Det bultande hjärtat - Tidningen Kulturen
heArtbeats: Lonac’s Street Art Gif(t) to His Fans for Valentine’s Day

Essäer om konst
Verktyg
Typografi

Dunk-dunk-dunk. Hjärtslagen blev allt högre och högre. Till slut stod han inte ut längre utan erkände för de tre poliserna att han hade dödat den gamla mannen och gömt kroppen under golvet. Edgar Allan Poes korta novell Det skvallrande hjärtat från 1883 handlar om ett mord. När polisen kommer till platsen beter sig mördaren iskallt och bjuder in dem till brottsplatsen. Men så börjar han höra ett ljud som växer i styrka.
Företaget Sound Wave Art har gjort det till ett kommersiellt koncept att överföra människors hjärtljud till ett visuellt mönster i form av ljudvågor. Ett smycke runt halsen med ditt barns första hjärtslag i mammans mage eller ett porträtt över sängen med din älskades pulsslag är några av de produkter man kan beställa från deras hemsida.
Philippe de Champaigne målning från 1650 av Sankt Augustinus.

Philippe de Champaigne målning från 1650 av Sankt Augustinus.

Annons:Det är ljudet av ett hjärta som bultar och i tron att även poliserna hör hjärtat som dunkar under golvet erkänner mannen mordet för polisen.

Kanske har konstnären Christian Boltanski läst och inspirerats av Poes novell när han skapadeLes Archives du Cœurett arkiv över hjärtslag. Projektet föddes 2005 i samband med att Boltanski gjorde ett projekt på den japanska ön Teshima. Sedan dess har arkivet rest runt i världen och samlat in nya hjärtljud från frivilliga personer. Minnet är ett centralt motiv i Boltanskis konstnärskap. Vi har fotografier, brev och filmer av våra släktingar, men tänk om man istället hade ett album som innehöll hjärtslag? Tänk om man kunde lyssna på sin farmors hjärtslag eller sin sons? Efter att ha experimenterat med att spelat in sitt eget hjärtljud började Boltanski fundera kring hur vi minns våra släktingar och resultatet blev ett konstprojekt där han samlade in hjärtslag från hela världen. Idag finns alla dessa hjärtslag samlade i en sökbar databas på ön Teshima. Det går att besöka arkivet  och lyssna på hjärtslagen och även spela in ditt eget hjärtslag till arkivet.

Listen to your heart / when he's calling for you. / Listen to your heart / there's nothing else you can do.” sjöng popgruppen Roxette i låten Listen To Your Heartfrån 1988. Konstnären Makoto Sasaki, a.k.a. SASAKI har i över tio år bokstavligen lyssnat på sitt hjärta och sedan tolkat hjärtslagen till konstverk. Han spraymålar duken med röd färg till mönster som korresponderar med hans hjärtslag. Hans tavlor är som konstnärliga tolkningar av EKG. De senaste åren har han också börjat måla andra människors hjärtslag. Modellen får sitta på en stol med en pulsmätare runt handleden och hjärtslagen förstärks och spelas sedan upp i en högtalare medan SASAKI målar det han hör. Målningarna blir till en form av porträtt där han i realtid lyssnar på personens hjärtslag och överför ljudvågorna till duken. Varje människa och situation är unik och därför blir också varje målning annorlunda.

Företaget Sound Wave Art har gjort det till ett kommersiellt koncept att överföra människors hjärtljud till ett visuellt mönster i form av ljudvågor. Ett smycke runt halsen med ditt barns första hjärtslag i mammans mage eller ett porträtt över sängen med din älskades pulsslag är några av de produkter man kan beställa från deras hemsida. Hjärtslag brukar ha en lugnande effekt och en del menar att det beror på att det är bland de första ljud vi hör när vi som foster ligger i mammans mage. Nyfödda barn brukar känna sig trygga när de ligger på mammans bröst och lyssna på hennes hjärtslag. Senare i livet kan hjärtslagen få en mer mångfacetterade betydelse och få oss att känna oss både stressade eller oroliga. Vad det där ett dubbelslag eller?

Konstnären Rafael Lozano-Hemmer skapade 2006 ett Pulse roomsom bestod av trehundra glödlampor som hängde ner från taket i galleriet. I början av rummet fanns en sensor där besökaren kunde greppa tag i två handtag som mätte pulsen (precis som på en motionscykel). Den första glödlampan i rummet började då att pulsera i takt till besökarens puls. När  besökaren släppte handtagen flyttades det inspelade hjärtljudet ner ett steg i nätverket av glödlampor. Så småningom pulserade varje glödlampa i rummet i ett unikt mönster baserat på besökarens hjärtslag. Rummet fylldes av 300 unika hjärtslag.

I samband med Alla Hjärtans dag 2016 skapade Lonac, en gatuartist i Zagreb, en animerad gif till sina fans som han döpte till heArtbeats. Lonac hittade en grå betongvägg där två stora metallrör gick in i väggen. Genom att använda stop-motion-teknik, där han fotograferade av  varje moment i målningen kunde han skapa en animation där ett realistiskt hjärta pumpar ut blod i de stora rören.

Alla hjärtans dag firas den 14 februari för att minnas Sankt Valentin, ett helgon som led martyrdöden runt 200-talet. Men om du ser en målning med en skäggig man som håller ett brinnande hjärta i sin hand medan han skriver i en bok så är det förmodligen inte Sankt Valentin som sitter och skriver kärleksbrev. Det är inte heller förebilden till scenen i Steven Spielbergs film Indiana Jones och de fördömdas tempeldär översteprästen sliter ut hjärtat ur bröstet på ett människooffer och håller fram för det sektmedlemmarna medan det fattar eld och brinner upp. Nej, det är troligen en målning av Sankt Augustinus, en av kyrkofäderna.

I den franska barockmålaren Philippe de Champaigne målning från 1650 ser vi Sankt Augustinus vid sin skrivpulpet med ett brinnande hjärta i handen. Hjärtat är en symbol för hans kärlek till Gud som genomsyrar alla hans skrifter. I vänstra hörnet av målningen uppenbarar sig också ett starkt ljussken med texten Veritas (sanning) som är Guds sanning som uppenbarar sig för Augustinus och vägleder honom i hans skrivande.

Sean Scullys målning Heart of Darkness(1982) är väldigt olik de Champaignes målning, men det finns likheter. Båda handlar om en författare. de Champaignes om Sankt Augustinus och Sean Scullys om Joseph Conrad som skrev romanen Mörkrets hjärta(1899). Medan de Champaigne målning är realistisk och figurativ är Scullys målning abstrakt och geometrisk. Den består av tre fält med ränder i olika storlek och färg.  de Champaignes målning har sanningen som ledord. Även i Conrads roman kan man se ett försök att tränga in i mörkret och avslöja sanningen om människans inre.

I romanen Mörkrets hjärtafår vi följa med huvudpersonen Marlow på en resa upp längs Kongofloden i jakt efter elfenbenshandlaren Kurtz. Det blir en resa som tar oss in mot mörkrets hjärta. Vi lämnar civilisationen bakom oss och från den mörka vilda djungeln som omsluter floden hör vi trummor som slagen från ett hjärta skriver Conrad. Det går att läsa Mörkrets hjärtasom en metafor för kolonialismen, där Konga är det mörka hjärtat och floden den artär som transporterar naturtillgångarna till Europa. Det blir en mörk berättelse om girighet, kolonialism och rasism. För ett hjärta har även sina mörka sidor när det fylls med svartsjuka, brister av svek eller fryser till känslokall is. Det kan också fyllas av skräck, som när Kurtz viskar sina sista ord till Marlow i romanen: “The horror! The horror!” eller som när huvudpersonen i Poes novell tycker sig höra hjärtat under golvet som skvallrar på honom.

Mathias Jansson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur.
1472 – Den dansk-norske kungen Kristian I pantsätter Orkney- och Shetlandsöarna utanför Skottlands kust till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna har tillhört Norge sedan 800-talet, men då Kristian har ont om pengar överlämnar han öarna som säkerhet för sin dotter Margaretas hemgift, sedan hon 1469 har gift sig med Jakob. Öarna ska förbli i skotsk ägo tills hemgiften är betald, men eftersom pengarna aldrig kommer att erläggas kommer öarna i och med detta att förbli skotska och därmed upphör de sista resterna av de vikingatida norska besittningarna på brittiska öarna.
1513 – Vid den dansk-norske kungen Hans död efterträds han som kung i båda länderna av sin son Kristian II. Sedan Hans blev avsatt som svensk kung 1501 har han försökt återta den svenska tronen och Kristian övertar anspråken på den. Först 1520 lyckas han dock göra sig till kung även av Sverige.
1636 – Den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna utfärdar förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne, vilka blir grunden till det svenska Postverket. Redan 1620 har en postlinje inrättats på sträckan Stockholm–Markaryd–Hamburg, men nu åläggs en del bönder (mot skattefrihet) att låta sina drängar befordra post mellan de större städerna i det svenska riket. Redan 1685 är den svenska postorganisationen utbyggd med postmästare och -ryttare, så att det finns postlinjer över hela Sverige, upp till Torneå i norr, Nyen (nuvarande S:t Petersburg) i öst, Stettin i Svenska Pommern i syd och Hamburg i väst.[2]
1928 – En telefonlinje mellan Sverige och USA öppnas officiellt. Det första samtalet mellan Stockholm och New York har dock utväxlats redan den 29 november året innan.
1935 – Dansk-norskan Caroline Mikkelsen blir den första kvinnan som landstiger i Antarktis. Detta sker över 100 år efter den första landstigningen på kontinenten (1821).
1990 – Knappt tre och en halv månad efter att Berlinmuren har öppnats (9 november året innan) är hela mursträckan mellan Berlins gamla riksdagshus och gränsövergången Checkpoint Charlie nerriven.
2002 – Under en kvartsfinal i ishockey under årets vinter-OS i amerikanska Salt Lake City mellan Sverige och Vitryssland skjuter vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget, varför Sverige förlorar gruppspelet och därmed är ute ur ishockeytävlingen.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året före).
1959 – Sedan den kubanske presidenten Fulgencio Batista har blivit avsatt och tvingad i landsflykt från Kuba av kommunistiska kubanska revolutionärer den 1 januari samma år kan revolutionsledaren Fidel Castro nu ta över som landets premiärminister. Han innehar denna post till 2 december 1976, då han istället blir landets president och förblir så till 2008, då han avgår av sjukdomsskäl och lämnar över makten till sin bror Raúl.
1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.
1987 – En ny svensk 100-kronorssedel införs med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné. Den ersätter den tidigare 100-kronorssedeln med bild på 1600-talskungen Gustav II Adolf och blir den första svenska sedel, som inte har en kunglighet som motiv. Den följs under 1990-talet av en 20-kronorssedel med Selma Lagerlöf och en 50-kronorssedel med Jenny Lind och idag (2017) är 500- och 1000-kronorssedlarna de enda, som fortfarande har regenter som bild (Karl XI respektive Gustav Vasa). Från och med 2015 ska helt nya sedlar införas, som helt saknar kungliga motiv.
1990 – Kjell-Olof Feldt avgår från posten som Sveriges finansminister, dagen efter att statsminister Ingvar Carlsson har lämnat in regeringens avskedsansökan. När Carlsson den 27 februari bildar ny regering är samtliga ministrar från den gamla regeringen kvar, utom just Feldt, som tillfälligt denna dag efterträds av Odd Engström och i den nya regeringen av Allan Larsson, då han har blivit kraftigt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket.
2005 – Den internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet träder i kraft. De flesta länder i världen har skrivit under och ratificerat avtalet, som säger att de globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent mellan 1990 och 2012. Medan några få länder, såsom Västsahara, Somalia och Afghanistan, inte har skrivit under avtalet är idag (2017) USA det enda av de underskrivande länderna, som har vägrat ratificera det.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 399 f.Kr. – Den grekiske filosofen Sokrates döms av atenska myndigheter till döden, för gudlöshet och fördärvande av ungdomen. Han vägrar gå i exil och tvingas därför ända sitt liv genom att dricka odört.
1362 – Den norske kungen Håkan Magnusson väljs till kung av Sverige i opposition mot sin far Magnus Eriksson, vilket är första gången källorna omnämner att representanter från den östra rikshalvan (Finland) deltar i ett svenskt kungaval. Senare under året ingår de båda dock en förlikning och kommer överens om att gemensamt styra Sverige som samregenter.
1364 – Kung Magnus Erikssons svåger Albrekt av Mecklenburg, som hösten innan har inkallats av svenska stormän, för att avsätta Magnus, väljs till kung av Sverige vid Mora stenar, varvid både Magnus och hans son Håkan förklaras avsatta som svenska regenter. De vägrar dock erkänna avsättningen och trots att de lider ett avgörande nederlag mot Albrekts trupper året därpå kommer kriget mellan de båda partierna pågå i många år, innan Magnus och Håkan erkänner sig besegrade och drar sig tillbaka till Norge.
1891 – Den svenska Allmänna Idrottsklubben (AIK) grundas av några ungdomar på Biblioteksgatan 8 i Stockholm och ordförande blir initiativtagaren Isidor Behrens. Namnet antas, för att man har tänkt ägna sig åt alla möjliga olika sorters idrotter, till skillnad från de flesta andra idrottsklubbar, som bildas vid denna tid, som oftast är inriktade på en enda idrottsgren. 2017 är den Nordens största idrottsförening med över 16 000 medlemmar.
1899 – Den ryske tsaren Nikolaj II utfärdar det så kallade Februarimanifestet, vilket inleder en aktiv förryskningspolitik av det autonoma ryska storfurstendömet Finland. Manifestet anger, att rikslagarna (finländska rikslagar, som kan beröra hela Rysslands intressen) inte längre ska stiftas gemensamt av tsaren och den finländska lantdagen, utan att tsaren ensam ska ha beslutanderätt och lantdagen endast yttranderätt i dessa ärenden. Efter flera protester, bland annat den stora deputationen i mars samma år, utfärdar tsaren 1905 det så kallade Novembermanifestet, som upphäver Februarimanifestet och bekräftar rikslagarna.
1978 – Rhodesias premiärminister Ian Smith går med på att tillåta en övergång till färgat majoritetsstyre i landet. Han kvarstår som premiärminister till den 30 juni 1979, då han avgår och efterträds av den färgade nationalistledaren Abel Muzorewa.
1990 – Den svenska socialdemokratiska regeringen lämnar in sin avskedsansökan, efter att dess förslag om lönestopp har fallit i riksdagen. Då det inte finns underlag för någon borgerlig regeringsbildning kan statsminister Ingvar Carlsson bilda ny regering den 27 februari, där samtliga ministrar från den gamla regeringen återkommer, utom finansminister Kjell-Olof Feldt, som har blivit starkt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket och därför tvingas avgå den 16 februari. Carlssons nya regering sitter sedan fram till hösten 1991, då de borgerliga vinner årets riksdagsval och Carl Bildt kan bilda den första borgerliga regeringen i Sverige sedan 1982.

Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen