Konstnären som äger det svartaste svarta i konsten - Tidningen Kulturen
Vantablack, Källa: Wikipedia

Essäer om konst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Till konstvärldens förtret har konstnären Anish Kapoor exklusiv rätt till det svartaste svarta i konsten. Han äger sedan 2014 rätten att använda Vantablack som kan absorberar 99.96% av allt ljus.
Men vad har då Kapoor använts Vantablack till? Den första april 2016 berättade media att Kapoor hade målat sin berömda skulptur Cloud gate(2006) i Chicago i Vantablack. Skulpturen som tidigare bestod av ett stort silverfärgat moln som reflekterar omgivningen hade nu blivit svartaste svart. Det hela var förstås ett aprilskämt för i praktiken är Vantablack inte riktigt lämpat för att användas för att måla stora skulpturer med eftersom det inte är ett pigment utan ett nano-material.
 Kazimir Malevich, The Black Square, 1915, oil on linen, 79.5 x 79.5 cm, Källa: Wikipedia

 Kazimir Malevich, The Black Square, 1915, oil on linen, 79.5 x 79.5 cm, Källa: Wikipedia

Annons:Materialet är framställt av ett företag i England och består av små nanorör och var från början tänk att användas inom försvarsindustrin. Kapoor lyckades köpa rätten att som enda konstnär i världen få använda Vantablack. Precis som International Klein Blue(IKB), som är ett blått färgpigment framställt och patenterat av konstnären Yves Klein tänker sig Kapoor att bli förknippad med det svartaste svarta. Stuart Semple, en annan konstnär, retade sig så mycket på Kapoors exklusiva rättigheter till Vantablack att han skapade Pink, världen mest rosa pigment, som vilken konstnär i hela världen kan köpa utan just Kapoor. Men låt oss stanna kvar vid det svarta i konsten.

Kazimir Malevitj målning Svart kvadrat på vit bottenfrån 1915 är ett av suprematismen viktigaste verk men kan också betraktas som startskottet för den svarta målningen i modernismen. Robert Rauschenberg gjorde mellan 1951-1953 en serie med svarta målningar som består av lager med tidningspapper på en duk som sedan har målats över med högblank eller matt svart färg vilket skapar olika texturer och variationer. Konstnären Ad Reinhardt ägnade de sista 10 åren av sitt liv fram till sin död 1967 åt att måla svarta kvadrater i Malevitjs anda. Precis som Malevitj vill han skapa ett nytt måleri och hitta tillbaka till en ny andlig dimension i måleriet.

Listan på konstnärer som gjort svarta tavlor kan fyllas på. Mellan 1958 och 1960 skapade Frank Stellas en svart serie där han målade svarta tavlor som han sedan fyllde med vita linjer i form av rektanglar. Cy Twombly och Robert Motherwell  är två andra konstnärer som dyker upp när man söker efter svarta målningar. Begreppet svarta målningar är nu lite flytande. Det är sällan frågan om rakt igenom svarta målningar, utan det kan också röra sig om konstverk som domineras av mörkgrått eller mörkblått som ser ut som svart på avstånd. Gerhard Richters konstverkDoppelgrau (Double Grey)är ett exempel. Verket består av fyra stora diptyker, tvådelade tavlor där två mörkgråa nyanser ställs mot varandra. De högblanka konstverken fungerar också som speglar som reflekterar omgivningen.

För vad är egentligen det svarta i konsten om inte en reflektion av det djupa och det okända i livet? Det svarta kan fungera som en meditativ rymd, som ett mörker fyllt med mysterier. Det är som att stirra ner i skogstjärnens oändliga djup bara för att se sin egen spegelbild i vattenytan. På så sätt representerar det svarta i konsten det existentiella och det andliga i samma tradition som Malevitj suprematistiska målning Svart kvadrat på vit botten.

Men vad har då Kapoor använts Vantablack till? Den första april 2016 berättade media att Kapoor hade målat sin berömda skulptur Cloud gate(2006) i Chicago i Vantablack. Skulpturen som tidigare bestod av ett stort silverfärgat moln som reflekterar omgivningen hade nu blivit svartaste svart. Det hela var förstås ett aprilskämt för i praktiken är Vantablack inte riktigt lämpat för att användas för att måla stora skulpturer med eftersom det inte är ett pigment utan ett nano-material.

Att just Kapoors har köpt rättigheterna till de svartaste svarta i konsten är kanske inte så underligt. I hans konstnärskap kan man hitta en fascination för svarta hål och svarta former. I verket Descent Into Limbo(1992) har han skapat illusionen av ett svart hål i golvet och i verket Descension(2014) har han byggt en svart vattenvirvel som hypnotiskt drar ner besökarens blick i en svart avgrund. Svarta cirklar, hål och fyrkanter återkommer också i flera andra av Kapoors verk.

För det är väl med svärtan i konsten som Erik Blomberg skriver i en känd dikt från 1920, att utan det svarta och mörka har vi svårt att uppskatta det ljusa:

“Var inte rädd för mörkret,

ty ljuset vilar där.

Vi ser ju inga stjärnor,

där intet mörker är.

 

I ljusa irisringen,

du bär en mörk pupill.

Ty mörkt är allt som ljuset,

med bävan längtar till.

 

Var inte rädd för mörkret,

ty ljuset vilar där.

Var inte rädd för mörkret,

som ljusets hjärta bär. “

 

Mathias Jansson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen