Den mångfacetterade Giovanni Scognamillo - Tidningen Kulturen
Giovanni Scognamillo Foto Yücel Tunca

Konstens porträtt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Giovanni Scognamillo gick bort den 8 oktober 2016, 87 år gammal. Han har inspirerat många författare och har blivit en kultpersonlighet i Turkiets litteraturkretsar.
Vem var han då?


Giovanni Scognamillo var en turkisk filmhistoriker, vampyrforskare filmkritiker, och bildkonstnärer.
Han föddes och växte upp i Istanbul och kommer från en så kallad levantin-familj. I Turkiet kallas människor som har kommit till Turkiet från väst och har bott där i flera generationer, levantiner.
vampyren. Foto Yücel Tunca

vampyren. Foto Yücel Tunca

Annons:Giovanni Scognamillo var en turkisk filmhistoriker, vampyrforskare filmkritiker, och bildkonstnärer.
Han föddes och växte upp i Istanbul och kommer från en så kallad levantin-familj. I Turkiet kallas människor som har kommit till Turkiet från väst och har bott där i flera generationer, levantiner.

Med fransk mamma och italiensk pappa fick Scognamillo en mångkulturell familj och uppväxt. Han talade fem språk flytande; engelska, franska, italienska, grekiska och turkiska. Han var den förste skribent som skrev och uppmärksammade Lovecraft och Edgar Allan Poe i de turkiska tidningarna. I dag finns ett uppmärksammat science-fictionpris i hans namn, Gio-priset, som delas ut varje år vid en ceremoni i Istanbul.

När jag mötte Giovanni var han lite trött, rökte oavbrutet, tittade på en bild av Edgar Allan Poe på väggen och sade:

"Poe är min förebild. Tyvärr levde han ett mycket olyckligt liv, men han var en fantastisk författare."

Giovanni skrev under sin långa karriär för många olika tidningar, i Turkiet och Frankrike, Italien och USA. Några magasin han publicerats i är amerikanska Famous Monster of Filmland och franska V Magazine.

Han berättar: "Före internet var det svårare att kommunicera med människor, speciellt med dem som bodde utomlands. Men människor var mer nyfikna på varandra, och det fanns en tradition att skriva till varandra, många och långa brev.
En dag när jag promenerade i Istanbul hittade jag ett utländskt sci-fi-magasin. På sista sidan fanns en lista på de internationella sci-fi tidningarna och jag skickade brev till alla som stod i listan. En av dem var tidningen Famous Monsters of Filmland, som hade Forest J. Ackerman som redaktör. Han gillade det jag skrev och snart var jag en av tidningens skribenter."

Ackerman, som gick bort 2008, och Scognamillo träffades aldrig, men de blev goda vänner, genom sina brev till varandra. Ackerman skickade en hel del material till Scognamillo, som en handskriven novell av Lovecraft.

"Ackerman älskade science fiction. Han producerade tidningen Vampirella och var agent åt flera av de största sci-fi-författarna. Famous Monsters var en kulttidning och jag träffade många personer genom tidningen. En av dess läsare, regissören John Carpenter, var ännu inte känd då. Han läste troget mina artiklar och skickade mig en dag ett magasin han hade skrivit och ritat för hand."

maga2

Foto Yücel Tunca

I franska V Magazine skrev Giovanni många berättelser på franska som publicerades med illustrationer av Jean Claude Forest, skapare av Barbarella comics.

"Jean Claude Forest skapade Barbarella för V Magazine 1962. Han var också tecknare och gjorde många av tidningens illustrationer. Jag skrev en deckarserie i V Magazine som utspelar sig i Grekland."

Giovanni Scognamillo var den förste person som skrev ner den turkiska filmhistorien. Han producerade många turkiska filmer och var ibland även med som skådespelare. Han bodde i hela sitt liv i Beyoglu, i centrala Istanbul, med en dörr som stod öppen för alla. Biblioteket i hans hem var en populär samlingsplats för unga sci-fi- och fantasy-älskare. I dag innehåller Giovannis bibliotek den största samlingen vampyrlitteratur i Turkiet.

Varför just vampyrer? Giovannis svar var enkelt:
"Jag ville fokusera på vampyrer för att jag tänkte att det skulle vara intressant och att det skulle få uppmärksamhet. Det fanns ingen som kunde något om vampyrer vid den här tiden och de visade sig vara väldigt intressanta."

Aylin Ünal

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen