Sahin Paksoy, bildkonstnär och shaman - Tidningen Kulturen
Sahin Paksoy Foto Aylin Unal

Konstens porträtt
Verktyg
Typografi

Sahin Paksoy är konstnär och samlare. Han föddes och växte upp i Adana, en stad i Anatolien i östra Turkiet. När han började studera konst flyttade han till Istanbul för att läsa om den klassiska turkiska konsten. Han är känd för sina anatoliska motiv och för sin stora samling av saker från den anatoliska kulturen.


kaffet är en ursäkt, samtalet är riktigt. Det finns en viktig muntlig tradition i den turkiska kaffekulturen.
Kvinnor samlas i grupp och dricker kaffe och pratar om sina förväntningar, drömmar och problem.
Jag använder kaffemotiven mycket i mina bilder, det är en hel ceremoni att koka och dricka turkisk kaffe.
Foto Aylin Unal

Foto Aylin Unal

Annons:"Jag har delat in min konst i tre delar: först mitt liv, sedan mina drömmar och slutligen sammansättningen av de anatoliska invånarna, deras traditioner och deras ritualer i min konst" säger han.

Hur skulle du beskriva de typiska anatolierna?

- Deras utseende, uppförande och kroppsställningar påminner om varandra. Ibland frågar människor mig varför alla kvinnor jag tecknar är tjocka, och då frågar jag om de har varit i Eminonu eller på Taksimtorget någon gång. 80 procent av de anatoliska kvinnorna är storvuxna.

I Paksoys bilder finns många olika situationer från det anatoliska livet, som bildsekvenser från turkiska bad, basarer, nöjeslokaler eller skönhetssalonger.

Varför väljer du att måla det anatoliska livet?

-Mitt syfte är inte att skapa ett ämne, utan att leva tillsammans med det. Det är mitt liv och min kultur som jag målar.

På en tavla som heter 'Picknick i Piyer Loti' beskriver han en scen från vårfesten "Hıdırellez" som kommer från den gamla turkiska shamanska traditionen.

Enligt tron drack den fiktiva karaktären som symboliserar godhet och fertilitet, Hizir, en odödlighetsdryck. Därefter vandrar han omkring bland människorna och bringar dem hälsa och fred. Hidrellez firas med tända eldar som man dansar runt och hoppar över.

I den andra tavlan, "en kö av terapi" illustrerar Paksoy en gammal vidskeplig, religiös sammankomst.

Vad betyder kursun dokme?

-Kursun betyder kula på svenska och dokme betyder hällar. Det är en gammal anatolisk tradition, från Tengriism som var den forna religionen hos turkarna, och kan kopplas till shamanism. Man praktiserar kursun dokme för att skydda sig från negativ energi.

En tavla av Sahin Paksoy Foto Aylin Unal

En tavla av Sahin Paksoy Foto Aylin Unal


Man smälter en kula i elden och släpper den i vattnet, för att besegra negativ energi. Folk spår också framtiden genom att utläsa den form kulan tar i vattnet.
Det är inte bara vidskepelse, utan också ett arbete. I synnerhet kvinnor praktiserar ritualen.

Det turkiska kaffet har speciell betydelse i din konst, hur kommer det sig?

-Kaffe har speciell ställning i den turkiska kulturen. Man dricker inte bara kaffe utan skapar även berättelser. Ibland dricker man kaffe för att bli spådd.
Det finns ett uttryck i turkiskan som beskriver kaffekulturen mycket bra: kaffet är en ursäkt, samtalet är riktigt. Det finns en viktig muntlig tradition i den turkiska kaffekulturen.
Kvinnor samlas i grupp och dricker kaffe och pratar om sina förväntningar, drömmar och problem.
Jag använder kaffemotiven mycket i mina bilder, det är en hel ceremoni att koka och dricka turkisk kaffe.

Du samlar också på föremål som kan kopplas till turkiskt kaffe, berätta!

Det turkiska kaffet har lång historia. Första gången dracks det på 1600-talet i det Osmanska riket. Det finns många tillbehör kopplade till kaffe: koppar, brickor, burkar, kvarnar. Alla är de unika med sin egen karakteristik från den region och tid som de tillhör. Till exempel är kaffekoppar från östra och västra Turkiet helt olika och det finns också skillnader mellan koppar från olika epoker.

Aylin Unal

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen