mera abstrakta landskapsbilderna är hon mera tafatt och obestämd. De kommer till när hon bli bofast i Lund och Kåseberga. Hon tvingas av hälsoskäl att bli mera stationär och det är uppenbarligen en livsstil, som inte passar henne.

Tora Vega Holmström är en pionjär inom modernt måleri; hon är frisk, fri och djärv i sina klangfärger, det är ofta ett spel mellan dova färger med litet ljusinsläpp, det finns i hennes porträtt en känsla och en närhet, som är intill intim, utan att bli smetig, hon visar även en respekt och upprätthåller en distans till sina modeller. Någon gång blir hon lekfull, plötsligt dyker det upp en giraff i ett skånskt landskap. Hon känner sig fri i förhållande till färgläran, hon visar experimentell lusta med färgerna i bilden Höstplöjt.

Utanför konsthallen har regnet just upphört, den första solstrålen träffar koltrastens orangefärgade näbb, kejsarkronorna slokar, nu är blommorna brungula, denna utsökta blomkrans under en samling blad.

Bo Bjelvehammar

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen