Konstnären som äger det svartaste svarta i konsten - Tidningen Kulturen
Vantablack, Källa: Wikipedia

Essäer om konst
Verktyg
Typografi

Till konstvärldens förtret har konstnären Anish Kapoor exklusiv rätt till det svartaste svarta i konsten. Han äger sedan 2014 rätten att använda Vantablack som kan absorberar 99.96% av allt ljus.
Men vad har då Kapoor använts Vantablack till? Den första april 2016 berättade media att Kapoor hade målat sin berömda skulptur Cloud gate(2006) i Chicago i Vantablack. Skulpturen som tidigare bestod av ett stort silverfärgat moln som reflekterar omgivningen hade nu blivit svartaste svart. Det hela var förstås ett aprilskämt för i praktiken är Vantablack inte riktigt lämpat för att användas för att måla stora skulpturer med eftersom det inte är ett pigment utan ett nano-material.
 Kazimir Malevich, The Black Square, 1915, oil on linen, 79.5 x 79.5 cm, Källa: Wikipedia

 Kazimir Malevich, The Black Square, 1915, oil on linen, 79.5 x 79.5 cm, Källa: Wikipedia

Annons:Materialet är framställt av ett företag i England och består av små nanorör och var från början tänk att användas inom försvarsindustrin. Kapoor lyckades köpa rätten att som enda konstnär i världen få använda Vantablack. Precis som International Klein Blue(IKB), som är ett blått färgpigment framställt och patenterat av konstnären Yves Klein tänker sig Kapoor att bli förknippad med det svartaste svarta. Stuart Semple, en annan konstnär, retade sig så mycket på Kapoors exklusiva rättigheter till Vantablack att han skapade Pink, världen mest rosa pigment, som vilken konstnär i hela världen kan köpa utan just Kapoor. Men låt oss stanna kvar vid det svarta i konsten.

Kazimir Malevitj målning Svart kvadrat på vit bottenfrån 1915 är ett av suprematismen viktigaste verk men kan också betraktas som startskottet för den svarta målningen i modernismen. Robert Rauschenberg gjorde mellan 1951-1953 en serie med svarta målningar som består av lager med tidningspapper på en duk som sedan har målats över med högblank eller matt svart färg vilket skapar olika texturer och variationer. Konstnären Ad Reinhardt ägnade de sista 10 åren av sitt liv fram till sin död 1967 åt att måla svarta kvadrater i Malevitjs anda. Precis som Malevitj vill han skapa ett nytt måleri och hitta tillbaka till en ny andlig dimension i måleriet.

Listan på konstnärer som gjort svarta tavlor kan fyllas på. Mellan 1958 och 1960 skapade Frank Stellas en svart serie där han målade svarta tavlor som han sedan fyllde med vita linjer i form av rektanglar. Cy Twombly och Robert Motherwell  är två andra konstnärer som dyker upp när man söker efter svarta målningar. Begreppet svarta målningar är nu lite flytande. Det är sällan frågan om rakt igenom svarta målningar, utan det kan också röra sig om konstverk som domineras av mörkgrått eller mörkblått som ser ut som svart på avstånd. Gerhard Richters konstverkDoppelgrau (Double Grey)är ett exempel. Verket består av fyra stora diptyker, tvådelade tavlor där två mörkgråa nyanser ställs mot varandra. De högblanka konstverken fungerar också som speglar som reflekterar omgivningen.

För vad är egentligen det svarta i konsten om inte en reflektion av det djupa och det okända i livet? Det svarta kan fungera som en meditativ rymd, som ett mörker fyllt med mysterier. Det är som att stirra ner i skogstjärnens oändliga djup bara för att se sin egen spegelbild i vattenytan. På så sätt representerar det svarta i konsten det existentiella och det andliga i samma tradition som Malevitj suprematistiska målning Svart kvadrat på vit botten.

Men vad har då Kapoor använts Vantablack till? Den första april 2016 berättade media att Kapoor hade målat sin berömda skulptur Cloud gate(2006) i Chicago i Vantablack. Skulpturen som tidigare bestod av ett stort silverfärgat moln som reflekterar omgivningen hade nu blivit svartaste svart. Det hela var förstås ett aprilskämt för i praktiken är Vantablack inte riktigt lämpat för att användas för att måla stora skulpturer med eftersom det inte är ett pigment utan ett nano-material.

Att just Kapoors har köpt rättigheterna till de svartaste svarta i konsten är kanske inte så underligt. I hans konstnärskap kan man hitta en fascination för svarta hål och svarta former. I verket Descent Into Limbo(1992) har han skapat illusionen av ett svart hål i golvet och i verket Descension(2014) har han byggt en svart vattenvirvel som hypnotiskt drar ner besökarens blick i en svart avgrund. Svarta cirklar, hål och fyrkanter återkommer också i flera andra av Kapoors verk.

För det är väl med svärtan i konsten som Erik Blomberg skriver i en känd dikt från 1920, att utan det svarta och mörka har vi svårt att uppskatta det ljusa:

“Var inte rädd för mörkret,

ty ljuset vilar där.

Vi ser ju inga stjärnor,

där intet mörker är.

 

I ljusa irisringen,

du bär en mörk pupill.

Ty mörkt är allt som ljuset,

med bävan längtar till.

 

Var inte rädd för mörkret,

ty ljuset vilar där.

Var inte rädd för mörkret,

som ljusets hjärta bär. “

 

Mathias Jansson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen