Att göra sand till guld - Tidningen Kulturen
Lisa Olsson, bärnsten från Östersjön.

Essäer om konst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Lisa Olsson bor nära havet, hon lever nära naturen, bara med några steg är hon ute på blomsterängen och med några älgakliv är hon vid den underbara sandstranden i Ystad. Hon ser förstrött långt ut över slätten, hon har annat i tankarna.
Lisa Olsson har en påtaglig närhet till sitt material i sitt skapande, det ger även en stor närvaro i hennes bilder, de innehåller en stor ärlighet och en äkthet som lyser i varje bild. Och naturligtvis är det naturens klocka som är synlig, du kan känna rörelsen och sångerna från havet, och vågorna som kommer mot stranden från skilda platser, leker, vänder tillbaka eller dör ut! Och det är svårt att fånga och bestämma allt, sanden rör sig liksom vågen; som livet. Rörelse är kodordet!
  Lisa Olsson Vandring vid Grövelsjön

Lisa Olsson Vandring vid Grövelsjön

Annons:Hon är inte bara där för att tassa med nakna fötter, ta ett bad eller lapa sol, hon är där för att samla dessa små mineralkorn, som vi andra fnyser åt när de blåser upp i ögonen eller letar sig in bland kanelbullarna och knastrar mellan tänderna, när vi ska njuta av vårt utomhuskaffe. Sand är Lisa Olssons passion sedan tjugo år tillbaka, sand i olika färger, sand i olika grovlekar och sand från alla världens hörn och alla kontinenter. Från Island, Gambia, Thailand, Kroatien och Frankrike och en massa andra ställen. Lisa Olsson vårdar sina burkar med sand som små husdjur och när hon öppnar en burk, visar på färgen och kornstorleken, då gör hon det med glädje och med respekt. Och med stor kärlek, orden glittrar och blänker när hon tar dem i sin mun, ansiktet spricker upp, hon ser redan bilden framför sig - sanden ska bli till guld. I ensamhet har hon samlat sanden, hon har återvänt till nya rum, erövrat nya färger, som ger nya möjligheter; längs med stranden en tidig morgon. Hon har sett luften och ljuset mötas och skapa särskilda ögonblick, som hon aldrig kan glömma och som aldrig lämnar henne.

Utifrån sand i olika färger och med små emblem av stenar skapar LISA OLSSON sina bilder, hon kallar dem just tavlor i sand och sten. I former som växer fram och med de skilda färgspråken ger hon i rytmer och sånger själ åt landskapets variationer och förvandlingar. Det är så säreget en kulen novemberdag och så hoppfullt en ljus aprildag med takdropp. Årstider sätter gränser och stakar ut nya möjligheter, natt och dag använder olika färger, ljus och mörker både blottlägger och gömmer. Det finns så mycket i naturens andedräkt, som vill ha uppmärksamhet, det kan vara solreflexer, silvermönster av regndroppar, en vattenvirvel eller utsnitt, som ger färgfläckar. Och det är ingenting, som hastigt kommer och går, det har en varaktighet, bortom tiden, trots att allt visar sig i olika variationer, den ena dagens ögonblick är inte lika nästa dags. Och du ser med dina ögon och känner igen!

Lisa Olsson låter i sina bilder både ursprungligheten och äktheten tala till dig som betraktare, du blir nästan alltid delaktig i hennes möten och vandringar. Du kan förhålla dig till det som du ser, du har upplevt något nästan likadant och kan känna dig bekväm med att tänka på det en stund och återskapa. Du kan föreställa dig dina egna bilder, du kan kalla dem vid namn eller du kan bara se, du bestämmer själv. Och så stelnar spåren där i bilderna, spåren från sand och sten och vi står framför pärlorna som lyser.

 Lisa Olsson är en guldmakare, hon gör guld av sand.

I uttrycken från Lisa Olsson, som är många, kan även en berättelse växa fram, som i en kvinnas ansikte som anfäktas av svarta tankar eller bara en stor, ljus längtan eller när hon låter sig inspireras av historiska grottmålningar eller hällristningar och låter dem leva på nytt för att betvinga de onda krafterna och ge lycka och välgång i jakt och i livet i stort. Då blir plötsligt de små färgade sandkornen och de välslipade ministenarna en del i en berättelse som kan vandra från en tid till en annan, bortom rum och positioner. Plötsligt bredvid finns en lekfullhet, där en kråka bjuder upp till dans!

Efter en vistelse i Kiruna med omland under en lång tid visar nu LISA OLSSON en svit bilder därifrån. I det landskapet finns andra energier och rörelser, även en annan rytm och musik i färgerna. I dessa bilder finns en sällsynt stor närvaro, du känner att du är där, du går bredvid järnrika vatten och låter blicken fara upp på Laxberget. Fjällripan lyfter alldeles intill björken och småspoven springer i bärriset, bortåt myren. Så känns det.

Lisa Olsson har en påtaglig närhet till sitt material i sitt skapande, det ger även en stor närvaro i hennes bilder, de innehåller en stor ärlighet och en äkthet som lyser i varje bild. Och naturligtvis är det naturens klocka som är synlig, du kan känna rörelsen och sångerna från havet, och vågorna som kommer mot stranden från skilda platser, leker, vänder tillbaka eller dör ut! Och det är svårt att fånga och bestämma allt, sanden rör sig liksom vågen; som livet. Rörelse är kodordet!

 

Skribenten är författare och kritiken 

 

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts