I Laokoongruppens grepp - Tidningen Kulturen
Laokoon och hans söner. Källa Wikipedia

Essäer om konst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Laokoon och hans söner i kamp med en jätteorm är en av konstens mest levande och dramatiska skulpturer. Det har funnits många som försökt efterlikna motivet med få har kommit upp i samma nivå som den antika förlagan.

Motivet med Laokoon och hans söner finns även avbildat i många målningar. För att nämna några: El Grecos målning från 1614, Francesco Paolo Hayez 1800-talsmålning och Roy Lichtensteins målning från 1988. Ingen av dessa verk har dock samma dramatik och dynamik som skulpturgruppen, utan ser lite stela och teatrala ut.

Laokoon var en trojansk präst som genomskådade Odysseus krigslist med den trojanska trähästen, men precis när Laokoon skulle avslöja komplotten ingrepp gudarna, som stod på Odysseus sida, och skickade ner en orm som dödade honom och hans två söner.

Den skulpturgrupp som vi idag kan se i Vatikanen återupptäcktes 1506 och stilen brukar kallas hellenistisk barock. Förmodligen är marmorstatyn inte original utan en kopia och den kan en gång i tiden funnits i en bronsversion, men som i många liknande fall kan ingen vara riktigt säker. En sak är iallafall säkert, det är ett av konsthistoriens mest dramatiska verk och man kan gissa att många filmskapare som gjort skräckfilmer om ormar, som “Anaconda” (1997), “Python” (2000) etc.,  sneglat på Laokoon och hans söner för inspiration när det gäller den dramatiska och visuella kampen mellan orm och människa.

Motivet med Laokoon och hans söner finns även avbildat i många målningar. För att nämna några: El Grecos målning från 1614, Francesco Paolo Hayez 1800-talsmålning och Roy Lichtensteins målning från 1988. Ingen av dessa verk har dock samma dramatik och dynamik som skulpturgruppen, utan ser lite stela och teatrala ut.

Ett så välkänt motiv som Laokoon har naturligtvis också gett upphov till parafraser, parodier och olika udda versioner. På nätet hittade jag bland annat en ganska komisk version där Laokoon brottas med en dammsugarslang istället för en orm och en mer populärkulturell referens där man bytt ut figurerna mot tre stycken Stormtroopers. Ett något mer udda verk är det anatomiska verk från 1938 där man återskapat gruppen med hjälp av skelett från människor och ormar. Man skulle kunna kalla det för en röntgenvariant av skulpturgruppen.

Inom samtidskonsten har man ofta tagit fasta på skulpturgruppens form och rörelse. Under sommaren 2017 arrangerade på Henry Moore Institute i England en utställning med titeln “Towards a new Laocoon” där några samtida skulptörer visade verk inspirerade av Laokoongruppen. Richard Deacons “Laocoon” (1996) är en stor böjd träskulptur som slingrar sig som ett tomt ormskinn i luften. Deacon har tagit fasta på ormens cylinderformade kropp och hur den vrider sig runt Laokoons och hans söner. Personerna är frånvarande i skulpturen och kvar blir bara rörelsen och formen efter ormen.

Även Tony Cragg intresserar sig för det organiska och rörelsen i verket. Cragg har använt sig av bruna avloppsrör som han kopplat ihop till en slingrande skulptur som omfamnar olika föremål som en stor rostfri mjölkkanna, ett bord och en korg av rotting. Man kan se plaströren som ormarna som slingrar sig runt de tre personer som i skulpturen symboliseras av tre olika vardagliga föremål som en kanna, en korg och ett bord.

Utställningen på Henry Moore Institute visar att det antika arvet efter Laokoon fortfarande inspirerar konstnärer att skapa nya intressanta samtidskonstverk, även om jag kan tycka att ingen hittills lyckats överträffa originalet i det här fallet.  

 

Mathias Jansson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen