Det bultande hjärtat - Tidningen Kulturen
heArtbeats: Lonac’s Street Art Gif(t) to His Fans for Valentine’s Day

Essäer om konst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Dunk-dunk-dunk. Hjärtslagen blev allt högre och högre. Till slut stod han inte ut längre utan erkände för de tre poliserna att han hade dödat den gamla mannen och gömt kroppen under golvet. Edgar Allan Poes korta novell Det skvallrande hjärtat från 1883 handlar om ett mord. När polisen kommer till platsen beter sig mördaren iskallt och bjuder in dem till brottsplatsen. Men så börjar han höra ett ljud som växer i styrka.
Företaget Sound Wave Art har gjort det till ett kommersiellt koncept att överföra människors hjärtljud till ett visuellt mönster i form av ljudvågor. Ett smycke runt halsen med ditt barns första hjärtslag i mammans mage eller ett porträtt över sängen med din älskades pulsslag är några av de produkter man kan beställa från deras hemsida.
Philippe de Champaigne målning från 1650 av Sankt Augustinus.

Philippe de Champaigne målning från 1650 av Sankt Augustinus.

Annons:Det är ljudet av ett hjärta som bultar och i tron att även poliserna hör hjärtat som dunkar under golvet erkänner mannen mordet för polisen.

Kanske har konstnären Christian Boltanski läst och inspirerats av Poes novell när han skapadeLes Archives du Cœurett arkiv över hjärtslag. Projektet föddes 2005 i samband med att Boltanski gjorde ett projekt på den japanska ön Teshima. Sedan dess har arkivet rest runt i världen och samlat in nya hjärtljud från frivilliga personer. Minnet är ett centralt motiv i Boltanskis konstnärskap. Vi har fotografier, brev och filmer av våra släktingar, men tänk om man istället hade ett album som innehöll hjärtslag? Tänk om man kunde lyssna på sin farmors hjärtslag eller sin sons? Efter att ha experimenterat med att spelat in sitt eget hjärtljud började Boltanski fundera kring hur vi minns våra släktingar och resultatet blev ett konstprojekt där han samlade in hjärtslag från hela världen. Idag finns alla dessa hjärtslag samlade i en sökbar databas på ön Teshima. Det går att besöka arkivet  och lyssna på hjärtslagen och även spela in ditt eget hjärtslag till arkivet.

Listen to your heart / when he's calling for you. / Listen to your heart / there's nothing else you can do.” sjöng popgruppen Roxette i låten Listen To Your Heartfrån 1988. Konstnären Makoto Sasaki, a.k.a. SASAKI har i över tio år bokstavligen lyssnat på sitt hjärta och sedan tolkat hjärtslagen till konstverk. Han spraymålar duken med röd färg till mönster som korresponderar med hans hjärtslag. Hans tavlor är som konstnärliga tolkningar av EKG. De senaste åren har han också börjat måla andra människors hjärtslag. Modellen får sitta på en stol med en pulsmätare runt handleden och hjärtslagen förstärks och spelas sedan upp i en högtalare medan SASAKI målar det han hör. Målningarna blir till en form av porträtt där han i realtid lyssnar på personens hjärtslag och överför ljudvågorna till duken. Varje människa och situation är unik och därför blir också varje målning annorlunda.

Företaget Sound Wave Art har gjort det till ett kommersiellt koncept att överföra människors hjärtljud till ett visuellt mönster i form av ljudvågor. Ett smycke runt halsen med ditt barns första hjärtslag i mammans mage eller ett porträtt över sängen med din älskades pulsslag är några av de produkter man kan beställa från deras hemsida. Hjärtslag brukar ha en lugnande effekt och en del menar att det beror på att det är bland de första ljud vi hör när vi som foster ligger i mammans mage. Nyfödda barn brukar känna sig trygga när de ligger på mammans bröst och lyssna på hennes hjärtslag. Senare i livet kan hjärtslagen få en mer mångfacetterade betydelse och få oss att känna oss både stressade eller oroliga. Vad det där ett dubbelslag eller?

Konstnären Rafael Lozano-Hemmer skapade 2006 ett Pulse roomsom bestod av trehundra glödlampor som hängde ner från taket i galleriet. I början av rummet fanns en sensor där besökaren kunde greppa tag i två handtag som mätte pulsen (precis som på en motionscykel). Den första glödlampan i rummet började då att pulsera i takt till besökarens puls. När  besökaren släppte handtagen flyttades det inspelade hjärtljudet ner ett steg i nätverket av glödlampor. Så småningom pulserade varje glödlampa i rummet i ett unikt mönster baserat på besökarens hjärtslag. Rummet fylldes av 300 unika hjärtslag.

I samband med Alla Hjärtans dag 2016 skapade Lonac, en gatuartist i Zagreb, en animerad gif till sina fans som han döpte till heArtbeats. Lonac hittade en grå betongvägg där två stora metallrör gick in i väggen. Genom att använda stop-motion-teknik, där han fotograferade av  varje moment i målningen kunde han skapa en animation där ett realistiskt hjärta pumpar ut blod i de stora rören.

Alla hjärtans dag firas den 14 februari för att minnas Sankt Valentin, ett helgon som led martyrdöden runt 200-talet. Men om du ser en målning med en skäggig man som håller ett brinnande hjärta i sin hand medan han skriver i en bok så är det förmodligen inte Sankt Valentin som sitter och skriver kärleksbrev. Det är inte heller förebilden till scenen i Steven Spielbergs film Indiana Jones och de fördömdas tempeldär översteprästen sliter ut hjärtat ur bröstet på ett människooffer och håller fram för det sektmedlemmarna medan det fattar eld och brinner upp. Nej, det är troligen en målning av Sankt Augustinus, en av kyrkofäderna.

I den franska barockmålaren Philippe de Champaigne målning från 1650 ser vi Sankt Augustinus vid sin skrivpulpet med ett brinnande hjärta i handen. Hjärtat är en symbol för hans kärlek till Gud som genomsyrar alla hans skrifter. I vänstra hörnet av målningen uppenbarar sig också ett starkt ljussken med texten Veritas (sanning) som är Guds sanning som uppenbarar sig för Augustinus och vägleder honom i hans skrivande.

Sean Scullys målning Heart of Darkness(1982) är väldigt olik de Champaignes målning, men det finns likheter. Båda handlar om en författare. de Champaignes om Sankt Augustinus och Sean Scullys om Joseph Conrad som skrev romanen Mörkrets hjärta(1899). Medan de Champaigne målning är realistisk och figurativ är Scullys målning abstrakt och geometrisk. Den består av tre fält med ränder i olika storlek och färg.  de Champaignes målning har sanningen som ledord. Även i Conrads roman kan man se ett försök att tränga in i mörkret och avslöja sanningen om människans inre.

I romanen Mörkrets hjärtafår vi följa med huvudpersonen Marlow på en resa upp längs Kongofloden i jakt efter elfenbenshandlaren Kurtz. Det blir en resa som tar oss in mot mörkrets hjärta. Vi lämnar civilisationen bakom oss och från den mörka vilda djungeln som omsluter floden hör vi trummor som slagen från ett hjärta skriver Conrad. Det går att läsa Mörkrets hjärtasom en metafor för kolonialismen, där Konga är det mörka hjärtat och floden den artär som transporterar naturtillgångarna till Europa. Det blir en mörk berättelse om girighet, kolonialism och rasism. För ett hjärta har även sina mörka sidor när det fylls med svartsjuka, brister av svek eller fryser till känslokall is. Det kan också fyllas av skräck, som när Kurtz viskar sina sista ord till Marlow i romanen: “The horror! The horror!” eller som när huvudpersonen i Poes novell tycker sig höra hjärtat under golvet som skvallrar på honom.

Mathias Jansson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen