Hudnära konst - Tidningen Kulturen
“Tim 2006-2008. Art Farm, Yang Zhen (Beijing)”  av Wim Delvoye, Courtesy the Artist

Essäer om konst
Verktyg
Typografi

På ryggen har han en stor tatuering av en känd konstnär. När han dör kommer skinnet att skäras bort och ramas in som ett konstverk. Nej, det är inte en sammanfattning av Roald Dahls novell Skin från (1952) utan det är Tim Steiner som har en tatuering av den belgiska konstnären Wim Delvoye på sin rygg.
Historiskt har tatueringar varit något stigmatiserande och förknippat med brottslingar, sjömän och andra suspekta grupper. Det är först de senaste åren som tatueringar blivit accepterat i samhället och idag kan vem som helst skaffa sig en tatuering, från en medelålders hemmafru till en VD, utan att det väcker någon misstänksam. Santiago Sierra gjorde år 2000 videoverket 160 cm Line Tattooedsom plockar upp tatueringens stigmatiserande budskap. Det är dessutom ett verk som ur ett konstnärligt perspektiv känns väldigt oetiskt.
Wafaa Bilal, “And Counting…,” performance 2010, Courtesy the Artist

Wafaa Bilal, “And Counting…,” performance 2010, Courtesy the Artist

Annons:Delvoye hade tidigare tatuerat konstverk på grisar på en grisfarm i Beijing. När grisen dog av hög ålder kunde konstsamlare köpa skinnet med tatueringen och rama in den som ett konstverk. Konstnären ville nu prova och göra samma sak med en människa. Tims dåvarande flickvän som kände Delvoye tipsade honom om att konstnären sökte efter en person som vill fungera som en mänsklig duk för ett konstprojekt. Tim beslöt att ställa upp och efter två år och 40 timmars arbete hade Delvoye tatuerat ett stort motiv av en bedjande Madonna omgiven av rosor, en mexikansk döskalle, koifiskar och lotusblommor på hans ryggtavla.

Tatueringen såldes 2008 till konstsamlaren Rik Reinking för 150,000 euros. Fram till att Tim dör och verket tillfaller konstsamlaren ingår det i avtalet att Tim måste åka runt på olika gallerier minst tre gånger per år och ställer ut sig själv genom att sitta i galleriet med bar överkropp. Men hur gick det då för huvudpersonen i Roald Dahls berättelse Skin?

Skin handlar om Drioli, en gammal man som under ett besök i Paris passerar ett galleri där konstnären Chaim Soutine ställer ut. Drioli minns hur de umgicks i sin ungdom och hur konstnären under en blöt kväll tatuerade en målning av Driolis hustru på hans rygg. Drioli går in på galleriet och visar besökarna den makalösa tatueringen. Flera är villiga att köpa konstverket och en av dem erbjuder att genomföra en operation för att avlägsna tatueringen vilket han avråds från av de andra eftersom operationen förmodligen skulle döda honom. Då kliver en man fram och presenterar sig som ägaren till Bristol Hotel i Cannes. Han erbjuder Drioli en livstidsanställning och ett liv i lyx mot att han visar upp tatueringen för hotellets gäster. Drioli accepterar det lukrativa erbjudandet och följer med mannen. Berättelsen avslutas med att vi får reda på att det inte finns något Bristol Hotel i Cannes och att det några veckor senare dyker det upp ett konstverk av Chaim Soutine på ett galleri som är misstänkt lik tatueringen på Driolis rygg.

Tim Steiner är nu inte den enda tatuerade människa som fångat en konstsamlares intresse. Även den pensionerade läraren Geoff Ostling fick 2009 förfrågan om han ville donera sitt skinn till Australiens Nationalmuseum. Anledningen är att Geoffs helkroppstatuering är gjord av konstnären eX de Medici, en känd samtidskonstnär i Australien, som arbetar i flera olika medier från målningar till tatueringar. eX de Medici började tatuera Geoff 1988, långt innan hon slog igenom som konstnär och tatueringen har växt fram under drygt 20 års samarbete. Nationalmuseet äger redan ett tiotal verk av eX de Medici, men Geoffs tatuering kommer att vara den första som är gjord på en människas hud. I dokumentärfilmen Skin (2009) berättas hela historien kring detta märkliga konstprojekt från hur det hela började tills hur det ska gå till när Geoff dör och huden tas om hand och bevaras för framtiden.

Att ställa ut hud från döda människor är förstås inte helt okontroversiellt och väcker en del etiska frågor. I fallen med Tim och Geoff har de bägge gett sitt medgivande och är fullt ut införstådda med vad som kommer att hända när de dör. Men på många museer runt om i världen är man väldigt restriktiva med att ställa ut den här formen av konst. Medical Pathology Museum vid Tokyo universitet, som har en av världen största samlingar av traditionella japanska tatueringar, från mindre hudfragment till helkroppstatueringar, är till exempel inte öppen för allmänheten pga av de etiska frågorna samlingen väcker, utan riktar sig bara till forskare och läkare.

Historiskt har tatueringar varit något stigmatiserande och förknippat med brottslingar, sjömän och andra suspekta grupper. Det är först de senaste åren som tatueringar blivit accepterat i samhället och idag kan vem som helst skaffa sig en tatuering, från en medelålders hemmafru till en VD, utan att det väcker någon misstänksam. Santiago Sierra gjorde år 2000 videoverket 160 cm Line Tattooedsom plockar upp tatueringens stigmatiserande budskap. Det är dessutom ett verk som ur ett konstnärligt perspektiv känns väldigt oetiskt. Sierra betalade fyra heroinmissbrukande prostituerade kvinnor $67, vilket var priset för en injektion med heroin, för att  Sierra skulle få tatuerade dem. Han radade sedan upp de fyra kvinnorna på var sin stol med naken överkropp och tatuerade en linje över deras ryggar som totalt blev 160 cm. Naturligtvis hade kvinnorna ingen möjlighet att säga nej till pengarna utan Sierra utnyttjade deras försvarslösa situation, vilket förstås var en del i det konstnärliga konceptet att visa på maktstrukturer i samhället. Året innan hade Sierra genomfört en liknande performance där han på Kuba tatuerade ett 250 cm långt streck längs ryggen på 6 unga pojkar som han också betalade för att ställa upp på detta. Även här tycker jag att Sierra utnyttjar människor och exploaterar deras tillstånd av fattigdom och utsatthet för ett konstnärligt syfte.

Det finns många kriminella grupper där tatueringar symboliserar en stark tillhörighet till en organisation eller ett gäng. Den japanska maffian Yakuzan är känd för sina vackra helkroppstatueringar medan de latinamerikanska gängmedlemmarna har en brokig men symbolladdad samling av tatueringar på kroppen och i ansiktet. Den mexikanska konstnären  Renato Garza Cervera skapade ett par fällar av döda gängmedlemmars hud fyllda med tatueringar. Cervera kallar sitt verk för Of Genuine Contemporary Beasteftersom han ser de kriminella som djur. I galleriet ligger de som en jakttrofé, som en björn som något skjutit och sedan flått och lagt framför brasan. Det är nu inte någon riktig människohud som ligger på golvet utan läder som har behandlats för att se ut som människohud och som sedan tatuerats. Huvudet är skapat av polyester och vax, allt för att det ska se så realistiskt ut som möjligt.

Sedan finns det konstnärerna som väljer att tatuera sig själva som en del av ett konstprojekt.

Konstnären Mary Coble gjorde 2008 en performance som hon kallade Blood Scriptdär hon byggde vidare på tre tidigare performance där hon hade sammanställt en lista med 200 hatord och fraser som hon låtit skriva på sin hud men en penna. I  Blood Script valde hon ut de 75 vanligaste orden och lät tatuera dem på sin hud, dock utan bläck, vilket gör att orden syns som röda märken i huden men som läker och bleknar bort inom ett par veckor.

Att tatuera sig av solidaritet för att visualisera andras smärta och sorg är också något som Wafaa Bilal har gjort i en performance med namnet and Counting...från 2010. Den irakiska konstnären förlorade 2004 sin bror vid en missilattack mot hans hemstad Kufa. På sin rygg hade Bilal sedan tidigare låtit tatuera in namn på flera olika irakiska städer. Under 24-timmar satt han nu med naken rygg och lät en tatuerare göra en punkt för varje person som dött i Irakkriget. En röd prick symboliserade en död amerikansk soldat medan en ultraviolett prick en irakisk medborgare. 5000 soldater beräknats ha dött att jämföra med 100.000 irakiska medborgare. De röda prickarna är de enda vi kan se med blotta ögat på konstnärens rygg, men slår man på UV-ljuset ser man också alla de civila offren.  Bilal vill med sitt verk visa att finns mycket mer under ytan än vad vi får läsa i media. Bakom varje amerikansk soldat som dött finns flera civila irakiska offer. Vem vet kanske kommer vi i framtiden att hitta Wafaa Bilals ryggtavla på ett konstmuseum bredvid Wim Delvoye och eX de Medici  tatueringar.

 

Mathias Jansson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur.
1472 – Den dansk-norske kungen Kristian I pantsätter Orkney- och Shetlandsöarna utanför Skottlands kust till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna har tillhört Norge sedan 800-talet, men då Kristian har ont om pengar överlämnar han öarna som säkerhet för sin dotter Margaretas hemgift, sedan hon 1469 har gift sig med Jakob. Öarna ska förbli i skotsk ägo tills hemgiften är betald, men eftersom pengarna aldrig kommer att erläggas kommer öarna i och med detta att förbli skotska och därmed upphör de sista resterna av de vikingatida norska besittningarna på brittiska öarna.
1513 – Vid den dansk-norske kungen Hans död efterträds han som kung i båda länderna av sin son Kristian II. Sedan Hans blev avsatt som svensk kung 1501 har han försökt återta den svenska tronen och Kristian övertar anspråken på den. Först 1520 lyckas han dock göra sig till kung även av Sverige.
1636 – Den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna utfärdar förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne, vilka blir grunden till det svenska Postverket. Redan 1620 har en postlinje inrättats på sträckan Stockholm–Markaryd–Hamburg, men nu åläggs en del bönder (mot skattefrihet) att låta sina drängar befordra post mellan de större städerna i det svenska riket. Redan 1685 är den svenska postorganisationen utbyggd med postmästare och -ryttare, så att det finns postlinjer över hela Sverige, upp till Torneå i norr, Nyen (nuvarande S:t Petersburg) i öst, Stettin i Svenska Pommern i syd och Hamburg i väst.[2]
1928 – En telefonlinje mellan Sverige och USA öppnas officiellt. Det första samtalet mellan Stockholm och New York har dock utväxlats redan den 29 november året innan.
1935 – Dansk-norskan Caroline Mikkelsen blir den första kvinnan som landstiger i Antarktis. Detta sker över 100 år efter den första landstigningen på kontinenten (1821).
1990 – Knappt tre och en halv månad efter att Berlinmuren har öppnats (9 november året innan) är hela mursträckan mellan Berlins gamla riksdagshus och gränsövergången Checkpoint Charlie nerriven.
2002 – Under en kvartsfinal i ishockey under årets vinter-OS i amerikanska Salt Lake City mellan Sverige och Vitryssland skjuter vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget, varför Sverige förlorar gruppspelet och därmed är ute ur ishockeytävlingen.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året före).
1959 – Sedan den kubanske presidenten Fulgencio Batista har blivit avsatt och tvingad i landsflykt från Kuba av kommunistiska kubanska revolutionärer den 1 januari samma år kan revolutionsledaren Fidel Castro nu ta över som landets premiärminister. Han innehar denna post till 2 december 1976, då han istället blir landets president och förblir så till 2008, då han avgår av sjukdomsskäl och lämnar över makten till sin bror Raúl.
1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.
1987 – En ny svensk 100-kronorssedel införs med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné. Den ersätter den tidigare 100-kronorssedeln med bild på 1600-talskungen Gustav II Adolf och blir den första svenska sedel, som inte har en kunglighet som motiv. Den följs under 1990-talet av en 20-kronorssedel med Selma Lagerlöf och en 50-kronorssedel med Jenny Lind och idag (2017) är 500- och 1000-kronorssedlarna de enda, som fortfarande har regenter som bild (Karl XI respektive Gustav Vasa). Från och med 2015 ska helt nya sedlar införas, som helt saknar kungliga motiv.
1990 – Kjell-Olof Feldt avgår från posten som Sveriges finansminister, dagen efter att statsminister Ingvar Carlsson har lämnat in regeringens avskedsansökan. När Carlsson den 27 februari bildar ny regering är samtliga ministrar från den gamla regeringen kvar, utom just Feldt, som tillfälligt denna dag efterträds av Odd Engström och i den nya regeringen av Allan Larsson, då han har blivit kraftigt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket.
2005 – Den internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet träder i kraft. De flesta länder i världen har skrivit under och ratificerat avtalet, som säger att de globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent mellan 1990 och 2012. Medan några få länder, såsom Västsahara, Somalia och Afghanistan, inte har skrivit under avtalet är idag (2017) USA det enda av de underskrivande länderna, som har vägrat ratificera det.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 399 f.Kr. – Den grekiske filosofen Sokrates döms av atenska myndigheter till döden, för gudlöshet och fördärvande av ungdomen. Han vägrar gå i exil och tvingas därför ända sitt liv genom att dricka odört.
1362 – Den norske kungen Håkan Magnusson väljs till kung av Sverige i opposition mot sin far Magnus Eriksson, vilket är första gången källorna omnämner att representanter från den östra rikshalvan (Finland) deltar i ett svenskt kungaval. Senare under året ingår de båda dock en förlikning och kommer överens om att gemensamt styra Sverige som samregenter.
1364 – Kung Magnus Erikssons svåger Albrekt av Mecklenburg, som hösten innan har inkallats av svenska stormän, för att avsätta Magnus, väljs till kung av Sverige vid Mora stenar, varvid både Magnus och hans son Håkan förklaras avsatta som svenska regenter. De vägrar dock erkänna avsättningen och trots att de lider ett avgörande nederlag mot Albrekts trupper året därpå kommer kriget mellan de båda partierna pågå i många år, innan Magnus och Håkan erkänner sig besegrade och drar sig tillbaka till Norge.
1891 – Den svenska Allmänna Idrottsklubben (AIK) grundas av några ungdomar på Biblioteksgatan 8 i Stockholm och ordförande blir initiativtagaren Isidor Behrens. Namnet antas, för att man har tänkt ägna sig åt alla möjliga olika sorters idrotter, till skillnad från de flesta andra idrottsklubbar, som bildas vid denna tid, som oftast är inriktade på en enda idrottsgren. 2017 är den Nordens största idrottsförening med över 16 000 medlemmar.
1899 – Den ryske tsaren Nikolaj II utfärdar det så kallade Februarimanifestet, vilket inleder en aktiv förryskningspolitik av det autonoma ryska storfurstendömet Finland. Manifestet anger, att rikslagarna (finländska rikslagar, som kan beröra hela Rysslands intressen) inte längre ska stiftas gemensamt av tsaren och den finländska lantdagen, utan att tsaren ensam ska ha beslutanderätt och lantdagen endast yttranderätt i dessa ärenden. Efter flera protester, bland annat den stora deputationen i mars samma år, utfärdar tsaren 1905 det så kallade Novembermanifestet, som upphäver Februarimanifestet och bekräftar rikslagarna.
1978 – Rhodesias premiärminister Ian Smith går med på att tillåta en övergång till färgat majoritetsstyre i landet. Han kvarstår som premiärminister till den 30 juni 1979, då han avgår och efterträds av den färgade nationalistledaren Abel Muzorewa.
1990 – Den svenska socialdemokratiska regeringen lämnar in sin avskedsansökan, efter att dess förslag om lönestopp har fallit i riksdagen. Då det inte finns underlag för någon borgerlig regeringsbildning kan statsminister Ingvar Carlsson bilda ny regering den 27 februari, där samtliga ministrar från den gamla regeringen återkommer, utom finansminister Kjell-Olof Feldt, som har blivit starkt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket och därför tvingas avgå den 16 februari. Carlssons nya regering sitter sedan fram till hösten 1991, då de borgerliga vinner årets riksdagsval och Carl Bildt kan bilda den första borgerliga regeringen i Sverige sedan 1982.

Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen