Konst: Emma Hartman; New Work - Tidningen Kulturen
Konstkritik
Verktyg
Typografi

Emma Hartman, The Leaving, 2012. Courtesy Galleri Andersson/SandströmSlumpartade rörelser

Emma Hartman
New Work
Galleri Andersson/Sandström, Stockholm
pågår till 11 november 2012

En färgexplosion möter besökaren av Emma Hartmans utställning ”New Work” som för närvarande visas på Galleri Andersson/Sandström. Med ett abstrakt måleri låter konstnären en uppsättning av atmosfäriska färgnyanser sammansmälta och flyta ihop till ett konstnärligt uttryck som existerar i formalismens gråzoner. Former, abstraktioner och drömmar i Hartmans konstverk omkullkastas ständigt av färgens egen materia som okontrollerat överskrider målningarnas inre komposition och gränser.

Konstverken som presenteras i utställningen har sin utgångspunkt i abstraktioner av olika fenomen och tillstånd som inledningsvis förefaller sakna enhetlighet och begreppslig samstämmighet med varandra. Utställningens titel ”New Work” är en anonym referenspunkt som går att avläsa och uttyda i Hartmans verk, och fungerar som en katalysator till att närmare utforska förhållandet mellan begrepp och bild. Frågan om formens ontologi blir central i utställningen, där både naturfenomen, mänskliga tillstånd och arkitektoniska objekt sammanstrålar som instanser av idéer, föreställningar och konkret verklighet.

Hartmans verk TheDream, 2012, är en av utställningens mest spännande verk och innehåller två tydliga och kontrasterande färgytor som står i ett spänningsförhållande till varandra och skapar ett elektriskt skeende i målningens centrum. Konstnären har använt en lila pastell som målningens förgrund och botten som verkar och står i relation till en mörk gul nyans i den övre delen av målningen.

Emma Hartman, The Dream, 2012 och The Leaving. Courtesy Galleri Andersson/SandströmDe två färgytorna i målningens undre och övre delar skapar två landskap som genombryts av en orange färg som obestämt rinner ut över målningen obehindrat och okontrollerat. Hartman använder färgens egen materia för att skapa ett skeende som bryter med de perfekta och avgränsade färgytorna till förmån för en slumpartad händelse.

Verken Storm,2012, och Raindrop, 2012, är mörkare målningar som båda förmår att iscensätta ett ljusförhållande och genombrott som bryter mot det mörka. Förhållandet mellan dunkelhet och ljushet kommer framförallt i uttryck i verket Raindrop, där en blå ljusstrimma flyter ut i droppliknande gestalter och skapar en ljusning mot målningens mörka bakgrund. Hartmans användning av naturfenomen som begreppsliga abstraktioner måste här relateras till färgernas koincidenser. Förhållandet mellan natur och modernism blir också en frågeställning som oundvikligen uppstår i Hartmans konst.

Utställningen ”New Work” innehåller ett flertal fina abstrakta målningar som kommer till liv utifrån relationerna mellan begreppet och bilden. Det atmosfäriska och höstliknande färgschema som Hartman använder tillsammans med den frekventa användningen av färgens egen materialitet och slumpartade rörelser är höjdpunkterna i flera av de målningar som presenteras. Konstnären bejakar förlusten av kontroll när hon låter färgerna själva ta form i verken. En kontrollförlust som vid flera tillfällen blir riktigt lyckad.

Henrik Örnlind

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen