Sahin Paksoy, bildkonstnär och shaman - Tidningen Kulturen
Sahin Paksoy Foto Aylin Unal

Konstens porträtt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Sahin Paksoy är konstnär och samlare. Han föddes och växte upp i Adana, en stad i Anatolien i östra Turkiet. När han började studera konst flyttade han till Istanbul för att läsa om den klassiska turkiska konsten. Han är känd för sina anatoliska motiv och för sin stora samling av saker från den anatoliska kulturen.


kaffet är en ursäkt, samtalet är riktigt. Det finns en viktig muntlig tradition i den turkiska kaffekulturen.
Kvinnor samlas i grupp och dricker kaffe och pratar om sina förväntningar, drömmar och problem.
Jag använder kaffemotiven mycket i mina bilder, det är en hel ceremoni att koka och dricka turkisk kaffe.
Foto Aylin Unal

Foto Aylin Unal

Annons:"Jag har delat in min konst i tre delar: först mitt liv, sedan mina drömmar och slutligen sammansättningen av de anatoliska invånarna, deras traditioner och deras ritualer i min konst" säger han.

Hur skulle du beskriva de typiska anatolierna?

- Deras utseende, uppförande och kroppsställningar påminner om varandra. Ibland frågar människor mig varför alla kvinnor jag tecknar är tjocka, och då frågar jag om de har varit i Eminonu eller på Taksimtorget någon gång. 80 procent av de anatoliska kvinnorna är storvuxna.

I Paksoys bilder finns många olika situationer från det anatoliska livet, som bildsekvenser från turkiska bad, basarer, nöjeslokaler eller skönhetssalonger.

Varför väljer du att måla det anatoliska livet?

-Mitt syfte är inte att skapa ett ämne, utan att leva tillsammans med det. Det är mitt liv och min kultur som jag målar.

På en tavla som heter 'Picknick i Piyer Loti' beskriver han en scen från vårfesten "Hıdırellez" som kommer från den gamla turkiska shamanska traditionen.

Enligt tron drack den fiktiva karaktären som symboliserar godhet och fertilitet, Hizir, en odödlighetsdryck. Därefter vandrar han omkring bland människorna och bringar dem hälsa och fred. Hidrellez firas med tända eldar som man dansar runt och hoppar över.

I den andra tavlan, "en kö av terapi" illustrerar Paksoy en gammal vidskeplig, religiös sammankomst.

Vad betyder kursun dokme?

-Kursun betyder kula på svenska och dokme betyder hällar. Det är en gammal anatolisk tradition, från Tengriism som var den forna religionen hos turkarna, och kan kopplas till shamanism. Man praktiserar kursun dokme för att skydda sig från negativ energi.

En tavla av Sahin Paksoy Foto Aylin Unal

En tavla av Sahin Paksoy Foto Aylin Unal


Man smälter en kula i elden och släpper den i vattnet, för att besegra negativ energi. Folk spår också framtiden genom att utläsa den form kulan tar i vattnet.
Det är inte bara vidskepelse, utan också ett arbete. I synnerhet kvinnor praktiserar ritualen.

Det turkiska kaffet har speciell betydelse i din konst, hur kommer det sig?

-Kaffe har speciell ställning i den turkiska kulturen. Man dricker inte bara kaffe utan skapar även berättelser. Ibland dricker man kaffe för att bli spådd.
Det finns ett uttryck i turkiskan som beskriver kaffekulturen mycket bra: kaffet är en ursäkt, samtalet är riktigt. Det finns en viktig muntlig tradition i den turkiska kaffekulturen.
Kvinnor samlas i grupp och dricker kaffe och pratar om sina förväntningar, drömmar och problem.
Jag använder kaffemotiven mycket i mina bilder, det är en hel ceremoni att koka och dricka turkisk kaffe.

Du samlar också på föremål som kan kopplas till turkiskt kaffe, berätta!

Det turkiska kaffet har lång historia. Första gången dracks det på 1600-talet i det Osmanska riket. Det finns många tillbehör kopplade till kaffe: koppar, brickor, burkar, kvarnar. Alla är de unika med sin egen karakteristik från den region och tid som de tillhör. Till exempel är kaffekoppar från östra och västra Turkiet helt olika och det finns också skillnader mellan koppar från olika epoker.

Aylin Unal

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen